Medya Koruma

dijital-pazarlama-danismanligi

Medya Uzmanları Nasıl Bir Rakip Analizi Sağlar?

Markalar dijital medya mecralarında yıllardır rekabet içerisindedir  ve bu çekişme her geçen yıl artar. Dijital medya uzmanları ise kısıtlı veri ve argümanlarla markalara maksimum dönüşüm elde ettirmeye çalışır. Dijital dünyada doğru bir şekilde var olmak isteyen markalar, iyi bir şekilde konumlanmalı ve rekabetçi pazarda aktif ve dinamik bir yapı içerisinde olmalıdır. Sosyal medya uzmanlarının görevi de aslında burada başlar.

Medya Uzmanları Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Medya uzmanlarında olması gereken temel özellik rekabet analizini iyi yapabilmesidir. Rakiplerin zayıf ve güçlü oldukları alanları iyi bir şekilde analiz etmek, markaların dijital yol haritasına direkt etki eder. Medya alanında uzmanlaşmış kişiler rekabet analizi yaparken aşağıdaki maddelere odaklanır:

  • Gerçek rakipleri bulmak ve onları incelemek,
  • Rakiplerin kullandığı tüm platformları analiz etmek,
  • Sosyal medya stratejilerini anlamak ve içerik yapısını tespit etmek.

Sosyal medyada rakip analizi yapmanın amacı, markanın hedef kitlesi olan iletişimini ve itibar kontrolünü en yüksek seviyeye getirmektir. Rakip analizi esnasında rakipleri keşfetmek ve onların içerik stratejilerini tespit etmek önemli bir durumdur.

Medya uzmanları rakip analizi aşamasında markalara iyi bir strateji geliştirme seçeneğini sunar ve yıllık planlamalarını hazırlamalarına yardımcı olur. Medya uzmanları firmaların çalışma prensiplerini belirlerken aşağıdaki aşamaları izlerler:

  • Firmanın sosyal medya hesaplarını açar ya da var olan gerekli revizyonu sağlar.
  • Her sosyal medya mecrasını  takip eder ve çalıştığı firmaya uygun stratejiler belirler.
  • Sosyal medyadaki hedef kitleye uygun kampanyalar geliştirir.
  • Kuruma ait web site içeriklerinin özgünlüğünü kontrol eder ve SEO’ya uygun hale getirir.
  • Paravan bloglar açarak tanıtım yapar ve rakip firma analizi ile stratejik adımlar belirler.
  • Dijital dünya trendlerini takip eder.

Tüm bunlar aslında markanın farklılaşmasını ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlar. Markanın gücünü artırmak için rekabet analizi yapan medya uzmanları bir şirketin olmazsa olmazıdır. Rakip markaların Dijital medya performanslarını ve kullanımlarını analiz etmek, markaların kendilerini geliştirmelerini sağlar.

Rakip Analizi ve Stratejik Planlama

Dijital mecralarının analiz etmeye uygun bir yapısı vardır. Doğru bir dijital medya analizi ile rakip markaların potansiyel müşteri grubu ile ilgili doğru sonuçlara varılır. Tüm bu çıktılar değerlendirildiğinde ise doğru pazarlama taktikleri kullanılır ve marka sadık müşteri kitlesini genişletir. Sonuç olarak iyi bir analiz etrafında kurgulanmış planlama, iyi bir dönüşüm performansını da beraberinde getirir.

İyi bir rakip analizi için uluslararası ölçekli programları kullanmak her zaman avantajlıdır. Rekabet analizi yaparken kullanılan en iyi araçları aşağıda sıraladık:

  • Ahrefs: Seo, backlink ve anahtar kelime konusunda oldukça başarılı ve verimli bir araçtır. Aynı zamanda içeriklerinizi üretirken anahtar kelime araştırması yapmanızı da kolaylaştırır.
  • Semrush: Bu site birçok referansa sahip bir uygulamadır. SEO, sıralama, backlink ve rakip analizini yapmayı sağlar.
  • Advanced WR: Sıralama analizi sağlayan bu uygulama, rakip markaların analizini yapar ve raporlamalarını oluşturur. Aynı zamanda SEO denetimi sağlar ve Google Analytics ve Google Search Console birlikte çalışır.
  • Buzzsumo: Markaların hangi içeriğinin en iyi performansı gösterdiğini raporlayan uygulama, markanın ve rakiplerinin paylaşım açısından sektör içerisindeki yerini tespit eder. Aynı zamanda anahtar kelime kullanımını denetler.
  • Ubersuggest: Bu uygulama uzun anahtar kelimeleri analiz etmeyi sağlar ve doğru anahtar kelime seçimi yapabilmenize yardımcı olur.

Rakip Analizi & SEO Planlaması

Rakip analizi yaparken kullanılan araçları incelerken “SEO” kavramı dikkatinizi kesinlikle çekmiştir. Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEO, markaların birbirleri ile rekabet ettiği temel alanlardan biridir. Aynı hedef kitleye hitap eden markalar arasında daha çekişmeli geçen bu süreçte medya uzmanlarını başarıya taşıyacak uyarıları aşağıda sıraladık:

  • Dijital medya uzmanı, rakip markaların odaklandığı anahtar kelimeleri tespit etmelidir. Bu aşamada Semrush ve Ahrefs gibi araçları kullanabilir ve araştırmalar sonucu ortaya çıkan anahtar kelimelerle markanın daha iyi bir sıralama elde etmesini sağlayabilir.
  • Medya uzmanı rakip markaların site optimizasyonunu gözlemlemelidir. Bu yol ile rakip marka hakkında önemli bilgiler elde edilebilir ve rakiplerin eksiklikleri görülebilir. Bu eksik yanlara göre de doğru planlamalar ortaya çıkarılabilir.
  • Medya uzmanları tarafından detaylı bir şekilde içerik analizi yapılmalıdır. İçerik uzunlukları, anahtar kelime kullanımları ve özgünlük gibi şartlar bir marka için oldukça önemlidir. Markanın uzun dönemli hedefleri için anahtar kelime kullanımları oldukça önemlidir.
  • Web tasarımları analiz edilmeli ve kullanıcı deneyimleri ölçülmelidir. Hedef kitleye en iyi kullanıcı deneyimini sunan marka her zaman rekabette güçlü bir taraf olur.

Sosyal Medya Kullanımı ve Planlaması

Türkiye’de bireyler günde ortalama 8 saatini sosyal medya mecralarında geçiriyor. Pandemi dönemi ile beraber mobil uygulamalara ve sosyal mecralara olan yatkınlığın daha da artması markaları bu yönde yatırımlar yapmaya itti. Televizyon ve gazetelerde dijital mecralara kayan reklamcılık ve tanıtım faaliyetleri sosyal medya platformlarında da hissedilmeye başladı. Birçok pazarlama uzmanı, hedef kitlesi ile arasında güçlü bir sosyal bağ oluşturmayı başaran markaların bu dönemin kazananı olacağını savunuyor.

Dijital medya uzmanlarının da farkında olduğu sosyal medyanın potansiyeli, kısa – orta ve uzun vadede marka hedeflerine ulaşılmasında ciddi bir şekilde yardımcı olacaktır. Ancak sosyal medya mecralarındaki avantajlar kadar negatif taraflar da medya yönetimi sürecinin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini kanıtlar niteliktedir.

Son zamanlarda sosyal medya mecralarında görülen birçok yalan haber, itibar zedeleme ve hackleme gibi anlık sorunlar ile de medya uzmanları ilgilenir. Bahsettiğimiz bu durumlar için de kurumların acil eylem planlamaları olmalıdır. Anlık yaşanabilecek ve hedef kitle karşısında itibarınızı zedeleyecek olaylarda da sosyal medya uzmanları çok dikkatli ve temkinli çalışmalıdır.

Medya Koruma, tecrübesi ve uzman kadrosu ile şirketinize veya şahsınıza güvenli ve profesyonel bir dijital itibar yönetimi sağlar. İçerik silme, haber kaldırtma, çalınan hesapları geri alma gibi servislerde sunan Medya Koruma ile dijital dünyada handikap sağlamak için iletişim kurabilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
dijital-pazarlama-danismanligi

Medya Uzmanları Nasıl Bir Rakip Analizi Sağlar?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email