Medya Koruma

harita_google

Google Harita Yorumları ve Marka İtibarı

Google haritalar üzerinden ziyaret ettiğiniz lokasyonlar hakkında yorumlar yazabilirsiniz. Hiç gitmediğiniz bir yer hakkında fikir almak için de Google harita yorumları inceleyebilirsiniz. Bu imkan kullanıcılar için birçok kolaylık sağlar. Örneğin iş görüşmesine gitmeden önce kurum ya da kuruş ile ilgili bilgi edinebileceğiniz bir platform sunar. Google haritalar kullanıcıların karar verme ve seçim yapmasına katkıda bulunmak amacı ile puanları ve yorumları gösterir.

İnternetin sağladığı bu günümüz imkanı ile işletmeler de bu durumu kendi faydaları için kullanabilir. İnternet incelemelerinin sağladığı yorumları yani değerlendirmeleri kolayca arayabilir. Google harita yorumları ile her türlü ürün ve hizmet ile ilgili incelemeye kolayca göz atılabilir. Kişiler başkalarının ne düşündüğünü bir markayı ya da işletmeyi tercih etmeden önce oldukça önemsiyor. Olumsuz Google harita yorumları ise şüphelere sebebiyet veriyor. Bu sebeple güven duyulmadan markalardan uzaklaşılabiliyor.

İşletmeler bu durumun müşteriler üzerindeki etkisinin farkında ve online itibar günümüz dünyasında oldukça önemli. Bu yüzden birçok firma puanları ve yorumları önemser. Hem online itibar kaybı yaşamamak hem de olumlu online itibar kazanmak için nasıl daha fazla olumlu değerlendirmenin nasıl alınacağı ise merak konusu oluyor. Peki online itibar açısından Google harita yorumları ve puanları neden önemli?

Marka İtibarı Nedir?

Markanın müşteriler, potansiyel müşteriler ve rakipleri açısından değerli bulunması, pazar tarafından nasıl ve ne şekilde görüldüğü olarak açıklanır. Markanın kişiler ya da kurumlar tarafından algılanma şeklidir. Özellikle müşterilerin, ürün ya da hizmet satın alım aşamasında, öncesinde ve sonrasında yaşadığı marka ile ilişkilendirdiği fikir ve düşüncelerinden oluşur. Markanın değeri ve bu değerin görünürlüğüdür. Olumlu bir marka itibarı sadece müşteri memnuniyeti değil aynı zamanda potansiyel müşteri kazanımı da sağlar. Ürün ya da alınan hizmete duyulan güveni, değeri ve saygıyı ifade eder. İşletmeler tarafından yapılabilecek ufak bir hata, markanın pazar tarafından olumsuz görülmesine neden olur.

Marka itibarı fiziksel olarak ifade edilebileceği gibi online itibar olarak da ifade edilebilir. İki şekilde de itibarın olumlu veya olumsuz olması marka için kritik bir önemdedir. Bir müşteri markanız ile alakalı sosyal medya hesaplarından olumsuz bir deneyim paylaştığı zaman online itibar zedelenebilir. Çünkü çevrimiçi ortamda yer alan yorumlara erişim çok boyutludur. Birçok ülkeden hatta dünyanın her yerinden görülebilir. Bu olumsuz yorumlar markanızın online itibarını düşürür ve tüketicilerin geri çekilmesini sağlar. Google harita yorumları da burada aynı işlevi görür.

Siber dünyada kazanılan itibar artık geleneksel yollardan kazanılan itibara göre çok daha geniş çapta olduğu için kritiktir. İnternetin arama motorları ve bilgi için çok geniş bir ortam sağlaması online itibar yönetimi gibi konuları markalar için önemli hale getirmiştir. Çevrimiçi ortamlar dijital pazarlama için faydalı olsa da dikkatli olunmadığında aynı ölçüde zarara sebep olur. Google harita yorumları da dijital itibar için aynı etkileri gösterecektir.

Olumlu online itibar marka için birçok avantaj sağlar. Bunlar şu şekildedir;

  • Markaya güven ve piyasada bilinirlik,
  • Müşteri sadakati,
  • Yüksek satış ve kar,
  • Marka bilinirliği ve değeri,
  • Rekabet gücü,
  • Marka ve işletmenin büyümesi,
  • Ağızdan ağıza pazarlamaya katkı.

Google Harita Yorumları Neden Önemlidir?

Google Haritalar, aylık bir milyardan fazla aktif kullanıcıya sahiptir. İş böyle olunca, arama motoru optimizasyonu (SEO) için önem taşır.  Yerel bir arama yapıldığında görünürlüğü artan bir marka, hedeflediği pazarda çok iyi bir avantaj kazanır. Bu sebeple müşteri ve işletmeler açısından Google harita yorumları önemlidir. Müşteriler seçim yapma aşamasında yararlanır. İşletmeler ise hem potansiyel müşterilere ulaşma hem de müşteri deneyim ve görüşlerini öğrenmek açısından bu imkândan yararlanabilir. Yüksek puanları olan firmalar öne çıkacağı için müşteriler daha çok ziyaret etmek isteyecek ve işletmeler de yüksek puanları hedefleyecektir.

Daha çok yüksek puan ve olumlu dönüş alabilmek için çabalayacaktır. Ayrıca işletmeler ile ilgili görsel eklemeye de izin verir. Google haritalar kullanan kişi gitmek istediği ya da fikir edinmek istediği bir şirketin öncesinde fotoğraflarına da göz atabilir. İşletmeler de daha çok ilgi çekebilmek ve puanları alabilmek için kendi görselliklerini iyileştirmeye çalışacaktır.

Markaların ya da işletmelerin iyi bir Google harita yorumları varsa potansiyel müşterilere de kendilerini kanıtlamış ve müşteri kazanmış olurlar. Kişiler google haritalar uygulaması indirerek ya da direkt internet üzerinden firma ile ilgili değerlendirmelerini yapabilir, puanları verebilir. Google harita yorumları iyi bir pazarlamaya ek olarak sosyal kanıt sağlar. Kişiler değerlendirmelerin şeffaflığına inanarak marka ile ilgili algıları etkilenecektir.

Tüketicilerin bir markayı tercih etmesi için reklamcılık ve ağızdan ağıza pazarlama çok önemlidir. Ancak günümüzde işletmelerin de tüketiciye ulaşma biçimi sanala doğru dönüşmüştür. Bu sebeple günümüzde google harita yorumları gibi incelemeler, değerlendirmeler ve SEO görünürlüğü en önemli pazarlama faktörüdür.

 

Google Harita Yorumları Marka İtibarını Nasıl Etkiler?

Google harita yorumları olumsuz olduğunda markanızın online itibarını da olumsuz etkileyecektir. İnsanlar sosyal canlılardır ve karar verme süreçlerinde başkalarının yorumlarına gereksinim duyarlar. Genel olarak da bu yorumları dikkate alarak seçim yaparlar. Bu sebeple markanız olumsuz puanları ve değerlendirmeleri aldığında müşterileriniz satın alma işlemi gerçekleştirmeyebilir. Dolayısıyla markanıza güvenmezler ve bu durum marka itibarınızı zedeler.

Peki Google harita yorumları markanız için nasıl bu kadar önemli hale geliyor? Bu sorunun cevabı Google’ın sadece puanları yüksek özellikle de 4.0 üzerindeki işletmeleri listelemesinde saklıdır. Tüketicilerin de değerlendirmesi 4.0 altı olan işletmeyi seçme ihtimalinin çok az olduğu araştırmalarda görülmektedir. Google haritalar, bir marka ya da firma aradığınızda konumunuza en yakın sonuçları listeler. Ancak bu listeleme yapılırken Google harita yorumları ve puanları yani değerlendirmeleri baz alacaktır.

Google harita yorumları olumlu olduğunda, firmanızın arama sonuçlarında ve listelerde görünme ihtimali yükselir. Eğer az değerlendirmeye ve puana sahipseniz işletmenizin görünürlüğü de bu ölçüde azalacaktır. Tüketicilerin bir markayı tercih etme şeklinin online ortamlardan bu şekilde etkilenmesi, bir markaya ait yorumların ne kadar önemli hale geldiğini gösteriyor. Bu duruma bir örnek verecek olursak; perakende devlerinden biri olan bir giyim markasının kıyafetlerinden birinin üzerinde yazan bir içerik çok tepki topladı. Web sitelerinde bu reklam yayıldı, tüketicilerden çok tepki aldı ve hem marka elçileri hem de birçok müşterilerini kaybettiler. Google harita yorumları burada aynı işlevi görebilir. Bir markanın online itibarı çok önemlidir ve bu itibar günümüz sanal dünyasında çok çabuk zedelenebiliyor.

Google harita yorumları markanız için online itibar ve fiziksel itibar sağlar. Aynı zamanda;

  • Marka güvenini artırır, çevrimiçi görünürlük ve yerel SEO artar.
  • Geribildirim döngüsü sağlar.
  • Web sitenize girilme oranı artar.
  • Potansiyel müşteriler artık müşteriniz olur.
  • Birikimli olarak daha fazla Google harita yorumları alırsınız.
  • Rakip markalar karşısında pazarda avantaj kazanırsınız.
  • Google haritalar yorum incelemesi yaparak az zaman ve kaynak harcarsınız.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
harita_google

Google Harita Yorumları ve Marka İtibarı

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email