Medya Koruma

20181127193546-Ent-SiliconValleySocialMediaMarketing

Sosyal Medya Hesapları Nasıl Doğru Şekilde Silinir?

Gelişen teknoloji ile birlikte sosyalleşmenin yeni adı olan sosyal medya platformları, günümüzün en popüler etkileşim organları arasında yer alıyor. Peki basit arayüzleri ile kolaylıkla üye olabildiğimiz bu platformlardan hesaplarımızı silmemiz de bu kadar kolay mı? Facebook, Instagram ve Twitter gibi en çok kullanılan sosyal kanallardan adımızı nasıl kaldırabiliriz? Sosyal medya platformlarından hesaplarımızı neden silmek istiyoruz? Hesabımızı nasıl devre dışı bırakabiliriz? Tüm bu soruların cevabı için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Neden Silmek İstiyoruz?

Sosyal medya platformlarında görünürlüğünü kapatma sebepleri kullanıcılara göre değişkenlik gösterebiliyor, kullanıcılar geçici ya da kalıcı bir şekilde sosyal kanallardan uzaklaşmak isteyebiliyor. En sık görülen neden ise kullanıcının adına açılmış sahte (fake) hesaplar olarak karşımıza çıkıyor, diğer nedenler ise; siber zorbalık, isim değiştirme ve iş sebebiyle gelişen özel durumlar olarak sıralanıyor. Peki kullanıcı kitlesi oldukça fazla olan Facebook, Twitter ve Instagram kanallarında hesap silme işlemi nasıl gerçekleşiyor?

Facebook’ta Hesap Silme

Facebook kullanıcılarına hesaplarını kalıcı olarak silmeden önce ‘’dondurma’’ alternatifi de sunuyor. Facebook platformunda ‘’hesap dondurma’’ işlemi ise şu şekilde gerçekleştiriliyor:

  • Hesabınızı dondurmak için öncelikle hesabınıza giriş yapın. Ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan küçük ok işaretine tıkladıktan sonra açılan pencerede sırasıyla ‘’Ayarlar’’ ve ‘’Gizlilik’’ bağlantılarına tıklayın.
  • ‘’Gizlilik’’ bağlantısını seçtikten sonra açılan yeni pencerede ‘’Gizlilik Kısayolları’’ bağlantısına tıklayın.
  • ‘’Gizlilik Kısayolları’’ sekmesi üzerinde yer alan ‘’Facebook Bilgilerim’’ bağlantısına tıklayın.
  • Son adım olarak ise sayfanın en alt kısmına inin ve ‘’Hesabımı ve Bilgilerimi Sil’’ bağlantısını seçin.

Instagram’da Hesap Silme

Günümüzün en popüler sosyal medya uygulaması olan Instagram platformu da kullanıcılarına hesabı tamamen kapatma ve dondurma seçenekleri sunuyor. Instagram’da hesap dondurma adımları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Bilgisayar üzerinden Instagram hesabınıza giriş yapın ve sağ üst köşede bulunan küçük resme tıklayarak ‘’Ayarlar’’ı seçin.
  • İkinci adım olarak karşınıza açılan ilk sekmede en alt kısma inin.
  • Sağ alt köşede bulunan ‘’Hesabımı geçici olarak kapat’’ seçeneğine tıklayın.
  • Hesabınızı kapatma nedeninizi bildirdikten sonra şifreniz ile kimliğinizi doğrulayabilirsiniz. Ardından tekrar ‘’Hesabımı Geçici Olarak Kapat’’ butonuna tıklayın.

Instagram’da hesap dondurma işlemi sadece haftada bir kez uygulanabilir. Hesap dondurma işlemini yaptıktan sonra tekrar giriş yapana kadar hesabınız Instagram üzerinde gizlenir. Aramalarda ve listelerde yer almaz. Tekrar giriş sağladıktan sonra hesabınız yeniden görünür hale gelir.

Instagram hesabınızı dondurmak yerine kalıcı olarak kapatma işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız uygulayabileceğiniz farklı bir yöntem daha bulunuyor:

  • www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent/ linkine giderek hesabınıza giriş yapın.
  • Ardından açılacak olan pencerede hesabınızı silme nedeninizi belirtin.
  • İşlemi onayladıktan sonra Instagram hesabınızı kalıcı olarak silmiş olacaksınız.

Twitter’da Hesap Silme

En fazla kullanıcıya sahip sosyal medya platformları arasında yer alan Twitter’da hesap silme işlemi için uygulayabileceğiniz adımları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Tarayıcıdan ya da uygulama üzerinden Twitter hesabınıza giriş yapın.
  • Sol üst köşede yer alan profil resminize tıklayın ve en aşağı inerek ‘’Ayarlar ve Gizlilik’’i seçin.
  • Karşınıza çıkan arayüzde ‘’Hesabın’’ seçeneğine tıklayın.
  • ‘’Hesabın’’ seçeneğine tıkladıktan sonra açılan pencere üzerinden ‘’Hesabını Devre Dışı Bırak’’ seçeneğini seçin.

Bu adımları sırası ile uygulayarak Twitter hesabınızı kolaylıkla silebilirsiniz. Yanlışlıkla yapılan devre dışı bırakma işleminden sonraki 30 gün içerisinde hesabını yeniden etkinleştirebilmek mümkün.

Hesap Dondurmak ve Silmek Arasındaki Farklar Nelerdir?

Birçok sosyal medya platformu kullanıcılarını kaybetmemek adına farklı stratejiler uygular. Bunlar arasında en sık karşımıza çıkan yöntem ise hesap silme işleminden önce hesap dondurma seçeneğinin kullanıcılara sunulmasıdır. Twitter, Instagram, Youtube ve Facebook gibi birçok sosyal medya kanalı kullanıcıları için ‘’Hesabı Geçici Olarak Kapatma’’ alternatifi hazırlar. Peki hesap dondurmak ve hesap silmek arasındaki farklar nelerdir?

Bir sosyal medya platformu üzerinde hesabınızı dondurmak hesabı geçici olarak kapatmak anlamına gelir. Bazı platformlarda dondurma işlemi süresiz gerçekleştirilebilirken bazı platformlarda ise 30 gün gibi kısıtlı süreler verilebilir, dondurulmuş hesaplar geçmiş arama panellerinde, kişi listelerinde, yorumlarda, etiketlenen fotoğraflarda ve geçmiş tarihli mesajlarda gözükmez. Fakat hesabınıza tekrar giriş yapmanız halinde platform üzerinde yeniden görünür hale gelirsiniz.

Sosyal medya platformlarında hesap silmek ise kalıcı olarak kaldırmak anlamına gelir. Platformlara göre değişkenlik gösteren bu süreçte hesabınız ve verileriniz kalıcı olarak sistemden silinir, fakat hesabı geri getirmek için uygulanabilecek belli adımlar bulunmaktadır.

Instagram üzerinde kalıcı olarak silinen bir hesabın geri alınması ‘’Geri Alma Formu’’ doldurarak gerçekleştirilebilir, formun doldurulmasının ardından mail adresinize gelen süreci takip ederek Instagram hesabınızı geri alabilirsiniz. Facebook ve Twitter gibi diğer sosyal kanallar içinde benzer yöntemler uygulanabilir.

Sosyal Medya Platformlarında Hesap Silme Süreci Neden Bu Kadar Uzun?

Teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefon kullanımın artmasıyla hayatımıza dahil olan sosyal medya platformları sağladıkları çeşitli işlevlerle hayatımızı kolaylaştırıyor, fakat bazı kullanıcılar özel durumlar sebebiyle bu hesapları devre dışı bırakmak ya da dondurmak isteyebiliyor. Peki sosyal kanallarda hesap silme yada dondurma işlemi neden bu kadar uzun sürüyor?

Sosyal medya kanalları kullanıcılarını uzun süre boyunca uygulama üzerinde tutmaya dayanan bir sistem ile çalışıyor. Uygulamaların arayüzleri, akışları ve veri elde etme çalışmaları kullanıcıların platformda geçirdikleri süreyi oldukça uzatıyor. Aynı işlev hesap silme ya da dondurma sürecinde de karşımıza çıkıyor. Sosyal kanallarda hesabınızı kalıcı olarak silme işleminden önce dondurma opsiyonunun sunulması platformun kullanıcıdan ikinci bir şans istemesi olarak görülebilir, bu süreçte e-mail hesabınıza gelen hatırlatma mesajları ise bu durumun örnekleri olarak aktarılabilir. Hesabını donduran kullanıcılar ‘’Hesabınız kalıcı olarak kapanmak üzere!’’ ya da ‘’Yeniden giriş yapın.’’ gibi çeşitli uyarılar almakta. Bu noktada platformun kullanıcıyı geri kazanma politikasını göz önüne almak gerekir.

Sosyal Medya Hesabını Devre Dışı Bırakmak Tüm Verileri Siler mi?

Birçok sosyal medya platformu kullanıcıların paylaşımlarını ve bilgilerini takip ederek kayıt altına alıyor. Hesabı askıya alma ya da devre dışı bırakma imkanı sunan kanallarda verilerin tamamen kaldırılması için neler yapmak gerekiyor? Sosyal medya hesabınızı askıya almak hesabınıza geri dönebileceğiniz anlamına geliyor. Hesabınıza yeniden giriş yaparak aktive edebilir ve paylaşımlarınıza yeniden ulaşabilirsiniz.

Peki hesabın kalıcı olarak silinmesi tüm verileri ortadan kaldırır mı? Bu noktada Facebook’un çalışmalarını örnek gösterebiliriz. Facebook, hesabını kalıcı olarak silmek isteyen kullanıcılarına 90 günlük bir süre tanıyor. Bu sürenin sonunda Facebook sunucularında depolanan bilgiler ve paylaşımlar hesabınızla birlikte siliniyor. Fakat kullanıcının farklı kullanıcılara gönderdiği mesajlar ve fotoğraflar platform içerisinde korunmaya devam ediyor.

Twitter platformu ise 30 günlük kapatma süresinin ardından verilerinizi sunucularından siliyor. Fakat hesabın kapanmasının ardından bazı veriler gösterilmeye devam edebiliyor. Arama motorlarının sunucularına yerleşmiş olan eski veriler ise Twitter’ın bir etkisi olmadan karşımıza çıkabiliyor. Bu durum ile bazı tweetleri hesap silme işleminden sonra da karşı karşıya gelinebilmekte. Instagram ise askıya alınan hesapların verilerini korurken kalıcı silme işleminin ardından tüm verilerinizi sunucularından kaldırılıyor.

İnternetten kaldırmak istediğiniz geçmiş veriler için profesyonel yardım almak süreci hızlandırıyor. Hemenburadan ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
20181127193546-Ent-SiliconValleySocialMediaMarketing

Sosyal Medya Hesapları Nasıl Doğru Şekilde Silinir?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email