Medya Koruma

bc865d0035709252966003396f9bd9c2

Küçük İşletmeler Nasıl Sosyal Medya Pazarlaması Yapabilir?

Küçük işletmeler, hedef kitlelerini yakalayabilmek için çeşitli dijital pazarlama stratejileri uygular. Bu stratejiler arasında ‘’sosyal medya yönetimi’’ yapmak büyük önem taşır. Erişilebilir olmak açısından önemli olan bu adım, müşteri ve marka arasındaki geri dönüşlere dayanır. Sosyal medya günümüzde, küçük işletmelerden global şirketlere, birçok kurumun hedef kitle pazarlaması için kullandığı en etkili araçlardandır.

Küçük İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Küçük işletmelerin dijital pazarlama departmanını daha verimli hale getiren sosyal medya yönetimi, markalar için hedef kitleye ulaşmanın en kısa yoludur. Teknolojik gelişmelerle birlikte özellikle küçük işletmeler için bir zorunluluk haline gelen sosyal platformlar, sosyal medya yönetimini de beraberinde getirmiştir, sosyal medya yönetiminin sağlanmaması müşteri ve marka arasındaki bağların zayıflamasına neden olur. Saygın bir şirket imajı oluşturmak için oldukça önemli olan sosyal medya platformları, küçük işletmelerin güven kazanmasına ve bilinirliklerinin artmasına yardımcıdır.

Anında bildirim, basitlik ve veri elde etme ilkeleri de sosyal medya yönetimi ile küçük işletmelere katkı sağlar. Küçük işletmenin hedef kitlesini yakalayacak bir sosyal platformda bulunmak ve müşterilerle etkileşim içerisinde olmak markanın geleceği için oldukça önemlidir. Bu etkileşimleri kontrol edebilmek için ise ‘’Google uyarıları’’nı takip etmek gerekmektedir.

Küçük işletmelerde pek mümkün olmamakla birlikte sosyal medya yönetimi yapabilmek için ajans ya da şirketlerle bağlantılar da kurabilirsiniz. Uygulamalardan yararlanarak iş planı ve içerik takvimi oluşturmak da küçük işletmenizin büyümesine yardımcı olabilir. Küçük işletmelerin en büyük konu başlığı ise zamandan ve maddi kaynaklardan tasarruf etmektir. Başarılı bir sosyal medya yönetimi yapmak ve marka elçileri yaratmak markanızın reklam masraflarını da azaltır.

Küçük İşletmeler Sosyal Medya Pazarlamasında Nelere Dikkat Etmeli?

Sosyal medya yönetimi ile sağlanabilecek güvenilirlik ve bilinirlik ilkelerinin dışında küçük işletmelerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar şu şekilde maddelendirilebilir:

  • Reklam stratejileri,
  • Marka dili,
  • Web sitesi oluşturma,
  • Kişisel ilgi.

Peki bu noktalar küçük işletmeler için ne ifade eder?

Reklam Stratejileri

Maddi kaynaklardan tasarruf etmek isteyen küçük işletmeler için reklam stratejileri büyük önem taşır. Markanız için hedefleme yapmak yani hedef kitleye ulaşmak için özel paylaşımlar gerçekleştirmek küçük işletmenizi reklam masraflarından kurtarabilir. Facebook ve Instagram gibi platformlarda reklam vermeye başlamadan önce bütçe ve içerik planlaması yapmak reklamlarınızın potansiyel müşterilerinize ulaşmasına katkı sağlar. Bir diğer nokta ise büyük işletmelerin reklamlarından ve stratejilerinden yararlanmak olarak karşımıza çıkar, küçük işletmelerin doğru reklam modellerini tercih etmesi, marka bütçesine sağlanan bir katkı olarak geri döner.

Marka Dili

Büyük işletmeler, globalliğin getirdiği zorunluluk ile resmi bir dil tercih eder. Bu durum marka ve müşteri arasındaki samimi bağların zamanla yok olmasına sebep olur, küçük işletmelerde ise durum tam tersidir. Kitlenin hacmi ve etkileşim hızı göz önüne alındığında samimi bir dil tercih etmek müşterilerin talebini arttırır.

Bu noktada anında bildirim özelliği ile kitleye hızlı bir şekilde cevap verebilmek müşterinin güvenini ve ilgisini de aynı oranda yükseltir. Büyük işletmelerin yorumlara verdiği otomatik geri dönüşler yerine doğrudan müşteriye yönelik kişisel cevapların verilmesi de küçük işletmelerin sahip olduğu avantajlar arasında yer alır.

Web Sitesi Oluşturma

Sosyal medya platformlarında markanızı temsil etmek kitle arttırma çalışmaları için yeterli gözükse de mevcut kitleyi korumak için web sitesi oluşturma gibi profesyonel adımlar atılabilir. Web sitesi oluştururken ‘’blog’’ tarzını benimsemek ve diğer müşterilerin deneyimini içerik olarak paylaşmak güvenilirlik ilkesi açısından oldukça önemlidir. Sosyal medya platformunu bir köprü olarak kullanarak müşterilerinizi web sitesine yönlendirebilir ve hedef kitlenizle sistematik bir şekilde iletişime geçebilirsiniz.

Kişisel İlgi

Küçük işletmelerin sahip olduğu en büyük avantaj ise hedef kitleye yöneltilen kişisel ilgi tutumudur. Markayı kişiselleştirme küçük işletmelerin kitle arttırma çalışmalarına büyük katkı sağlar, müşterilerin küçük işletmelerden hizmet talep etmelerinin en büyük sebebi kişisel ilgi olarak karşımıza çıkar. Müşterilerle kurulan samimi etkileşimler ve olumlu deneyimler markanızın paylaşılarak büyümesine destek olur.

Kişisel ilgi sadece fiziksel çalışma ortamları için geçerli değildir. Sosyal medya platformlarının esnekliği dijital ortamlarda kişisel ilginin verilmesine olanak sağlar, doğrudan müşteriyi merkeze alan samimi cevaplar ve geri dönüşler ise bunun en büyük kanıtıdır. Müşteri ve marka arasında kurulan doğrudan etkileşim küçük işletmelerin dijital pazarlama stratejilerine katkıda bulunur.

Küçük İşletmelerin Sosyal Medya Platformlarında Uygulaması Gereken Adımlar

Zaman, kaynak ve bütçe planlamasında minimal bir yaklaşım sergileyen küçük işletmeler, dijital pazarlama çalışmaları için çeşitli örnekleri ve stratejileri benimser. Bunlar ise şu  başlıklar altında incelenebilir.

  • Hedef Kitle Analizi,
  • Sosyal Medya Platformu Seçimi,
  • İçerik Kalitesi,
  • İçerik Takvimi,
  • Ürün Tanıtımı,
  • Marka Performansı.

Hedef Kitle Analizinizi Doğru Yapın

Sosyal medya platformları, veri elde etme imkanları ile küçük işletmelerin kitle arttırma çalışmalarına katkı sağlar. Sosyal medya metrikleri sayesinde elde edilen veriler kitlenizin ilgilendiği ürünü ve içerik modelini analiz etmenize yardımcı olur.

Markanız İçin En Doğru Sosyal Medya Platformunu Seçin

Hedef kitle analizi yapmak markanızı geleceğe taşımak için yeterli değildir, bu noktada marka içeriğine uygun bir sosyal kanalı tercih etmek de hedef kitlenizi arttırmanıza katkı sağlayacaktır. Sosyal medya platformunu doğru seçmeniz müşteri kapasitenizi arttırırken bütçe planınıza da olumlu etki eder.

İçerik Kalitenizi Arttırın

Markanız ve ürünlerinizle doğrudan ilgili görsel, video ve içerikler paylaşmanız potansiyel müşteri grubunuzun dikkatini çeker, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar aracılığıyla ürün tanıtımı yapmak ise markanın satım gücünü büyük ölçüde arttırır. İnternette pazarlama çalışmalarının en önemli basamağı ise sosyal platformun dilini ve mizah anlayışını benimsemektir. Markanızı oluşturduğunuz platforma yönelik içerikler üretmek de kitle arttırma çalışmalarında etkili olarak internette pazarlama aşamalarında öne çıkmanızı sağlar.

İçerik Takvimi Oluşturun

Büyük işletmelerin stratejileri ve içerik örnekleri göz önüne alındığında içerik takvimi oluşturmak profesyonelliğe giden en önemli basamak olarak karşımıza çıkar, zaman kaygısı minimum seviyede olan küçük işletmeler, bireysel içerik takvimleri oluşturarak müşterilerine kişiselleştirilmiş içerik örnekleri sunabilir. Bu basamakta hedef kitleyi iyi tanımak ve çeşitli uygulamalarla aktif saatleri planlamak oldukça önemlidir.

Detaylı Ürün Tanıtımları Hazırlayın

Sosyal medya kanallarında yaptığınız paylaşımlar, müşterilerinizi satın almaya yönlendirmede büyük önem taşır, bu sebeple kaliteli ürün içerikleri hazırlamak ve ürün açıklamasında detaylandırmaya önem vermek gerekir. İnternette pazarlama yapmanın püf noktaları arasında yer alan ürün tanıtımı, sanal pazar hissiyatından uzak ve gerçeğe yakın olmalıdır.

Metriklerinizi Kontrol Edin

Markanız için belirlediğiniz stratejileri kontrol etmenize olanak sağlayan metrik sistemi, küçük işletmelerin potansiyel müşterilerine ulaşmasını sağlar. Olumlu yorumları ve beğenileri kontrol etmek işletmenin geleceğini planlamak için yetersiz kalacaktır, bu sebeple markanızın performansını izlemek ve geri dönüş oranlarını hesaplamak birçok açıdan işletmenize katkıda bulunur.

Tüm bu örnekleri uygularken ve ilkelere dikkat ederken yaratıcılıktan uzak kalmak küçük işletmenizi sıradanlaştırır ve mevcut kitlenizi kaybetmenize sebep olur, bu nedenle sosyal platformların gelişme hızını yakalamanız ve trendlere ayak uydurmanız gerekir. Canva, Piktochart ve Infographics gibi ücretsiz araçlar kullanarak yaratıcı içerikler, afişler ve görseller hazırlayabilirsiniz. Sürekli gelişerek, açık ve anlaşılır olarak ve samimi bir marka dili tercih ederek dijital pazarlama zincirinde işletmenizi üst sıralara taşıyabilirsiniz.

İşletmeniz için sosyal medya yönetimi stratejisi geliştirirken profesyonel destek alarak dönüşüm oranlarınızı üst sıralara taşıyabilirsiniz. Hemen buradan ayrıntılı bilgi edinebilmeniz mümkün.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
bc865d0035709252966003396f9bd9c2

Küçük İşletmeler Nasıl Sosyal Medya Pazarlaması Yapabilir?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email