Medya Koruma

Social-Media-Marketing-1200x1200

3. parti uygulamalar, işletim sistemleri ve sosyal ağlar gibi dijital araçlara ek fonksiyonlar kazandıran yazılımlardan oluşmaktadır. Merkez platformu sağlamakta olan şirket ya da şahıstan bağımsız bir şekilde çalışan 3. bir aracının sunduğu hizmetlerdir. Dijital pazarlama kanallarına eklemlenmiş bu tip uygulamalar platformlara yeni bir fonksiyon kazandırabilir. 3.parti, uygulamanın çalışmış olduğu cihazın üreticisi ya da onu sunmakta olan web sitesinin sahibi olmayan kişiler tarafından oluşturulan uygulamalardır.

3.parti uygulamaları, cihaz ya da platform sahipleri tarafından hoş bir şekilde karşılanabilir veya tam tersine yasaklanabilir. Örnek verecek olursak, iPhone kullanıcılarına sunulan Safari web tarayıcısı uygulaması Apple’ın kendisi tarafından üretilen 1.parti yerleşik bir uygulamadır, fakat App Store, Apple’ın iPhone’lar da kullanımını onayladığı ama geliştirmediği diğer web tarayıcılarını da içermektedir. Bu uygulamalar 3.parti uygulamalardır. Diğer bir örnek olarak da Facebook, kendi bünyesinde geliştirmediği birtakım uygulamaların sosyal medya platformlarında çalışmasına izin vermektedir. Bunlar da bahsettiğimiz 3.parti uygulamalar arasında yer almaktadır.

Üçüncü Parti Uygulama Türleri Nelerdir?

  • Google ya da Apple dışındaki satıcılar tarafından geliştirme kriterlerine uygun olarak hazırlanmış olan uygulamalar 3. Parti uygulamalardır. Facebook ya da Instagram gibi platformlar için bir geliştirici tarafından hazırlanmış olan uygulama 3.parti bir sosyal medya aracı olarak kabul edilirken, Facebook ve instagram bu uygulamayı geliştirmiş ise o zaman 1.parti bir uygulama sayılmaktadır.
  • Resmi olmamasına rağmen üçüncü parti uygulama mağazaları aracılığıyla sunulmakta olan uygulamalar ve cihazlara veya işletim sistemlerine bağlı olmayan kişilerce oluşturulan web siteleri de üçüncü parti uygulama olarak kabul edilir. Kötü niyetli yazılımlardan korunmak için resmi olmayan uygulama mağazalarından ve web sitelerinden herhangi bir uygulama indirirken dikkatli olmak gerekmektedir.
  • Daha gelişmiş özellikler sağlayabilmek için veya profil bilgilerine erişebilmek için tasarlanmış olan uygulamalar da birer 3.parti uygulamadır. Bu uygulamalarla bilgilerinizi paylaşırken dikkatli olmakta fayda vardır. Güven duymadığınız ya da emin olmadığınız bir platformda bilgilerinizi paylaşmak kötü sonuçlara sebebiyet verebilir.

Birinci Parti Uygulamalarının Üçüncü Parti Uygulamalardan Farkı Nedir?

Birinci parti uygulamalar, cihaz veya yazılım üreticisi tarafından kendi bünyesinde hazırlanmış ve dağıtılmakta olan uygulamalardır. Örneğin İPhone için bazı birinci parti uygulama örnekleri verecek olursak; Müzik, Kitaplar ve Mesajlar uygulamaları olarak sıralanmaktadır.Bu uygulamaları birinci parti yapan durum, uygulamaların belirli bir üretici tarafından o üreticinin cihazları için çoğunlukla özel kaynak kodları kullanılarak oluşturulmuş olmasıdır. Örnek verecek olursak; Apple, iPhone gibi bir cihaz için bir uygulama oluşturduysa, bu uygulama birinci parti bir uygulamadır. Android cihazlar için de aynı şey geçerlidir.

Google ve Android birinci parti uygulamalarının örnekleri arasında; Google Drive ,Gmail ve Google Chrome gibi Google’ın kendi uygulamalarının mobil sürümleri yer almaktadır. Herhangi bir uygulamanın bir tür cihaz için birinci parti uygulama olabilmesi, bu uygulamanın diğer cihaz çeşitleri için kullanılabilecek bir sürüm olmayacağı anlamına gelmemektedir. Örneğin, Google’ın kendi uygulamaları, App Store üzerinden sunulan iPad ve iPhone’larda çalışan bir sürüme sahiptir. Bu uygulamalar iOS cihazlarda 3. Parti uygulamalar olarak yer almaktadır.

Neden Bazı Hizmetler Üçüncü Taraf Uygulamaları Yasaklıyor?

Birtakım hizmetler ve uygulamalar, güvenlik sebebiyle üçüncü parti uygulamalarının kullanımını yasaklar. Üçüncü parti uygulamaları, bir kullanıcı profiline ya da diğer kişisel bilgilere her erişim sağladığında, bazı güvenlik riskleri oluşturur. Kullanıcının profil hakkındaki bilgileri, hesabı ele geçirmek ve kopyalamak amacıyla kullanılabilir.

Kullanıcıların özel fotoğraf ve bilgileri, kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilip, tehdit amacıyla kişilere gönderilirse kullanıcı zor durumda kalacaktır.  Üçüncü parti uygulamalarının kullanılması yasa dışı bir durum değildir. Ancak, bir hizmetin ya da uygulamanın kullanım şartları üçüncü parti uygulamalarına izin olmadığını belirtiyorsa, verilen bu hizmeti kullanmaya çalışmak hesabın kilitlenmesine ya da devre dışı kalmasına sebep olabilir.

Yapılan Çalışmalar 3. Parti Uygulamalar İçin Ne Gösteriyor?

Sosyal medyanın, özellikle de Facebook’un, 3. Parti sosyal medya araçlarını kullandıkları için kullanıcılarına ceza vermeye başladığına dair bazı haberler duyabilirsiniz. Peki gerçekten durum bu şekilde mi?  Buffer ve Sendible, 3. Parti zamanlama uygulamalarının Facebook’a olan erişimini test ederek kendilerine ait olan bir araştırma yaptılar.

Genel sonuç ise 3. parti sosyal medya araçları aracılığıyla sunulan gönderilerin Facebook gönderi erişimini ve etkileşimini olumsuz yönde etkilemediğidir. Ancak Instagram üzerinden Facebook’a bir gönderi yüklerseniz etkileşimin daha düşük seviyede olabileceğini unutmamak gerekir.

Üçüncü Taraf Uygulamalarını Kim Kullanır?

Üçüncü parti araçlarının eğlenceli, üretken ve bilgilendiren kullanımları mevcuttur. Buffer ve Hootsuite gibi birtakım sosyal medya hesabını eş zamanlı yöneten üçüncü parti uygulamaları vardır. Diğer üçüncü parti uygulamaları, herhangi bir mobil cihazdan banka hesaplarını yönetebilir, yaktığınız kalori değerini sayabilir ya da evinizin güvenlik kamerasını etkin hale getirebilir. Akıllı cep telefonunuzdaki uygulama menüsünü açtığınızda ve indirilen uygulamalar arasında gezindiğinizde yüklemiş olduğunuz oyunlar, sosyal medya araçları ya da alışveriş uygulamanızın büyük ihtimalle bir üçüncü parti uygulama olduğunu göreceksiniz.

3. Parti Sosyal Medya Araçları Güvenilir Midir?

Bu sorunun cevabı değişiklik gösterebilmektedir. Yüklemiş olduğunuz uygulamanın güvenli olup olmadığı sorusu daha spesifik ve daha doğrudur.  3.parti sosyal medya araçları, sizin sahip olduğunuz bazı kişisel bilgilere erişim imkanı isterler. Bu gibi durumlarda çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü kendi elinizle vermiş olduğunuz kişisel bilgileriniz ve kullanıcı hesabınız kötü amaçlı olarak kullanılabilir. Vermiş olduğunuz kişisel bilgiler sizin aleyhinizde tehdit amaçlı sunulabilir veya hesap bilgileriniz kopyalanarak sayfanız çalınabilir.

Çalınan sayfadan arkadaşlarınız dolandırılmaya çalışılabilir ya da kişisel bilgilerinize ulaşabilirler. Böyle bir durumu kimse istemez ancak indirmiş olduğunuz uygulamaların güvenliğinden emin olmadığınız takdirde bu durumları yaşama riskiniz de artmış olur.  Tabii ki bu tüm 3.parti sosyal medya araçları için geçerli değildir. İndirme işlemini gerçekleştireceğiniz mağaza ve yükleyeceğiniz uygulama zararlı da olmayabilir. İyi bir araştırma yapılmalı ve kaynaklar dikkate alınmalıdır. Çünkü bu konu hafife alınmaması gereken bir durumdur. Sonuçları sizin için ağır olabilir. Peki hesabınızın çalınmaması için başka ne yapmalısınız?

Sosyal medya hesabının çalınması ile karşı karşıya kalan kişilerin yaptığı bazı ortak hatalar bulunmaktadır. Örneğin milyonlarca kullanıcı, “123456” gibi basit, tahmin edilmesi oldukça kolay şifreler kullanıyor. Bu durum da hackerlar, sosyal medya hesaplarını kolayca çalabiliyor.

Sosyal medya hesabınızın güvenlik seviyesini yükseltmek için yapabileceğiniz pek çok şey bulunmakta. Şifreyi daha güçlü seçmek, e-posta ve telefon doğrulaması kullanmak, iki aşamalı faktörü etkin hale getirmek gibi basit görünen düzenlemelerle hesap güvenliğinizi en üst düzeye çıkartabilirsiniz. Yapabilecekleriniz ise şöyle sıralanmakta:

  • Güçlü bir e-posta şifresi belirlemek,
  • İki faktörlü kimlik doğrulama sistemini etkinleştirmek,
  • Instagram parolanızı güncelleyerek daha güçlü hale getirmek,
  • Konum erişimine izin vermemek.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
Social-Media-Marketing-1200x1200

3. Parti Sosyal Medya Araçlarına Ne Kadar Güvenmelisiniz?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email