Medya Koruma

Etn0FXaXEAASVQh

Instagram Üzerinde Sıkça Rastlanan Hacklenme Olayları

Sosyal medya platformlarını kullanan kişi sayısı her geçen gün daha büyük bir artış göstermekte. Bu artış malesef sadece kullanıcı sayısında değil, sayfaların çalınmasında da yaşanıyor. Hacklenme olaylarının en çok görüldüğü sosyal medya uygulamalarının başında da instagram geliyor.

İnstagram, pek çok bilgimizi içinde bulunduran bir platform olması sebebiyle kötü niyetli insanların eline geçmesi oldukça büyük bir tehlike arz eder. Bu insanlar bilgilerinizi çalabilir, sizin adınıza paylaşımlar yapabilir ve arkadaşlarınızı dolandırmaya çalışabilir. Bazı durumlarda da tehdit etmek amacıyla da bu bilgiler kullanılabilir. İnstagram hesabının çalındığını öğrenen kullanıcı, birtakım adımları izleyerek bu problemini ortadan kaldırabilir.

Instagram Hesabı Nasıl Çalınır?

Instagram uygulamasında yaşanmakta olan hesap hackleme işlemleri birtakım yöntemler ile gerçekleşebiliyor. Bu yöntemler arasında en sık rastlananlardan biri ise takipçi sayısını artırmaya yönelik programlar oluyor. Bu programlar, kişilerin hesabına virüs yerleştirerek hesaplarını çalmaya çalışıyor.

Özellikle de ücretsiz bir şekilde hizmet veren takipçi arttırma siteleri, instagram hesaplarının çalınmasında büyük ve önemli bir rol oynuyor. Bu gibi programlar kullanılmaya başlanmadan önce mutlaka uygulamaya kullanıcı adınızı ve şifre bilgilerinizi girmek zorunda kalırsınız. Böylelikle de hackerlara kendi elinizle bilgilerinizi vermiş olursunuz. Bu nedenle instagram hesabının çalınmasını istemeyen kişilerin böyle programları kullanmaması gerekmektedir.

Takipçi artırma siteleri gibi uygulamaları kullananlar dışında, instagram şifrelerini çok basit yapan kişilerin hesapları da kolay bir şekilde çalınabiliyor. Hesabının ele geçirilmesini istemeyen kişiler doğum tarihleri, cep telefon numaraları ya da basit kombinasyonlu sayılar gibi kolay tahmin edilebilir şifreleri tercih etmemelidir. Tam tersine, tahmin edilmesi güç, küçük ve büyük harfleri içinde barındıran aynı zamanda sayılar ile desteklenmiş şifreleri kullanmaları daha güvenli olacaktır.

Instagram Hesabı Nasıl Geri Alınabilir?

Instagram hesabı ele geçirilmiş kullanıcıların çoğu ilk olarak kullanıcı adını ve şifresini değiştirmek için” şifremi unuttum” kısmından yeni şifre istemektedir. Ancak bu doğru bir hareket değildir. Her şeyden önce ilk olarak kullanıcıların instagram hesabı çalındığı için paniğe kapılmamaları gerekir.

Instagram uygulamasına girildiğinde ana sayfada bulunan “Giriş yapabilmek için yardım al” kısmına tıklanması gerekmektedir. Hesabı ele geçirilen kişiler çoğunlukla kullanıcı adını değiştirdiği için hesabını geri almaya çalışan bir kişi hesabından takip ettiği bir arkadaşından yeni kullanıcı adının ne olduğunu öğrenmelidir. Yeni kullanıcı adının ne olduğu öğrenildikten sonra arama bölümünden değiştirilmiş kullanıcı adı aratılır.

Yeni kullanıcı adına sahip olan hesabın bulunmasının ardından da kısa mesaj ile veya e-posta yoluyla çalınmış instagram hesabı geri kurtarılabilir.  Ancak bu işlemlere ulaşamayacak kişilerin “Daha fazla yardıma mı ihtiyacın var?” seçeneğine tıklamaları gerekir. Ekrana gelmiş olan sayfada istenilen tüm bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulur. Bunun ardından 1 veya 3 gün içinde instagram hesabı ele geçirilmiş kişinin sayfası e-posta bağlantısı üzerinden kurtarılabilir.

Instagram Hesabı Nasıl Başkasının Eline Geçer?

Bir kişinin instagram hesabının çalınma sorunu ile karşılaşmamak için gerekli olan bütün önlemleri alması gerekir. İnstagram hesaplarının çalınmaması için yapılabilecek bazı işlemler şunlardır:

  • Instagram hesaplarının ele geçirilmemesi için alınması gereken önlemlerin başında hile programlarının hiçbirini kullanmamak gelir. Takipçi sayısı artırma ya da beğeni artırma gibi türlü hile programları, kişilerin kullanıcı adını ve şifre bilgilerini almış olurlar. Instagram bilgilerini alan bu hile programları, kullanıcıların sayfalarını kolay bir şekilde hackleyebilir.
  • Aynı zamanda kişilerin telefonlarına yüklemiş olduğu bazı programların da güvenilir olduğuna emin olmadan kişisel bilgilerini girebiliyorlar. Bu gibi güvenliği belirsiz olan uygulamaların kullanılması kötü sonuçlara neden olabilmektedir. Instagram kullanıcılarının bu tür hile programlarına daha çok dikkat etmeleri gerekir.
  • Instagram kullanıcıları uygulamaya kayıt olurken kullandıkları e-posta adreslerine çok dikkat etmelidirler. Instagram hesaplarını çalabilmek için hackerların hazırlamış olduğu birçok sahte mail bulunmaktadır. Bu sahte mailer aracılığı ile instagram hesaplarının çalınması çok basit olabilir. Hesapları ele geçirebilmek için çabalayan hackerların çok fazla kullandığı bu mail ile bağlantı gönderme yöntemine kullanıcıların inanmaması gerekir.
  • Instagram üzerinden bir mail geldiğinde mutlaka kullanıcıların instagram uygulamasının resmi sitesine girerek kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu gönderilen hileli maillerin açılmış olması bile instagram hesabının çalınması sorununu ortaya çıkarabilir.
  • İnternet sitelerinden bazıları instagram hesabını düzenleyebilmek ya da benzeri işlemleri yapabilmek amacıyla kişilerin instagram hesaplarının kullanıcı adını ve şifre bilgilerini istemektedir. Bunu yapan kişiler kendi elleriyle bilgilerini kötü niyetli insanlara vermiş oluyorlar. Daha sonra da bu durum instagram hesabının çalınmasına kadar gidiyor. Bu nedenle kayıt oldukları tüm web sitelerine kullanıcıların dikkat etmeleri gerekir. Herhangi bir web sitesiyle instagram üyelik bilgilerinin paylaşılmaması büyük önem taşır.
  • Tüm bu anlattığımız işlemler yapılmamış olsa bile kullanıcılar instagram hesabının çalınması problemi ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Akıllı telefonlara yüklenen casus uygulamalar sayesinde hackerlar instagram hesaplarını çalabilmektedir. Bu nedenle instagram kullanıcıları, özelliklerini bilmedikleri veya güven duymadıkları uygulamaları kesinlikle telefonlarına yüklememelidirler.

Instagram Hesabı Çalındığında Geri Alınması İçin Hangi İşlemler Yapılabilir?

Instagram hesabı ele geçirilen kullanıcılar çalınan hesaplarını kurtarmak isterler. Çünkü instagram hesaplarında kişisel fotoğraf ve bilgileri bulunmaktadır. Hesabı hacklenmiş kullanıcıların ilk olarak hesabım çalındı paniğine kapılmamaları gerekir.Instagram uygulamasında hesabı hacklenmiş bir kullanıcın hesabını geri alabilmesi için izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • İlk olarak instagram uygulaması açılır.
  • Instagram uygulaması açılınca kişilerden kullanıcı adı ve şifre bilgileri istenir. Instagram hesabı çalınmış olan kişilerin bu bilgileri verebilmesi mümkün değildir.
  • Bu sayfada bulunan “Giriş detaylarını unuttunuz mu? ve “Giriş yapabilmek için yardım alın” kısmına tıklanmalıdır.
  • Tıklanan sayfa açıldığında “hesabına eriş” kısmından “kullanıcı adı ya da e-posta kullan” seçeneğine tıklanmalıdır.
  • Bu kısımda kullanıcı adı veya e-posta adres bilgileri herhangi bir şekilde değiştirilmiş ise hesabı çalınan kişinin yapacak bir işlemi yoktur. Kullanıcı adı ve geçerli olan mail adresi yazılarak giriş yapılır.
  • Hesabınız bulunamadı gibi bir uyarı verilmediği sürece herhangi bir sıkıntı bulunmaz.
  • Hesabınız bulunamadı uyarısı geldi ise kişilerin kullanıcı adı değiştirilmiş demektir. Değiştirilen kullanıcı adı hesabınızda ekli olan arkadaşlarınız tarafından tespit edilmelidir.
  • Hesabı ele geçirilmiş olan kişinin kullanıcı adı değiştirilmiş ise “daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?” kısmına girilir.
  • Bu kısımda bulunan tüm hesap doğrulama bilgilerini eksiksiz olarak girmeniz gerekir.
  • Hesap doğrulama formunda cevaplanması beklenen sorular arasında; kimin hesabının çalındığı, geçerli bir e-posta adresi bilgisi, ele geçirilmiş hesabın kullanıcı adı, kayıtlı bulunan mail adresine giriş yapılıp yapılamadığı, Instagram’da ne türde bir hesap olduğu, hesaba kimin erişebileceği ve hesaba nasıl erişilmiş olduğu gibi çeşitli sorular vardır.
  • Form doldurulup gönderildikten sonra instagram tarafından geçerli e-posta adresine şifrenin sıfırlanabilmesi için link gönderilir.
  • Böylelikle hesabı ele geçirilmiş kullanıcı yeni bir şifre belirleyerek hesabını geri alabilir.
  • Bu aşamada instagram uygulaması bazı kanıtlar isteyebilmektedir. Bu kanıtlar arasında fotoğraf ya da kimlik görseli gibi şeyler olabilir. Şifreyi yenileyebilmek için istenilen kanıtların iletilmesi gerekmektedir.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
Etn0FXaXEAASVQh

Instagram Üzerinde Sıkça Rastlanan Hacklenme Olayları

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email