Medya Koruma

sahte_yorum

Sahte Kullanıcı Yorumlarını Nasıl Analiz Edersiniz?

Çeşitli medya araçlarındaki kullanıcı sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Fakat ortaya çıkan bu artışın önemli bir kısmı gerçek kullanıcılar tarafından meydana gelmez. Medya platformlarında karşınıza yorumların önemli bir kısmı, onları paylaşmak için gerçek kullanıcı tarafından oluşturulmuş hesaplar değildir. Bu aşamada sahte ve bot profillerin tespit edilmesi oldukça önemlidir. Sahte kullanıcı yorumları tespit edilerek olumsuz bir noktada yer alan marka itibarı olumlu yönde etkilenebilir. Peki sahte kullanıcı yorumları nedir?

Sahte Kullanıcı Yorumları Nedir?

Sahte kullanıcı yorumu çeşitli sistemler ya da kişiler kullanarak kendi markanız ya da rakipleriniz adına incelemeler yazılmasıdır. Medya araçları sahte ve olumsuz yorum noktasında çok çeşitli filtrelere sahiptir. Fakat bu yorumlar için bütünüyle mükemmel bir sistem henüz araçlar tarafından geliştirilmemiştir.

Sahte kullanıcı incelemelerinin pek çok olumsuz etkisi vardır. Bu yorumlar kullanıcıları medya araçlarında  yanıltacağı için etik değildir. Yapılan incelemeler bazen olumlu bazen de olumsuz yorumlar içerebilir. Her ne şekilde olursa olsun sahte kullanıcı yorumları medya araçlarında olumsuz bir nitelik yaratır.

Sahte Kullanıcı Yorumları Çeşitleri Nelerdir?

Sahte kullanıcı yorumları, ürün inceleme sitelerinde, çevrimiçi platformlarda veya diğer medya araçlarında olabilir. Olumsuz yorum haksız bir şekilde yapılan rekabete ve kullanıcıyı yanıltmaya yol açar. Sahte kullanıcı incelemeleri oluşturmanın birkaç yöntemi vardır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

●      Küçük Gruplar ya da Bireyler Tarafından Oluşturulan Sahte Yorumlar:

Bu yöntemde, küçük bir grup veya kişi, ilgili medya aracında ürüne ilişkin sahte kullanıcı incelemelerini manuel olarak oluşturur. Herhangi bir otomasyon sistemi kullanılmadan yapılan bu süreçte markalar hem kendileri hem de rakip markalar için yanıltıcı ya da düşük puanlı inceleme yapabilir. Medya araçlarına yapılan bildiriler ile kullanıcılar ya bir kez uyarılabilir ya da kimliğini belirleyerek doğrudan engellenebilir.

●      Büyük Gruplar Tarafından Oluşturulan İşler:

Organize gruplar tarafından yapılan bu çalışmalar sayesinde her gün yüzlerce yorum yazılabilir. Sahte olumlu incelemelerinin oluşturulması, hem ürün ve hizmetler bazında manipülasyona hem de marka algısı manipülasyonuna yol açabilir. Bu kadar büyük ekiplerin çalışmalarını takip etmek de daha zordur. Farklı dilleri kullanan farklı kullanıcılar içeriği farklı kılacağından, web siteleri bu tür içerikleri yazan kişiler hızlıca tespit edilemeyebilir.

●      Otomasyon Sistemli Botlar:

Bazen bu sahte kullanıcı incelemeleri otomasyon botları tarafından oluşturulur. Otomasyonlu botlar, sahte isimlere sahip kullanıcı hesapları açarak, ilgili ürünlerin ya da hizmetlerin manipülasyonunu yapabilir. Bot hesabı olduğu için bu yorumları doğru yazılım ile takip etmek oldukça hızlı ve kolaydır. Bu sistem sıklıkla kısa vadede kazanç sağlamak isteyen markalar tarafından kullanılabilir.

●      Gerçeği Yansıtmayan Olmayan Yorumlar:

Haksız rekabeti sağlamak için rakip markaların ürünlerine ve hizmetlerine olumsuz yorumlar yazılabilir. Buradaki temel amaç rakip olan markaların ürünleri ve hizmetlerini karalayarak marka itibarı zedelenmesi meydana getirmektir. Rakipler bu yorumları yanlış olarak tanımlasanız bile, olumsuz  yorumların yanlışlığını kanıtlamak belirli bir süreç gerektirdiğinden marka itibarı üzerinde olumsuz bir etki yaratması kaçınılmaz olabilir.

Olumsuz Marka İtibarı Oluşturan Yorumlar Nasıl Analiz Edilir?

Sahte kullanıcı yorumlarının analizi için profilleri ya da kişileri detaylı bir şekilde incelemeye alabilirsiniz. Profil fotoğraflarını tersine görsel arama kullanarak gerçek kişiler olup olmadıklarını öğrenebilirsiniz. Yapılan yorumlar bu şekildeki profillerden yapıldıysa eğer büyük ihtimalle sahtedir.

Profillerin oluşturma tarihlerini öğrenebilirsiniz. Bu şekilde hesabın yeni açılıp açılmadığını öğrenip gerekli verilerin kaydını sağlayabilirsiniz. Profiller yeni açılmışsa ve yorumlarda ürünlerin detayları hakkında bir bilgi yoksa yorumlar asılsızdır. Kullanıcı adını internette aratıp başka profillere sahip olup olmadığı kontrol edilebilir. Sahte yorum yapan hesaplar zaman zaman sayı ve sembol içerebilir. Bu noktaya dikkat ederek yorumları analiz edebilirsiniz.

Yorum yapan kişilerin geçmiş paylaşımlarını incelerek bir tarama yapabilirsiniz. Yapılan yorumlar sahte hesaplardan yapıldıysa eğer anlamsız paylaşımlar yapılmış olabilir. Profil analizi yaparak sahte yorumları gerçek yorumlardan ayırabilirsiniz. Doğrudan kötüleyici ithamlar taşıyarak yapılan incelemeler konudan tamamen alakasız bir şekilde yapılabilir. Olumsuz yorumların dışında olumlu olarak da yazılabilir. Olumlu incelemeler sıklıkla abartılı ifadeler kullanılarak yapılabilir.

Olumsuz yada olumlu yorumlamalar yazılı bir ifade yer almadan sadece puanlama şeklinde de yazılabilir. Bu şekilde yüksek puanlama ya da düşük puanlama yapılarak marka itibarı, ürün ya da hizmet kötülenebilir. Her ne şekilde olursa olsun yapılan bu olumsuz yorum doğru bir şekilde analiz edilerek kaybettiğiniz marka itibarı geri kazanılabilir.

Bu Yorumlar İçin Neler Yapılabilir?

 Medya araçlarından sahte kullanıcı yorumları kısa sürede analiz etmenize yardımcı olabilecek birkaç nokta bulunur. Normal bir medya aracının kullanıcısının profili, paylaşımları ve etkileşimleri doludur. Fakat profillerde yer alan herhangi bir organik olmayan paylaşım şüphe uyandırır. Bu olağandışı özelliklerin sayısının artması, söz konusu sahte bir profil olduğu inancını pekiştirilebilir.

Medya araçlarının müşteri hizmetleri ile irtibata geçebilirsiniz. Elinizdeki kanıtları müşteri hizmetlerine sunabilir ve gerekli işlemleri başlatabilirsiniz. Kanıt bulmak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. Örneğin, incelemelerde markanızdan satın alınan bir ürün ya da hizmetten bahsediliyor fakat sizde bu ürününün satışını gerçekleştirmiyorsanız bunu belirtebilirsiniz. Buna ek olarak birden fazla yapılan benzer sahte kullanıcı  yorumlarını kaydedebilirsiniz. Yorumun yanlış olduğunu kanıtlamak için her türlü belgeyi kullanabilirsiniz.

 Yaşadığınız bu olumsuz deneyimi kullanıcılarınızla paylaşarak doğru bilgi verebilirsiniz. Müşteri hizmetlerinden herhangi bir yanıt alamazsanız ve olumsuz yorum devam ederse, yeni kullanıcıları size gelmeye ikna etmenin bir yolunu bulmanız gerekebilir. Olumsuz durumun diğer medya hesaplarınız üzerinden bildirebilirsiniz. Bu şekilde müşterileriniz size inanabilir ve olumsuz mesajlar içeren incelemelere inanmayabilir. Hatta isterseniz elinizde bulunan kanatlarınızı kullanıcılarınızla da paylaşabilirsiniz. Kullanıcılarınızı ikna etmek ve onlarla sosyal medya üzerinden iletişim kurmak bu konuda oldukça yarar sağlayan bir yöntem olabilir.

Profesyonellerden yardım alarak bu olumsuz durumu nasıl olumlu bir hale dönüştürebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Olumsuz yorum sıklık yapılıyor ve hepsi sahteyse, bu konuda hiçbir şey yapamıyorsanız, profesyonel bir destek almayı tercih edebilirsiniz. Çevrimiçi ortamda bir itibar yönetimi hizmeti aldığınızda, incelemeler üzerinde çalışmak üzere bir ekip toplanır ve  olumsuz olan bu durum için ekip hız kesmeden çalışmaya başlar.  Profesyonel bir şekilde hazırlanmış, detaylı ve güvenilir veriler ile gerekli mecralara yapacağınız başvurularda geçerli kanıtlar elde edebilirsiniz.

Sahte Kullanıcı Yorumunun Olumsuz Etkileri

  • Markanızın ya da İşletmenizin İtibarına Zarar Verir.

Kullanıcıların ürün ya da hizmet alma kararını olumsuz bir şekilde değiştirmeye çalışmak ve bir ürünü negatif ifadelerle tanıtmak, müşterileri yanıltmaya çalıştığınız için yanlış olarak kabul edilir. Sahte kullanıcı incelemeleri oluşturmak ve bu incelemeleri ifşa etmek kullanıcılarınızın size olan bakış açınızı olumsuz etkileyebilir. Marka  itibarı noktasında meydana gelen azalma kullanıcı memnuniyetinin düşmesine de zarar verebilir.

  • Olumsuz Yorum Medya Araçlarındaki Kullanıcı Trafiğini Azaltır.

Kendi veya diğer markaların medya araçlarınıza olumsuz yorum gönderirseniz, kullanıcılar markanızı beğenmez. Bu, genel marka bilinirliğinizi olumsuz yönde etkiler ve kullanıcıların medya araçlarınızın beğenilmemesine neden olabilir. Medya araçlarında meydana gelen trafikte bir düşüş, potansiyel kullanıcı tabanınızı azaltacağı için para kaybetmenize de sebebiyet verebilir.

  • Çeşitli Medya Araçları Tarafından Cezalandırılabilirsiniz.

Farklı medya araçlarında olumsuz yorum yapmak bu sitelerden ceza almanıza neden olabilir, böylece mevcut marka itibarı olumsuz etkilenebilir.  Kullanıcıları yanıltmaya ve haksız bir şekilde rekabete yol açmaya çalışmak bu platformların paylaşım politikalarını ihlal edebilir. Bu platformlar sizin için çalışmayı bırakabilir veya çeşitli cezalar almanıza da neden olabilir. Bu tür durumların önüne geçmek için Medya Koruma’nın profesyonel desteğinden faydalanabilmeniz mümkün.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
sahte_yorum

Sahte Kullanıcı Yorumlarını Nasıl Analiz Edersiniz?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email