Medya Koruma

2048098-1

Sosyal Medya Reklam Türleri Nelerdir?

Sosyal medya reklamları; Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube gibi sosyal ağlar üzerinden paylaşılan her türlü reklam içeriği olarak tanımlanabilir. Reklam türleri ise markanın hedefine, bütçesine, hedef kitlesine, stratejisine ve ürün içeriğine göre değişiklik gösterir. Firmalar, sosyal medya reklamları aracılığı ile kitle arttırma çalışmaları yapmaktadır, sosyal kanallar ile üretilen reklam içerikleri ise geleneksel medyaya kıyasla çok daha hızlı ve geniş bir alanda etki gösterir.

Sosyal Medya Reklamcılığı Nedir?

Sosyal medya reklamcılığı, sosyal platformlarda üretilen görsel, video, yazı ve ses gibi çeşitli faaliyetlerin genel adıdır. Dijitalleşme ile artan sosyal medya kullanımı, markaları sosyal medya reklamcılığına yönlendirmiştir, bu noktada birçok marka çağdaş pazarlama stratejileri belirlemiş ve sosyal reklamcılık alanına büyük yatırımlar yapmıştır.

Sosyal medya reklamcılığı, hedef belirleme ve planlama temelleri üzerine kurulmuştur. Farklı kanallar üzerinden düzenlenebilen reklam çalışmalarında markayı temsil edecek en doğru platformun belirlenmesi ise oldukça önemlidir, firma ile aynı çizgide ilerleyen platformu seçerken hedef kitle, reklam verme amacı, bütçe ve lokasyon gibi birçok detaya da dikkat edilmelidir. Medya reklamcılığının markalara sağladığı en büyük katkı ise yaratıcı ve güncel içerikler ile potansiyel müşteri grubuna kısa yoldan erişim sağlamaktır.

Dijital Reklam Yönetimi Nedir?

Dijital reklam yönetimi, sosyal medya platformlarını kullanarak hedef kitleye ulaşma çalışmaları olarak tanımlanabilir. Reklam yönetimi; firmanın bilinirliğini arttırmak, hedeflere ve potansiyel kitleye ulaşmayı hızlandırmak gibi birçok avantaj sağlar, kısaca reklam yönetimi, hedef kitleye ulaşmanın en kısa ve pratik yoludur.

Dijital reklamlar farkındalık yaratarak kitleleri harekete geçirmeyi hedefler. Bu çalışmalar ise profesyonel ajanslar ile doğru şekilde sağlanabilir. Sosyal medya ya da pazarlama uzmanları ile dijital reklam yönetimi süreçleri başarı ile yönetilebilir. Dijital pazarlama ajansı seçilirken markanın amaçları, ihtiyaçları ve gelecek planları gibi birçok nokta incelenmelidir.

Dijital Reklam Türleri Nelerdir?

Yaşanan teknolojik gelişmeler markaları dijital reklam çalışmalarına yönlendirmiştir. Sosyal medya kanallarının sahip olduğu geniş kitleler ise markalar için yeni bir sanal pazar ortamı oluşturmuştur, bu dijital pazar alanında birçok reklam modeli karşımıza çıkar. Dilerseniz firmalar tarafından en çok tercih edilen dijital reklam türlerini birlikte inceleyelim.

Doğal Reklamlar

Doğal reklamlar, üretilen içeriğin platformun akışı ile uyumlu olmasını temel alır. Doğallık ilkesi ile oluşturulan bu reklamlar müşterilerin dikkatini çekmek için sıkça tercih edilir. ‘’Native advertising’’ teriminin Türkçe karşılığı olan bu reklam formatı, markalar tarafından reklam engellemelerinin önüne geçmek için kullanılmaktadır.

Mobil Reklamlar

Telefon ya da tablet gibi mobil cihazlar aracılığı ile gerçekleştirilen mobil reklamcılık, tarayıcı ya da uygulamalar üzerinden karşımıza çıkan içerikleri kapsar. Mobil reklamlar sadece mobil cihazlarda gösterilmek üzere oluşturulur, afiş, yerel reklamlar, video reklamları, oyunlaştırılmış reklamlar ve geçiş reklamları gibi birçok alt başlık altında incelenebilir.

Video Reklamlar

Bütçesi yüksek olan video reklamları, popüler markalar tarafından en çok tercih edilen formatlar arasında yer alır, bu reklam modelinde kullanıcı katılım oranı oldukça fazladır. İdeal video reklamları, 15-30 saniye arasında planlanır. Video reklamlarda açma-kapama alternatifinin sunulması olumlu geri dönüşleri arttırır.

Arama Motoru Reklamları

İnternet arama reklamları olarak da adlandırılan bu model, link tıklama reklamları arasında yer alır. Bu reklam formatı anahtar kelimeler ile organik sonuçlar vermeyi amaçlar, tıklama bazlı ödeme sistemi ile çalışan arama motoru reklamları, kitle arttırma çalışmalarında sıkça tercih edilir.

E-Mail Reklamları

E-posta reklamları, potansiyel müşteri grubuna ulaşmak için mail ağlarının kullanılmasını temel alır, düzenli tüketimi amaçlayan bu reklam formatında müşteri-firma arasında duygusal bir bağ oluşturulur.

Sosyal Medya Kanalları ve Reklam Tipleri

Dijital reklamcılık dallarının en kapsamlısı ise sosyal medya kanalları olarak karşımıza çıkar. Kullanıcı kitlesi gün geçtikçe artan sosyal medya kanalları, yatırımcıların odak noktası haline gelmiştir. Sosyal medya reklamları, hedefleme ve kitle arttırma çalışmalarında en iyi sonucu veren formatlar arasında yer alır, en çok tercih edilen sosyal medya platformları ise Facebook, Twitter, Instagram, Youtube ve LinkedIn olarak listelenmektedir. Peki bu sosyal kanallarda reklam çalışmaları nasıl yürütülür? Hangi reklam tipleri tercih edilir? Dilerseniz Facebook, Instagram ve LinkedIn platformlarındaki reklam çalışmalarını birlikte inceleyelim.

Facebook Reklamları

Facebook reklamcılığı, Facebook Business Manager üzerinden gerçekleştirilir. Kullanıcı çeşitliliği en yüksek olan Facebook platformunda hikaye ve link tıklama reklamları gibi çeşitli reklam seçenekleri bulunur.

1) Potansiyel Müşteri Reklamları (Lead Ads)

Facebook platformunun etkileşim oranı en yüksek reklam formatı olan potansiyel müşteri reklamları, form aracılığı ile müşteri verilerini toplar. Reklama tıklayan kullanıcılar doldurulmuş hazır form ile zamandan tasarruf ederek hizmete ulaşabilir.

2) Video Reklamları (Video Ads)

Facebook kanalı üzerinden yayınlanan video reklamları, etkileşimi en yüksek reklam modelleri arasında yer alır. Video reklamları formatı, reklam verenlere hedefleme ve bütçe planlama gibi çeşitli imkanlar da tanır.

3) Facebook Remarketing

Türkçe karşılığı ‘’yeniden pazarlama’’ olan Facebook Remarketing modelinde asıl amaç, sitenizi önceden ziyaret etmiş kullanıcıların tekrar web sitenize ulaşmasıdır. Bu noktada ürün görselleri ile potansiyel müşteri grubuna hatırlatma çalışmaları uygulanır.

4) Çoklu Görsel Reklamları (Dönen Reklamlar)

Reklamı yana kaydırarak birden fazla ürün görseli görmeyi temel alan çoklu görsel reklamları, yüksek tıklama oranları ile dikkat çeker. Reklam için tercih edilen her görsel farklı web sitesi linki ile ilişkilendirilebilir. Firma hakkında birçok bilgiyi tüketicilere sunabileceğiniz bu format, web sitesi ziyaretlerine de büyük katkı sağlar.

Instagram Reklamları

Facebook platformunun ardından en fazla kullanıcıya sahip olan Instagram kanalı da markalar için çeşitli reklam modelleri sunar. Bunlar fotoğraf ve video reklamları, çoklu görsel reklamları ve hikaye reklamları olarak sıralanabilir.

1) Çoklu Görsel Reklamları

Facebook’ta yer alan çoklu görsel reklamları, Instagram kanalında da uygulanabilir. Dönen reklamlar formatı sayesinde tüketicilere marka hakkında daha fazla bilgi ulaştırılır ve böylelikle satış oranları da artar.

2) Fotoğraf ve Video Reklamları

Instagram platformunda en çok tercih edilen reklam modeli, fotoğraf ve video reklamları formatıdır. İlgi çekici içerikler ile karşımıza çıkan bu format, marka popülerliğini ve müşteri kitlesini arttırmak için firmalar tarafından tercih edilir.

3) Hikaye Reklamları

Hikaye reklamları, kolay ulaşılabilir olması ve güncel içeriklerden oluşması sebebiyle hedef kitlenin dikkatini çeker. Bu reklam formatı bütçe dostu olma özelliğiyle de tercih edilme sebebi olmaktadır.

LinkedIn Reklamları

Profesyonellik esası ile işleyen LinkedIn platformu, seçkin bir kitleyi hedefleyen markalar için oldukça kullanışlıdır.

1) Sponsorlu İçerikler

Sponsorlu içerikler, diğer reklam modellerine kıyasla daha yüksek etkileşim oranına sahiptir. Hikaye reklamlarının uygulanamadığı LinkedIn platformunda sponsorlu içerikler akış üzerinde görülür. LinkedIn kanalında oluşturulan sponsorlu içeriklerde görseller kullanabilir ve görsellere site bağlantınızı ekleyebilirsiniz. Sponsorlu içerikler, site trafiğini ve hedef kitleyi arttırmak isteyen markalar için en uygun reklam modellerinden biridir, bu reklam modeli de kendi içerisinde doğrudan sponsorlu içerik ve çoklu görsel reklamları olarak ikiye ayrılır.

2) Metin Reklamları

Sadece metinlerden oluşan bu reklam formatı akışın sağ tarafında görüntülenir. Metne tıklayan kullanıcılar bağlantı üzerinden web sitesine yönlendirilir, bu reklam modeli sponsorlu içerikler ile birlikte kullanıldığında geri bildirim oranı hızla yükselir.

3) InMail

InMail reklam modeli LinkedIn platformunda 1. seviye bağlantı oranına sahip kullanıcılar ile mesajlaşma ortamı oluşturur. Hedef kitle analizi doğrultusunda çevrim içi kullanıcılara ulaşmanın en kısa yolu olan bu format, bütçe yönetimine de katkı sağlar.

4) Dinamik Reklamlar

Dinamik reklamlar, kişiselleştirilmiş LinkedIn reklamları olarak da adlandırılabilir. Dinamik reklamlar, profil resmi ve kullanıcı ismi kaynak alınarak sistem tarafından otomatik olarak planlanır.

Sosyal medya reklamlarınızın dönüşüm oranlarını en üst seviyeye çıkartmak ister misiniz? Hemen buradan işletmenize en uygun reklam türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
2048098-1

Sosyal Medya Reklam Türleri Nelerdir?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email