Medya Koruma

this-type-file-can-harm-your-computer-chrome-alert

İnternetten Kaldırılan Bir Haber Google’dan Nasıl Silinir?

Dijitalleşmenin en büyük getirilerinden biri olan internet haberciliği bilgiye kısa yoldan ulaşmayı mümkün kılıyor. Hızlı kopyalama ve arşivleme özelliği ile ön plana çıkan dijital medya, yayımlanan bir haberin dakikalar içerisinde milyonlarca insana ulaşmasına olanak sağlamıştır. Bu etkileyici gelişme, bazı büyük problemlere de yol açmıştır. İstenmeyen haber başlıklarının girilmesi, asparagas habercilik yapılması ya da özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi gibi birçok sebep bu sorunlara örnek gösterilebilir. Maddi ve manevi zarara sebep olan bu tür karalama kampanyaları ise internetten haber silme talepleri ile düzeltilir. Peki internetten haber silme işlemi nasıl gerçekleştirilir? Bu haberleri Google üzerinden kaldırmak mümkün müdür?

Google Üzerinden Bilgi Kaldırma ve Haber Silme

Kişi ya da kurumlar kendileri hakkında bilgiler içeren bazı içeriklerin Google üzerinden kaldırılmasını talep edebilir. Uygulama yönetimi ise bazı durumlarda bu içerikleri arama motoru sağlayıcılarından silebilmektedir. Web sitelerinden gelen bilgilerin oluşturduğu Google arama motoru sistemi, bilgi kaldırma işlemini kalıcı hale getiremez.

Google’dan silinmiş haberler ya da içerikler ilgili web sitelerinde korunabilir. Bu da söz konusu bilginin farklı arama motoru kullanımı ya da sosyal medya paylaşımları yoluyla yeniden karşımıza çıkabileceğini gösterir. Bu sebeple site yöneticisi ile iletişime geçilmesi istenmeyen bilgilerin kaldırılması sürecini kolaylaştıracaktır. Web sitesi tarafından kaldırılan bilgiler, güncelleme süresinin dolması ile Google’dan da kaldırılır.

Google Hangi Bilgileri Kaldırır?

Web sitesi yöneticisi ile iletişime geçilmesi bazı durumlarda olumlu sonuçlar doğurmayabilir. Bu noktada Google’dan istenmeyen bilgilerin kaldırılması sağlanabilir. Peki Google’ın Topluluk Kuralları gereğince kaldıracağı bilgiler nelerdir?

  • 18 yaşından küçüklere ait  izinsiz kullanılmış görseller, gerekli taleplerin ardından arama motoru üzerinden kaldırılır.
  • Kişinin rızası dışında üretilen ve paylaşılan sahte pornografik görseller ve içerikler Google üzerinden kaldırılır.
  • Kişinin rızası dışında paylaşılan uygunsuz ve kişisel görseller, kaldırma talepleri ile arama motoru üzerinden silinir.
  • Ücret karşılığı içerik kaldırma işlemi uygulayan sitelerin bağlantıları Google’dan kaldırılabilir.
  • Kişisel tıbbi kayıtlar, kimlik bilgileri, banka numaraları ve imzalar gibi bilgileri içeren bağlantılar arama motorları üzerinden kaldırılabilmektedir.

Google Üzerinden Haber Silme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Herhangi bir internet platformu üzerinde kişi ve kurumların haklarını ihlal eden içeriklerin paylaşılması hukuki boyuta taşınarak bilgi kaldırma sürecine dönüşebilir. Bu bilgi kaldırma ve haber silme süreçleri ise ‘’İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Hakkında Kanun’’ maddesine bağlı kalarak yönetilir. Fakat her istenmeyen haberin internetten kaldırılması mümkün değildir. Bu noktada ise ‘’Basın Hürriyeti ve Düşünce Özgürlüğü’’ hakkı devreye girer. Bir haberin internetten kaldırılması için aranan ihlaller ise şu şekildedir:

  • Suç içermesi ya da suça yönlendirmesi,
  • Kişilik haklarına saldırması,
  • Özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi,
  • Telif haklarını ihlal etmesi,
  • Topluluk kurallarına aykırı içeriklerin paylaşılması,
  • Unutulma hakkı kapsamına girmesi,
  • Bir şirketin haksız yere aşağılanması.

İçerikler üzerinde bu ihlallere rastlanması haber silme sürecini başlatır ve bu süreç ise erişim engeli kararı ile sonuçlanır. Bu ihlallerin tespit edilmesi süreci, içerik kaldırma kararına taşımaktadır. Bir haberin Google’dan kaldırılması için öncelikle web sitesinde gerekli bilgi kaldırma çalışmalarının yapılmış olması gerekir. Aksi halde Google arama motoru üzerinden silinmiş bir habere web sitesi üzerinden erişim sağlanabilir.

Kişilik Haklarına Saldıran Haberlerin Kaldırılması

Kişilik hakkı ihlaline uğrayan bireyler için iki farklı çözüm alternatifi sunulur:

  • Doğrudan haberi yayımlayan içerik sağlayıcı ile iletişime geçmek.
  • Haber silme işlemini başlatmak için hukuki sürece başvurmak.

İçerik sağlayıcıya ulaşılamayan durumlarda yer sağlayıcı ile yani altyapı hizmetleriyle de iletişime geçilebilir. Hukuki sürecin işlemesi içinse erişim engeli ve bilgi kaldırma taleplerini içeren bir başvuru dilekçesi hazırlanmalıdır. Sulh ceza hakimi ise bu talepleri 24 saat içerisinde değerlendirerek erişim engeli ya da bilgi kaldırma yönünde belirleyici kararlar verir. Hakimin talebi kabul etmesi sonucunda karar ‘’Erişim Sağlayıcıları Birliği’’ne taşınır. Son aşama olan bu kısımda talep hiçbir inceleme altında girmeden 4 saat içerisinde yürürlülüğe konmaktadır.

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Eden Haberlerin Kaldırılması

Anayasa üzerinde düzenlenmiş olan özel hayatın gizliliği hakkı, ihlal edilmesi durumunda maddi manevi tazminat davalarına dönüşebilir. Bu ihlalde hukuki süreç başlatmak bir zorunluluk değildir. Hakları ihlal edilmiş kişi ya da kurumlar ‘’Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’’na ulaşarak erişim engeli ve bilgi kaldırma taleplerinde bulunabilir. Bu noktada hukuki sürecin atlanması ihlalin aciliyeti ile ilgilidir. Mahkemelerde bu süreç 24 saat sürebilirken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile 4 saat kadar kısa bir süre içerisinde haber silme işlemi sonuçlanır.

Unutulma Hakkı Kapsamına Giren Haberlerin Kaldırılması

Google’da ya da internet üzerinde yer alan haberlerin yayın tarihinin ya da içerik konusunun eski olması haberin ‘’Unutulma Hakkı’’ kapsamında değerlendirilmesine yol açar. Kişi ve kurumlara tanınmış bu hak ile ilgili haberler Google’dan kaldırılabilir.

Suç İçeren ya da Suça Teşvik Eden Haberlerin Kaldırılması

Google platformunda karşılaşılan bir haberin suç teşkil etmesi haberin direkt olarak arama motoru üzerinden kaldırılmasına neden olmaz. Bilgi kaldırma ya da erişim engeli getirme süreçlerinin başlatılabilmesi için haberde bazı suçların işleniyor olması gerekir. Bu suçlar ise; kumar oynamak, müstehcenlik ve fuhuş suçu, tehlikeli madde kullanımı, cinsel istismar, intihara yönlendirme ve uyuşturucu kullanımı olarak sıralanabilir. Bu suçları içeren istenmeyen haberler ceza hakimine verilerek soruşturma aşamasına geçilir. Erişim engelleme ve haber silme kararı ise 24 saatlik bir zaman dilimi içerisinde sonuçlanır.

Telif Haklarını İhlal Eden Haberlerin Kaldırılması

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamına giren bu madde, ciddi tazminat davaları ile sonuçlanabilir. Google üzerinden paylaşılan bir haberde telif hakkı ihlaline rastlanması ‘’servis hizmetini durdurma’’ sürecini başlatır. Erişim engelleme ile farklı bir prosedüre bağlı olan servis hizmetlerinin durdurulması aynı kararlar ile sonuçlanabilir. İnternet sitelerinde telif haklarının ihlal edilmesi sonucunda içerik sağlayıcıya ihtarname göndermek ve ardından savcılığa başvurmak gerekir.

Google Üzerinden Haber Silme İşlemi Ne Kadar Sürer?

İnternet sitelerinden ya da Google’dan paylaşılan haber silme işlemi, prosedürlerin doğru işlemesi durumunda 28 saatlik bir zaman dilimini kapsar. 24+4 sistemi ile işleyen haber silme sürecinde 28 saatin dışına çıkılması mümkün değildir. Doğru yönetilen haber silme işlemlerinde erişim engeli ve bilgi kaldırma kararlarının aynı gün belirlendiği görülür. Bu sebeple eksiksiz ve doğru başvuru formları iletmek sürecin çözümlenmesini kolaylaştıracaktır.

Erişim engelinin alınmasının ardından içerik kaldırma sürecine geçilir. Bu noktada bilişim konusunda uzman bir avukatla çalışılması oldukça önemlidir. Bilgi kaldırma kararının verilmesi avukat ve karşı taraf arasında geçen yazışmaların süresi ile belirlenir. Bu sebeple içerik kaldırma ve haber silme kararlarının alınması da 24 saatlik bir süre içerisinde gerçekleşebilmektedir.

Yani erişim engelleme kararlarında süreçten hızlıca olumlu sonuç alınabildiği gibi başvuran kişi ve kurumların aleyhine kararlar da çıkabilmektedir. Aynı içerik için haber silme başvurusu yapılabilir fakat bir kere alınmış olumsuz geri dönüş sürecin akışını oldukça zorlaştırır. Bu durumun gerçekleşmemesi için internetten haber kaldırma dilekçesinin bir bilişim avukatı ile hazırlanması ön görülür. İnternetten istenmeyen haber kaldırma sürecinde gerekli tüm profesyonel desteği buradan alabilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
this-type-file-can-harm-your-computer-chrome-alert

İnternetten Kaldırılan Bir Haber Google’dan Nasıl Silinir?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email