Medya Koruma

social

Sosyal Medya Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sosyal medya, insanları sohbet etmek, fikir ve ilgi alanlarını paylaşmak veya yeni arkadaşlar edinmek için bir araya getiren çevrimiçi platformlardır. Sosyal medya çok sayıda kişiye anında bilgi yayan ve müşterilerle iki yönlü iletişime olanak sağlayan Sosyal medyayı kullanan pazarlama faaliyetleri, bilgiyi yayabildiği ve müşteri ilişkilerini güçlendirebildiği için şirketler için gitgide daha önemli hale gelmektedir. 

Sosyal medya yönetimi ise, yayınladığınız içeriği , tanıtarak ve analiz ederek  LinkedIn, Facebook ve Twitter gibi platformlarda sosyal medya varlığını yönetmek için kullandığı süreçtir. Sosyal medya yönetimi, sosyal medya kullanıcıları ve müşterileri ile etkileşim kurmayı ve etkileşim kurmayı içerir. Doğru sosyal medya yönetimi, markanızın dijital varlığını güçlendirerek diğer çevrimiçi stratejilere görünürlük kazandırmanın garantisidir. Doğru zamanda doğru kitleyi çekebilmek ve böylece markanın amacına ulaşabilmesi için pazarlama stratejileri geliştirmek gerekir.

Sosyal medya yönetimine başlamak isteyenler için birkaç adıma dikkat etmek şart. Ne de olsa birçok şirket sosyal medyalarda yer alıyor, ancak bu stratejinin başarısına odaklanan herhangi bir çalışma var mı? Sosyal medya yönetiminde yapacağınız işlemlerde başarılı sonuçlar elde etmek için neler yapabileceğinizi öğrenmelisiniz.

Sosyal Medya Etkileşimleri

Sosyal medya, kulağa etkileşim için kullanılabilen bir platform gibi geliyor. Platformların takip ettikleri farklı algoritmaları vardır ve gönderinizin ne sıklıkta görüntülendiğini, kime görüntülendiğini ve kaç kişinin gördüğünü belirleyen bunlardır. Algoritmalar, farklı kanallar için biraz farklı görünüyor, ancak hepsinde ortak olan, büyük ölçüde kanalınızda ne kadar sosyal olduğunuza bağlı olmalarıdır.

Gönderilerinizin takipçilerinizin hesaplarında üst sıralarda yer alması ve daha fazla kişiye ulaşması için aktif olmanız önemlidir. Algoritmalara fayda sağlayan ve önemli olan bir diğer şey de size gelen yorumlara cevap vermektir.

Tutarlı Olun

Sosyal medya platformlarında her gün paylaşım yapmak zor olabilir. Gönderi sıklığınızı adım adım oluşturun. İçerik oluşturma ve gönderme konusunda daha rahat hale geldikçe, daha fazla gönderi türü ekleyebilirsiniz. Ancak sıklığınız ne olursa olsun, bir programa bağlı kaldığınızdan emin olun. Sosyal medya platformları, paylaşım sıklığını izleyerek hangi profillerin aktif olduğunu analiz eder. Bir programa göre yayınlarsanız, platform aktif bir profil olduğunuzu anlar ve paylaşımlarınızı daha fazla kişiye gösterir.

Takipçilerinize değer verin

Neden biri hesabınızı takip etmeli? Her takipçi farklıdır ve elbette herkesi mutlu etmek zordur. Hedef kitlenizi gözden geçirin, hesabınızı kimin takip etmek istiyorsunuz ve neden? Hangi kitleyi çekmek istediğinizi öğrendikten sonra, ne tür içeriğe ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz. Başkalarının hesabınızı takip etmesi için bir sebep olduğundan emin olmalısınız. Takipçilerinizin kendilerini tanımlayabilecekleri, beğenebilecekleri veya basitçe yararlanabilecekleri içerikler oluşturun.

Profilinizi güncel tutun!

Profilinizi güncellememek, işletme sahipleri arasında oldukça yaygın olan bir hatadır. Facebook sayfanızı veya Instagram hesabınızı bir kez oluşturursunuz, bazen bazı resimler ve metinler yayınlarsınız ancak bilgilerinizi asla değiştirmezsiniz.

Periyodik Kontroller Yapın

Sosyal medya pazarlama operasyonlarınızla ilgili verileri aylık olarak toplamak ve analiz etmek, stratejinizin ilerlemesini hassas ve ayrıntılı bir şekilde okumanıza ve gerektiğinde oyunu gerektiği gibi ayarlamanıza olanak tanır. Aydan aya şunları yapabilirsiniz:

  • Profilinizi güncelleyin.
  • Takipçi edinmenin ilerlemesini değerlendirin.
  • Sosyal medyadan web platformlarınıza gelen trafiğin hacminin kontrolünü yapın.
  • Gönderilerinizin ve reklamlarınızın tıklama ve erişim verilerini kontrol edin.

Bu şekilde, düzenli zaman aralıklarıyla ilgili verilere dayanarak sosyal medya stratejinizin sağlığını          değerlendirebileceksiniz.

Sayfanıza uygun içerik Oluşturun

Her sosyal medya platformunun gereksinimlerine içeriklerinizi optimize etmeniz gerekmektedir.  İçeriğinizi gruplar halinde oluşturun. İçeriğinizi sizin ve ekibinizin çalışma yöntemine en uygun zamanlarda üretin ve genel sosyal medya kontrol listenizde açıklanan ideal takviminizin belirlediği zamanlarda paylaşılacağı şekilde planlayın.

Sosyal ağlarınızın teklifini olabildiğince çeşitli, ilginç ve çekici tutmak için, tartışma konularını ve reklam kampanyalarını aylık olarak planlayın, çok fazla tekrar oluşturmamaya özen gösterin ve organik ve tutarlı bir tematik şema sürdürün. Kullanılacak fotoğrafik görüntünün türü ve grafikler markanızla uyumlu kullanılmalıdır.

Kurumsal Etkinliklerin İletişimini Yönetin

Etkinlik öncesinde, sırasında ve sonrasında iletişimi planlamak, etkinliğin başarısı ve görünürlüğü için esastır. Ayrıntıların bilinmesinin yanı sıra kurum içi bir olay da olsa sahne arkasının bilinmesi marka bilinirliği için önemlidir. Sosyal Medya Yöneticisi, içeriğin gerçek zamanlı, canlı ve hikaye olarak yayınlanmasını yönetmek için iletişim faaliyetlerinizi destekleyebilir. Etkinliğinizin iletişimi gerçek zamanlı olarak yönetilmelidir.

Şirketinizi rakiplerinizin faaliyetlerine göre  analiz edin ve bir iletişim stratejisi oluşturun. Sosyal medya yöneticisi ilk aşamada verileri izleyerek yoluyla dahili olarak oluşturulacak içerikleri periyodik olarak kontrol ederek size destek olacaktır.

Reklam Kampanyalarını Yönetin

Reklam vermek doğru zamanda doğru kişiye doğru mesajı ulaştırmak amacı ile hedefleme becerisi gerektiren çok daha teknik bir faaliyettir. Sosyal medyadaki reklam kampanyaları, bütçenin optimizasyonunu her zaman kontrol etmek ve gerektiğinde doğru değişiklikleri yapmak için her zaman bir test aşaması ve ardından yayın aşamasında izleme gerektirir.


Kaçınılması Gereken Sosyal Medya Yönetimi Hataları Nelerdir?

Sosyal ağları yönetmek için planlama ve yeterli stratejilerin yanı sıra, bu platformlarda çalışmayı engelleyen herhangi bir hata yapmamaya özen göstermek de önemlidir. İnsanların söz sahibi olduğu bir ortam olduğu için ortaya çıkan olumsuz durumlarla nasıl başa çıkılacağını bilmek gerekir.

Olumsuz Yorum ve Şikayetlerden Kaçının

   Bir şirket sosyal ağlarda kendi sayfasını oluşturmaya karar verdiğinde, odak noktası muhtemelen kamuoyundaki şikayetleri yanıtlamak veya nefret edenler tarafından takip edilmek değildir. Ancak, Şahıslar belki şirket gelmeden önce oradalar ve duyulmaları gerekiyor.

Niceliğin Kalitenin Yerini Alabileceğini Düşünmek

Muhtemelen her sosyal ağ için ideal frekansı belirleyen bazı tablolar görmüşsünüzdür. Örneğin: günde en az bir Instagram gönderisi, haftada bir veya iki yeni YouTube videosu. Ancak, bu tür rehberliği harfi harfine takip etmekten daha önemli olan, halka değer sağlamaktır.

Bu nedenle, göndermeden önce, yalnızca yayınlamak için göndermiyor musunuz diye kendinize sormaya değer. Ayrıca, şirketin kişiliğini ve iletmek istediğiniz mesajı nasıl algılayacağını da düşünün.


Kampanyaları Diğer İletişim Kanallarıyla Entegre Etmemek

Sosyal medya yönetimi, şirketin sonuçlarını iyileştirmek için elzem olsa da, diğer pazarlama kampanyalarından koparılırsa beklenen başarıya sahip değildir. Bazen bir e-ticaret şirketi, dönüşüm oranını artırmak için bir kampanya yürütür, ancak sosyal ağlarda, gerçekleşen tekliflerden ve promosyonlardan bahsetmiyorum bile, programı takip eder.

Bu nedenle, tarihleri ve konuları tanımlayan bir editoryal takvim geliştirmenin yanı sıra, şirkette neler olup bittiğine de dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, çelişkili bir görüntü oluşturmamak için tartışmalı konulara veya önemli gerçeklere dikkat etmeye değer

Yalnızca Promosyonları Vurgulayın

Müşterinin satın almak için izlediği yolun tamamını düşünürsek, ürünle ancak son aşamada, satın almayı düşündüğünde ve anlaşmayı kapadığında ilgileneceğini anlayacağız. Şirket sadece tanıtımlarını duyurmaya odaklandığında, sadece kendisi hakkında konuşmayı biliyormuş izlenimi veriyor.

Bunun yerine, kişinin sorunuyla ilgili olarak yardımcı olan zengin içeriğe bahis yapın. Onu eğitmek, hatta uygulaması için ipuçları vermek. Önemli olan ticari karaktere sahip gönderilerin diğerlerine göre daha az sayıda olmasıdır.

Takipçiyle Uyumlu Paylaşım

Bir sosyal medya kampanyası estetik açıdan güzel ve çok alakalı olmalıdır, ama kimin için? Bu kolay bir iş değil, ancak kişisel zevkleri bir kenara bırakıp biraz potansiyel müşteri gibi düşünmeye başlamalısınız. Bazı kampanyalar başarılı olmak için her şeye sahiptir, ancak şirket sahibinin veya yöneticisinin zevkine göre geliştirilir ve halka ulaşmaz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
social

Sosyal Medya Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email