Medya Koruma

blur-display-electronics-hand-174938-2

Sosyal Medya Şifreleriniz Ne Kadar Güvenli?

Teknolojinin bu denli gelişmesi ile sosyal medya kullanımları da paralel olarak artıyor. Çok fazla insan sosyal medyanın aşırı kullanımı sebebi ile sorunlar yaşıyor ve bu sorunlar hayatın her alanında onları etkileyebiliyor. İnsanların çok büyük bir kısmının kullandığı sosyal medya hesaplarının birçok formu da farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Çok farklı sosyal medya uygulamaları çıkmakla beraber çıkan ve popüler olan uygulamalara diğer uygulamalar da benzemeye başlıyor.

Böyle bir sarmalın ve yoğun kullanımın içindeyken, bu sosyal medya hesaplarında geçirdiğimiz zamanın ve çıktılarının bizlere zarar vermiyor oluşu çok önemlidir. Kullanımını sağladığımız hangi sosyal medya hesabı olursa olsun güvenli bir şekilde o hesaba girmeli ve kullanmalıyız. Ancak maalesef süreç bu şekilde ilerlemiyor ve sosyal medya hesaplarının korunması amacı ile konulan şifreler çok kolay bir biçimde öğrenilebiliyor.

Evet sosyal medya platformları birçok eğlenceli içerik, iletişim imkanı ve etkileşim avantajları sağlıyor fakat siz bütün bu etkileşimlerle meşgulken sizin hesaplarınıza da erişmeye çalışan insanlar olabiliyor. Facebook, Twitter, Instagram hatta Whatsapp ve diğer uygulamalar birçok kişisel verimizin ve bilgimizin bulunduğu platformlar. Fotoğraflarımız, videolarımız, sohbet içeriklerimiz ve hatta belki kredi kartı bilgilerimiz bile bu hesaplarda bulunabiliyor. Bunun sebeplerinden biri artık sosyal medya hesaplarının alışveriş için de bir araç haline gelmesi.

Bu uygulamalar ve kullanımlar günümüzde giderek artıyor fakat güvenlik ihlalleri de aynı seviyelerde artmakta. Sadece basit bir örnek olarak çocuğunun Instagram şifresini öğrenmek için sosyal medya takibi yöntemi uygulayan ebeveynler verilebilir. Bu amaç için sosyal medya şifresi öğrenilebiliyorsa başka amaçlar için de öğrenilebilir. Bu sebeple bu durum birçok soruna yol açabilir. Bir firmanın sosyal medya hesabının takibi yapılırsa ve şifresi ele geçirilirse o hesaptaki birçok içeriğe de erişilebilir. Müşterilerin birçok bilgisinden birçok mesajlaşmaya kadar önemli bilgi tehlikeye girebilir. Peki milyarlarca insan sosyal medya kullanıyor ve çevrimiçi olarak da mahremiyetlerini korumak istiyorlarsa neler yapabilirler?

Sosyal Medya Şifreleriniz Neden Güvenli Olmalı?

İnternet yaşamımızın her alanında kullandığımız ve artık hayatımızın parçası haline gelen bir yapı. Aynı şekilde sosyal medya platformları da bu şekilde. Hem firmalar hem de kişiler için durum artık bu boyutlarda. Bu sebeple sosyal medya şifreleriniz güvenli olmazsa ve ele geçirilirse birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Örneğin özel mesajlarınız tehlikeli kişilerin eline geçebilir, kişisel birçok bilginizi ele geçirebilir ve art niyetle kullanabilirler. Çevrim içi hırsızlık ve dolandırıcılık aynı zamanda da özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi ile karşılaşabilirsiniz. Nasıl ki fiziksel çevremizin güvenliliğine önem veririz siber ortamın güvenli olması da aynı şekilde önem arz eder. Genelde insanlar hatırlanması en kolay şifreleri seçiyor ve kullanıyor.

Bilgisayar korsanları bazı kombinasyonları özellikle daha kolay tahmin edebiliyor. Hatta birçok insanın hala sosyal medya şifrelerinde “şifre” ya da “123456” kullandığını yayınlayan güvenlik uygulaması sağlayıcıları var. 

Sosyal medya hesaplarınızda bulunan kişisel verilerinizin yayılmaması, kişisel ya da kurumsal olarak tehlikelere maruz kalmak, siber şiddet, dolandırıcılık tarzında suçlara maruz kalmak istemiyorsanız şifreleriniz güvenli olmalıdır. Aynı zamanda sosyal medya güvenliği için başka yollar da vardır. Önce bu yollardan sonrasında en önemlisi olan şifreden bahsedeceğiz.

Sosyal Medya Hesapları Nasıl Daha Güvenli Kullanılır?

  • Cep telefonu numaranızı, T.C kimlik numaranızı ve e-posta adreslerinizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşmamalısınız.
  • Konum paylaşılması da risklidir. Özellikle günümüz hırsızlık olaylarında en çok rastlanan şey ev dışı bir yerden konum paylaştığınızda evinize hırsız girmesi.
  • Özellikle ev adresinizi asla paylaşmamalısınız.
  • Sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarları kısmını efektif bir biçimde kullanmalısınız.
  • Paylaştığınız içeriklerin yayılmasını istemiyorsanız gizlilik ayarlarını buna uygun ayarlamanız gerekiyor. Bu ayarlardan hesabınızı gizli yapabilirsiniz. Böylelikle paylaşımlarınızı kimlerin görebileceğini en azından sınırlandırmış olabilirsiniz.
  • Sosyal medya platformlarında bulunan mesaj kutularına tanımadığınız insanlardan ya da sayfalardan birçok mesaj gelebilir. Hatta bu mesajların birçoğu linkler olabilir. Size özellikle link gönderen mesajları hemen silebilirsiniz.
  • Ortak bir bilgisayar ya da elektronik cihazdan sosyal medya hesaplarına giriş yaptığınızda çıkmayı da unutmamalısınız. Halka açık internet erişimleri ile sosyal medyanızı kullanıyorsanız da birçok bilginiz risk altına girer bu sebeple dikkatli olmalısınız.
  • Kullanmadığınız hesapları silmelisiniz, siz silmediniz ve girmiyorsunuz fakat sizin yerinize kullanan insanlar olabilir.
  • Hesabınızı kullanabilen uygulamalar var bu uygulamalara telefonunuzdan izni kaldırmalısınız.
  • Kötü amaçlı yazılımlardan korunmak amacı ile anti-virüs programları kullanabilirsiniz.
  • Şifreniz güvenli ve güçlü olmalıdır.

Sosyal Medya Şifreleriniz Nasıl Daha Güvenli Olabilir?

Sosyal medya hesaplarınızda güçlü şifreler kullanmanız demek başka insanların kolay bir şekilde tahmin edemeyeceği şifreler anlamına geliyor. Özellikle kişisel bilgilerinizi içermeyen şifreler koymanız önemlidir. Doğum tarihiniz, nereli olduğunuz tarzında bilgileri içeren şifreler maalesef güçsüz ve kolay tahmin edilebilirdir. 987654, ebeveyn ya da çocuklarınızın isimleri tarzında deneme yanılma ile kolay bulunabilecek şifreler koymamalısınız. Sosyal medya hesapları şifre belirlerken sizlere yol gösteriyor fakat siz yine de temkinli olun. Sözcükleri, harflerin büyük küçük olmasını, sayıları ve özel işaretleri şifrelerinizde kullanabilirsiniz.

Sosyal medya platformları genel olarak güvenlik için iki faktörlü ya da adımlı doğrulama özelliği kullanıyorlar. Bu özellik sayesinde şifreniz girildikten sonra size uyarı gelecektir. Bu uyarı telefonunuza ya da mailinize gelebilir. Uygulama üzerinden bile hemen bilgi gelebilmektedir. Böylelikle gelen kod diğer kişilerin elinde olmadığı sürece hesaplarınıza giremezler.

Şifreniz Ne Kadar Güvenli?

  • Şifreniz en az 8 karakterden oluşuyor mu?
  • Özel semboller ya da işaretleri şifrelerinizde kullanıyor musunuz?
  • Büyük küçük harfler kullanıyor musunuz?
  • Her hesap için farklı şifre kullanıyor musunuz?
  • Kişisel bilgilerinizi şifrelerinizde kullanmaktan kaçınıyor musunuz?
  • Ardışık sayılardan kaçınıyor musunuz?
  • Eski şifrelerinizi kullanmamaya dikkat ediyor musunuz?

Bu sorulara evet yanıtı veriyorsanız en azından kolay tahmin edilebilir ve deneme yanılma ile anında bulunabilir bir şifreniz yok demektir. Peki bunlara ek olarak sosyal medya şifrelerimiz nasıl daha da güçlü ve güvenli olabilir;

  • Güçlü ve kırılması çok zor olan şifre istiyorsanız karışık karakterler kullanmalısınız. Örneğin “p&ymp;Q-S7E.m” tarzında bir şifre çok güçlüdür.
  • Yaşınızı, yakınlarınızın adını, kendi adınızı ve kişisel bilgilerinizi şifreniz içermemelidir. Özellikle de doğum tarihi!
  • Uygun biçimde oluşturulmuş uzun bir şifreniz varsa kısa şifreye göre daha güvenli olacaktır.
  • Özellikle en az 8 karakter olmalı, küçük büyük harfler olmalı, sembol ve sayılara bolca yer vermelisiniz.
  • E-posta adresinizin şifresini de güçlü yapmalısınız.
  • Tarayıcılarınız şifrelerinizi hatırlamamalı.
  • Şifrenizi uzun süre kullanmayın.
  • Klavyede ardışık olan harflerden ve ardışık sayılardan kaçınmalısınız.
  • Şifrenizi kimseye söylememelisiniz.
  • Ortak kullanıma sahip cihazlarda mümkün olduğu sürece şifre girmemelisiniz.
  • Korsanlar özellikle güvensiz bağlantılar ile şifrelerinizi ele geçiriyor. Bu sebeple havaalanı gibi halka açık ve güvensiz bağlantılarla hesaplarınıza girmemelisiniz.
  • Güvenli bir şifre genellikle zor hatırlanır, bu sebeple bazı yerlere not alınır özellikle de cihazlara. Bu durumdan kaçınmak için güçlü fakat kolay hatırlayabileceğiniz bir şifreniz olmalıdır. Bunun için de kolay kodlayabileceğiniz bir mantıkla oluşturmalısınız.
  • Sizin için önemli ve sevdiğiniz bir cümlenin harflerini birleştirip sayılar ve işaretler ekleyebilirsiniz; bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır yerine 1k40yHv* gibi.
  • Kelimelerde bulunan harfler yerine benzeyen rakamları tercih edebilirsiniz; saygılı yerine S4yg1L1 gibi.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
blur-display-electronics-hand-174938-2

Sosyal Medya Şifreleriniz Ne Kadar Güvenli?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email