Medya Koruma

1200x1200-b-1200x1200

İstenmeyen Youtube İçeriği Nasıl Kaldırılabilir?

Günümüzün en popüler sosyal medya platformları arasında yer alan Youtube, videolu içerik paylaşımı üzerine kurulmuş bir kanal olarak karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir içerik sınırlanması bulunmayan platformda belirli kurallara uyarak Youtube içeriği yüklenebiliyor. Bu kurallar arasında ise yasalara uygun olmayan içeriklerin kaldırılması ve bazı videolara yaş sınırı uygulaması getirilmesi gibi kısıtlamalar bulunuyor. Oldukça interaktif bir platform olan Youtube’da kullanıcılar videoları puanlayabiliyor ve görüşlerini bildirmek amacıyla yorum yapabiliyor. Kullanıcılarına para kazanma imkanı da sunan bu platform, birçok işletmeyi ve bireyi Youtube çatısı altında toplamakta.

Platformda içerik sınırlaması bulunmaması kullanıcıların kimi zaman istenmeyen Youtube içeriği ile karşılaşmasına sebep olabiliyor. Kişi ve kurumlar özel ya da resmi sebeplerden içerik kaldırma taleplerinde bulunabilmektedir. Peki Youtube platformu üzerinden içerik silme işlemi gerçekleştirmek mümkün mü? Dilerseniz Youtube içeriği kaldırma sürecinin detaylarına göz atalım.

İçerik Kaldırma ve Erişim Engelleme Nedir?

Erişim engelleme kavramı, herhangi bir internet sayfasında paylaşılan bir içeriğin, sayfanın ya da sitenin tamamının kullanıcı erişimine kapatılması olarak tanımlanmaktadır. Site üzerinde yayımlanan içeriklerin özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi, topluluk kurallarına aykırı olması, suç teşkil etmesi ve kişi haklarına saldırması gibi birçok etken erişim engeline neden olabilir. Gerekli ihlallerin tespit edilmesi ile yargı sürecine başvurularak erişim engeli talebinde bulunmak mümkün.

İçerik kaldırma ise internet ortamında paylaşılan içeriklerde hukuka aykırılık tespit edilmesi ile içeriğin tamamen silinmesi olarak aktarılabilir. Yeni düzenleme ile içerik kaldırma işleminde yer ya da içerik sağlayıcı zorunluluğu aranmamaktadır. Bu sayede kişilerde erişim engeli ve içerik kaldırma talebinde bulunma hakkı edinmiştir.

Youtube İçeriği Kaldırma Talepleri

Teknolojik gelişmeler ‘’itibar yönetimi’’ kavramını ön plana çıkarmış ve bu sebeple bireyler özel hayatlarını kontrol etmek zorunda kalmıştır. Bu sürecin bir getirisi olarak sosyal medyada paylaşılan içerikler özel hayatı ve iş yaşamını etkiler hale gelmiştir. Bu noktada içerik kaldırma talepleri artmış ve bireyler sosyal medyadaki paylaşımlarını silmenin yollarını aramaya başlamıştır.

Google firmasına ait olan Youtube platformu ise bu taleplerin en sık görüldüğü sosyal kanallar arasında yer alır. Youtube içeriği kaldırma süreci ise hak ihlallerinin tespit edilmesiyle başlar. Kişi ya da marka imajını zedeleyen paylaşımlar bu sürecin büyük bir dilimini kapsamaktadır.

Bu büyük dilimin dışında bazı kullanıcılar kendi paylaştığı Youtube videosunu silmek için de çözüm yolları aramıştır. Youtube hesabı kurallarına göre bu işlem kalıcı olarak silme ya da yeniden düzenleme şeklinde gerçekleşmektedir. İçeriğimizi okumaya devam ederek Youtube içeriği kaldırma talepleri ve çözümleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Başkasının Paylaştığı Youtube İçeriği Nasıl Kaldırılır?

Kişi ya da kurumlar izni ve bilgisi olmadan bazı Youtube videolarına konu edilebilmektedir. Bu durum; kişilik hakkının ihlali, suç teşkil eden videoların paylaşımı, marka imajının zedelenmesi ve telif haklarının ihlali gibi birçok konu başlığı altında karşımıza çıkabiliyor.

 Telif Haklarının İhlal Edilmesi

Telif hakları sebebiyle video silme işlemi, içerik kaldırma talepleri arasında en hızlı çözülen sorunlar arasında yer alır. Telif hakkından kaynaklanan başvurular, videoların özel sistem taramaları ile kontrol edilmesi ile sonuçlanır. Fakat bu süreçte orijinal video sahibinin videoyu önceden Youtube içeriği olarak yüklemiş olması gerekmektedir.

Şikayet sahibinin orijinal içeriği platforma yüklememiş olması süreci olumsuz yönde etkileyebilir. Telif hakkı ihlali ile kaldırılmak istenen videolarda öncelikle Youtube ve videoyu paylaşan kanal hesabı ile iletişime geçilmesi gerekir. İstenen sonucun elde edilememesi durumunda ise savcılığa başvurularak ‘’servis hizmetini durdurma’’ sürecine geçilebilir.

Kişilik Haklarının İhlal Edilmesi

Youtube videolarında bireylerin şahsi haklarının zedelenmesi hukuki olarak cezalandırılır. Yer sağlayıcı olarak kabul edilen Youtube platformuna başvurmak bu süreçte atılabilecek ilk adım olarak karşımıza çıkar. Olumsuz bir geri dönüşün alınması halinde dava sürecine gidilerek ilgili videonun erişime engellenmesi ya da kaldırılması talep edilebilir. Hak ihlali başvurusunda bulunan kişinin haklı bulunması ile içerik kaldırma işlemi gerçekleştirilir.

Özel Hayatın Gizliliğinin İhlal Edilmesi

Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi ile kaldırılmak istenen videolar için Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ile iletişim sağlanması gerekir. Bu bildirim ilanı içerisinde kişi ya da kurumların gizliliğinin ihlal edildiğine dair birtakım kanıtları hukuka teslim etmesi istenir. Hızlıca değerlendirilen bu bildirimin sonucunda ilgili kanallara içerik engelleme talebi gönderilir. Mahkeme kararına ihtiyaç duyulmayan bu süreçte ilgili Youtube içeriği kaldırılır. Youtube platformunda içerik silme işleminin gerçekleşmesi için öngörülen süre ise 4 saat olarak karşımıza çıkar.

Bu noktada mahkeme yolunun tercih edilmemesi ihlalin hızlı çözüm gerektiren bir durum olması ile ilgilidir. 24 saat içinde karar veren mahkeme yerine kurum ile iletişime geçilmesi çok daha faydalı olacaktır. Deliller arasında Youtube ile yapılan yazışmaların yer alması olumlu sonuç almada büyük katkı sağlar. Özel hayatın gizliliği maddesinde erişim engeli esas alınmalıdır. Erişim engelinin sağlanmasının ardından gerekli mercilere başvurulması ile içerik kaldırma işlemi gerçekleştirilebilir.

Suç Teşkil Edilen Videoların Paylaşımı

Paylaşılan Youtube içeriği herhangi bir suçu teşkil etmesi sebebiyle platform üzerinden direkt olarak kaldırılmaz. ‘’Youtube Topluluk Kuralları’’na göre video silme sürecinde bazı gereklilikler aranmaktadır. Bir Youtube içeriği üzerinde paylaşılması yasak olan suçlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  •  Müstehcenlik,
  • İntihara yönlendirme,
  • Cinsel istismar,
  • Bahis ve şans oyunlarının düzenlenmesi,
  • Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı,
  • Tehlikeli madde kullanımı,
  • Kumara yönlendirme,
  • Atatürk aleyhine işlenen suçların paylaşımı.

 Youtube içeriği incelemesinin ardından listelediğimiz suçların tespiti, videonun kaldırılması ile sonuçlanır. Bu suçlarının varlığının kanıtlanması halinde ilgili Youtube içeriği hakkında erişim engeli kararı alınır.

Youtube İçeriği Kaldırma İşlemi Ne Kadar Sürer?

Youtube içeriği kaldırma taleplerinde gerekliliklerin yerine getirilmesi sürecin hızlıca çözüme kavuşması ile sonuçlanır. Bu noktada hatalı başvurular yapmak ya da başvuruda eksik bilgiler vermek sürecin uzamasına neden olabilir. Kurumlar arası yazışmalarda sürecin uzaması ise ilgili videonun Youtube üzerinde kalma süresini de uzatır. Doğru bir biçimde yönetilen içerik kaldırma süreci birkaç saat ile sonlanırken hatalı bildirimlerde bu süre bir haftaya kadar uzayabilir. Bu sebeple bilişim alanında uzman bir avukat ile süreci yönetmek Youtube içeriği silme sürecine katkı sağlayacaktır.

Kendi Paylaştığınız Youtube İçeriği Nasıl Kaldırılır?

İstenmeyen Youtube içerikleri sadece başkalarının paylaştığı videoları oluşturmaz. Bazı kullanıcılar kendi paylaştıkları içerikleri kaldırmak için de çözüm yolları aramaktadır. Youtube platformu ise bu noktada kullanıcılarına 2 farklı çözüm yolu sunar: Videoyu silme ya da yeniden düzenleme.

Kendi Videolarınızı Silme

Youtube, kendi Google hesabı üzerinden video paylaşmış olan tüm kullanıcılarına video silme imkanı sunmaktadır. Youtube içeriği kaldırma işlemi kalıcı ve geri dönülemez bir süreç olarak karşımıza çıkar. Silme işlemi tamamlanan videolar, sunuculardan tamamen silinir ve arama motorlarında görünmez. İzlenme süresi gibi raporlanan veriler platform tarafından korunabilir fakat silinen Youtube içeriği ile ilişkilendirilmez. İçeriğin kaldırılması için uygulanması gereken adımlar ise şu şekildedir:

  •  Youtube Studio üzerinden ilgili hesabı açın.
  • Sol tarafta yer alan menü seçeneğine tıklayarak ‘’İçerik’’i seçin.
  • Silinmesini istediğiniz video üzerinden ‘’üç nokta’’ butonuna tıklayın ve ‘’Tamamen Sil’’i seçin.
  • Videonun kalıcı olarak kaldırılacağını onaylamak için kutucuğa tıklayın ve tekrar ‘’Tamamen Sil’’i seçin.

Yeniden Düzenleme

Sisteme yüklenmiş her bir Youtube içeriği özel bir URL’ye sahip olur. Bu sebeple yüklenmiş içeriğin başka bir video ile değiştirilmesi mümkün değildir. Youtube bunun yerine yüklenen video üzerinde çeşitli oynamalar yapmanıza olanak sağlar. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  •  Videoyu kırpma,
  • Videonun açıklamasını ya da başlığını değiştirme,
  • Videoya kart ekleme.

İstenmeyen Youtube içeriği kaldırılması sürecini profesyonel destekler sayesinde en doğru ve en hızlı şekilde yürütebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklamanız yeterli.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
1200x1200-b-1200x1200

İstenmeyen Youtube İçeriği Nasıl Kaldırılabilir?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email