Medya Koruma

1024X1024

Instagram DM Kutunuzdaki Dolandırıcılar

Sosyal medya uygulamaları, her anımızı paylaştığımız ve gündemi takip ederken en çok kullandığımız mecralar haline geldi denebilir. Güzel bir yemeğin veya gezintinin ardından Instagram üzerinden o anı hemen paylaşılır ya da sevdiğimiz bir film hakkında yorum yaparken de bir tweet ile düşüncelerimizi Twitter üzerinden anlatırız. Yani kısacası hayatımızla ilgili değerli anları ve düşüncelerimizi paylaştığımız bu platformlar, her geçen gün bizim hakkımızda daha fazla veriye sahip olmaya başladı denebilir. Günlük hayatımızın sıkıntılarından uzaklaşmak için kullandığımız bu uygulamalarda yer alan verilerimiz, aslında her geçen gün giderek artarak dolandırıcıların da dikkatini çekmeyi başarmıştır.

Sosyal medya üzerinde yaşanan dolandırıcılık faaliyetleri, etkisini korkutucu bir şekilde artırırken özellikle Instagram üzerinden “direkt mesaj” yani DM aracılığı ile birçok sosyal medya kullanıcısı tehdit edilmektedir. Yaşanan  bu olumsuz durumlar, sosyal medya hesaplarının çalınmasına kadar ciddi sorunlara yol açabilir.

Instagram ve Sosyal Medyanın Hayatımızda Artan Etkisi

Sosyal medya ve internet üzerinden paylaşılan her bir gönderi veya içerik, özel olmaktan çıkarak üçüncü şahısların eline geçebilir. Özellikle Instagram hesabınızı açık bir profil olarak kullanıyorsanız, paylaştığınız gönderiler tanıdıklarınız ve arkadaşlarınız dışında farklı kişilerin de ulaşımına açıktır.

Açık profil kullanımlarında gönderileriniz veya fotoğraflarınız sizden izinsiz bir şekilde kullanılabilir. Özellikle son zamanlarda oldukça artan “sahte profiller” üzerinden  görülebilecek bu olumsuz faaliyetlere her geçen gün giderek daha fazla rastlanır. İzin kullanılmadan alınan özel içeriklerinizin geri verilmesi konusunda ise tehdit mesajları veya para istenmesi gibi kriz durumlarıyla da karşılaşmak mümkündür.

Sosyal mecraların olumsuz etkilerinin yanı sıra hayatı kolaylaştıran bir yönü olduğunu söylemek de yanlış değildir. Özellikle pandemi döneminde popülerleşen uzaktan alışveriş alışkanlığının en büyük pazarlarından birini ise Instagram oluşturmuştur. Küçük işletmelerin veya bireysel olarak satış gerçekleştiren kişilerin sosyal medyayı mağaza ve satış amacıyla kullanması binlerce kişiye ulaşmasını sağlar. Sosyal mecra üzerinden satış faaliyeti gerçekleştiren butikler veya diğer işletmeler, Instagram hedef kitlelerine kolaylıkla ulaşabilirler. Ancak bu noktada farklı bir dolandırıcılık tehlikesi ortaya çıkar.

Söz konusu tehlikeler arasında kullanıcıların kart bilgilerine ulaşılması, kişisel verilerinin çalınması gibi olumsuz durumlara yer vermek mümkündür. Bahsedilen faaliyetler dışında en sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleri ise sahte hesaplar üzerinden satış gerçekleştiren kişilerdir. Bu yöntemde kullanıcıdan ödeme alınır ancak ürün gönderimi gerçekleşmez.

Instagram ve Sosyal Medyada En Çok Görülen Suçlar

Pandeminin de etkisiyle sosyal medya ve Instagram kullanımı küresel çapta artış göstermiştir. Günümüz koşullarında kişiler, yüz yüze iletişimden daha çok sosyal mecra üzerinden iletişim kurmayı tercih etmektedir. Bu durum, sosyal medyanın hayatımıza olan etkisini daha fazla artıran etkenler arasındadır. Instagram üzerinden gerçekleşen sosyal buluşma ve tanışmalar günümüz dünyasının popüler aktiviteleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bu duru ise beraberinde “flört dolandırıcılığı” kavramını getirmiştir.

İnstagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda görülen bu dolandırıcılık çeşidi aynı zamanda flörtleşme uygulamalarında da karşımıza çıkar. Dolandırıcı, dijital medya kanalları üzerinden karşı tarafla iletişim kurmaya çalışarak; para ve bilgi hırsızlığı yapabilir. Normal bir tanışma olarak başlayan ve güven kazanma sürecini doğru bir şekilde gerçekleştiren dolandırıcılar; kişilerin banka ve özel verilerini kullanarak gelir elde eder.

Sosyal medyanın bir diğer tehlikesi ise etkisinin çocuklar ve gençler üzerinde oldukça fazla bir şekilde görülmesidir. Sosyal mecra kullanım yaşının her geçen gün daha çok düşmesi, medya okur-yazarlığı birikimi olmayan çok sayıda kullanıcıyı dijital dünyaya katar. Dolandırıcılar, doğru dijital medya kullanım faktörlerini bilmeyen çocukları ve gençleri, yetişkinlere nazaran daha kolay bir şekilde kandırabilir. Bu durum kişide maddi hasarın yanı sıra psikolojik olarak da çok sayıda etki bırakır.

Sosyal Medya Dolandırıcılığının Engellenmesi

Sosyal medya hesaplarında karşılaşılan zorbalık veya dolandırıcılık faaliyetlerinde gerekli mercilerde şikayetlerde bulunulması gerekir. Eğer bu suç ciddiye alınmazsa, daha büyük bir etki yaratabileceği unutulmamalıdır. Dijital medya uygulamalarının özel güvenlik bölümlerine şikayetlerinizi yaparak, gerekli hesabi engellemeniz ilk adımlarınız arasında yer almalıdır.

Instagram, gerçekleştirdiği bir güncelleme ile engellemiş olduğunuz profillere benzer hesapları kullanıcıların önüne çıkarmamak üzerine çalışan bir algoritma sunmuştur. Bu sayede zorbalık veya dolandırıcılık nedeniyle engellediğiniz hesaplara benzer profiller, platformda karşınıza çıkmaz. Olası bir zorbalık veya dolandırıcılık durumunda platform üzerinden gerçekleştirdiğiniz şikayetlerin yanı sıra emniyet güçlerinin siber suçlarla ilgilenen birimlerine de başvurmanızı mümkündür.

Sosyal medya hesaplarınızı güvende tutmak, aslında dolandırıcılığın önüne geçebilecek en önemli önlemler arasında yer alır. Instagram hesabınızı gizli tutarak ve paylaşımlarınızı sadece sizin izninizle takipçiniz olan kişilerle paylaşarak birçok zorbalığın ve dolandırıcılık faaliyetinin önüne geçebilirsiniz.

Güncel Şifre Kullanımı

Söz konusu dolandırıcılık faaliyetleri kapsamında alınabilecek en etkin önlemlerden biri de şifrelerinizi güncel tutmaktır.  Şifrelerinizi doğum tarihleri veya sıralı sayı öbeklerinden oluşturmaktan kaçınmalısınız. Farklı sayılar, harfler ve özel karakterlerden oluşan size özel şifrelerle dijital medya platformlarında güvenliğinizi artırabilirsiniz. Instagram ve tüm sosyal mecra hesaplarında aynı şifreyi kullanmak, güvenliğinizi zayıflatan faktörler arasında yer alır. Bu nedenle dijital medyada kullandığınız her bir platform için ayrı bir şifre kurgulamanız ve düzenli aralıklarla bu şifreleri güncellemeniz gerekir.

Çift Koruma Yöntemi

Şifrenin yanı sıra hesaplarınızı çift korumalı olarak ayarlayabilirsiniz. Böylelikle hesaplarınıza giriş yaparken telefonunuz veya mailinize gelen kodu girerek güvenli giriş yapmanız mümkün olur. Hesaplarınızı bilmediğiniz uygulamalara bağlamaktan kaçınmalısınız. Ayrıca hesabınızın güvende olup olmadığını Instagram’ın “Ayarlar” kısmından düzenli olarak kontrol edebilirsiniz.

Bilinçli Kullanım

Hesaplarınızı güvende tutmanızın yanı sıra sosyal mecraları bilinçli olarak kullanmanız dolandırıcılık faaliyetlerine karşı oldukça önem taşır. Özellikle tanımadığınız kişilerden gelen mesajların doğruluğunu ve güvenilirliğini sorgulamak bu noktada kritik yer tutar. Söz konusu mesaj tanıdığınız bir hesaptan gelmiş olsa bile size atılan mesajlarda yer alan linklere tıklarken de dikkatli olmanız gerekir. Bu linkler aracılığıyla bir dolandırıcılığa uğramanız oldukça mümkündür.

Sosyal mecra hesaplarında yer alan indirim mesajları veya çekiliş gönderilerine de dikkat edilmelidir. Sahte hesaplardan gerçekleştirilen indirim veya kampanyalar, banka hesap bilgilerinizin yanlış kişilerin eline geçmesine neden olabilir.

Eğer bir ebeveynseniz, çocuğunuzun dijital medyada gerçekleştirdiği faaliyetleri gözetim altında tutmanız, onu güvende tutmak için atabileceğiniz adımlardan biridir. Çocuğunuzun Instagram üzerinde takip ettiği hesapları, paylaştığı gönderileri ve gönderilerine yapılan yorumları kontrol etmeniz, ona büyük ölçüde konforlu ve güvenli bir kullanım alanı sunar.

Medya Koruma ile Güçlenin

Sosyal medya hayatımızdaki etkisini her geçen gün daha da artırarak gelişmektedir. Ancak Instagram gibi popüler platformları güvenli bir şekilde kullanarak, sosyal medyanın avantajlarından yararlanmanız mümkündür. Siz de hesabınızı güvenle kullanmak için yukarıda bahsedilen faktörlere dikkat edebilir, Medya Koruma ile dijital itibarınızı doğru şekilde yönetebilir, zorbalıklara ve  dolandırıcılıklara karşı önlem alabilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
1024X1024

Instagram DM Kutunuzdaki Dolandırıcılar

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email