Sektörel Trend Takibi Nasıl Yapılır?
“Trendleri yakalamak” tamlaması kulağınıza nasıl geliyor? Zihninizde ilk olarak canlanan kelimelerden bir tanesi de “Fırsat” değil mi? Trendleri yakalamak, şahsınıza veya kurumunuza fırsat yaratır. Tüketici davranışları, jenerasyon eğilimleri ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar bir strateji kurgulamanızı sağlar. Doğru yapılmış bir trend takibi, rekabetçi bir ortamda olduğumuzu varsayarsak size sektörel anlamda oldukça büyük bir fayda sağlar.
Sektörel Trend Takibi & Hedef Kitle
Sektörel trend takibi, ürün veya hizmetin yer aldığı kategoriyi derinlemesine incelemek ve tüm ayrıntılarına hakim olmak anlamını taşır. Sürekli değişen ve gelişen Dünya’da birkaç adım sonrasını görebilmek oldukça büyük bir önem arz eder. Tüketici davranışları değiştikten sonra tüm sektör bu konuda gerekli atılımları yapar, ancak bu değişim sürecini fark eden ve anlık aksiyon alan marka veya kurumlar ölçülebilir bir başarı elde eder.
Sektörel trend takibi, sadık ve potansiyel müşteri kitlesini anlamanın en analitik yoludur. Veriler ışığında hazırlanan trend raporları sayesinde müşteri memnuniyeti oldukça yüksek seviyelere çıkar. Sektörlerin birbirlerini etkilemeye başladığı günlerde, müşteri iç görüsünü yakalamak ve buna uygun stratejiler hazırlamak kısa, orta ve uzun vadede ciddi anlamda bir kazanım sağlar. Sektörel trend takibi kavramı 4 başlık altında incelenebilir, bu başlıklar aşağıda maddelendirilmiştir:
- Mikro Trendler: Belirli zamanlarda popüler olan ve daha sonrasında etkilerinin neredeyse hiç hissedilmediği trendlerdir. Giyim sektöründe dönemlik değişen moda, bu trende örnek olarak verilebilir.
- Makro Trendler: Küresel bazda ve etkileri büyük olan çevresel, politik ve sosyal birçok alanda kabul edilmiş trendlerdir.
- Endüstri Trendleri: Teknolojik gelişmeler, hükümet standartları, rekabet, tüketici kararları, çalışma, istihdam gibi sektörü direkt etkileyen etkenleri içeren trendlerdir.
- Tüketici Trendleri: Müşterilerin alım-satım ve harcamalarından hariç tüketicilerin markaya yaklaşımı, ürün kullanımı gibi konuları içeren trendlerdir.
Sektörel Trend Takibi & Marka Analizi
Sektörel trend takibi yapılırken belirli adımlar vardır ve bu adımlar eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Sektörel trendler takip edilirken rakip analizi yapmamak ve rekabet analizi yapılmadan ortaya bir strateji çıkarmak tamamen zaman kaybı olarak nitelendirilir. Ayrıca ortaya çıkan trendlerin cezbedici olmasının yanı sıra uygulanabilirlik ve müşteri kitlesine yararı da tartışılmalıdır.
Sektörel trend takibi sonucunda ortaya çıkan stratejilerin mutlaka hedef kitlenin ihtiyaçlarına cevap vermesi gerekmektedir. Ayrıca sektördeki firmalar tarafından da aynı stratejinin kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Marka analizi kavramının önemi gün geçtikçe daha da ortaya çıkmaya başlamıştır. Aynı sektörde aynı stratejileri uygulayan iki markanın pazar paylarını sektörün diğer oyuncularına kaptırması kaçınılmaz bir durumdur.
Sektörel trend takibinin yararlı olması için hem sektörün hem de sektördeki rakiplerin iyi bir şekilde tanımlanması gerekmektedir. Rekabet analizi yapılırken iyi bir medya uzmanı ile çalışılmalı ve sektör trendleri hakkında bilgiler alınmalıdır. Daha sonra sektördeki rakipler kategorize edilmeli ve genellikle birincil derece rakiplere öncelik verilmelidir.
Sektörel trend takibinde medya uzmanının dikkat ettiği diğer bir konu ise rakiplerin web siteleri ve kullanıcı deneyimleridir. Sektörel trend takibi sonucu planlama yapılırken bu konular da göz ardı edilmemelidir.
En Pratik Sektörel Trend Takip Aracı: “Sosyal Medya”
Trendleri takip etmek, belli bir bilgi birikimi ve deneyim ister. Profesyonel bir şekilde sektörel trend takip raporu çıkarmak oldukça uzun bir zaman alır. Günümüzde birçok kurum veya kuruluş, trend takibi için yaratılmış çeşitli siteleri kullanır. En popüler sektörel trend takip araçlarını aşağıda maddelendirdik:
- Trendwatching: Bu internet sitesine abone olunduğunda sizi ücretsiz olarak maillerle trendlerden haberdar etmektedir. Günlük olarak e-posta atan bu web sitesi güncel kalmanızı sağlar ve gerçekleşen inovasyonlara karşı sizi düzenli olarak haberdar eder.
- Trendhunter: Tasarımdan modaya kadar her alanda trendleri güncel olarak paylaşan bir web sitesidir. Bunun yanı sıra birçok seminer, workshop ve webinar da düzenlemektedir.
- Board Of Innovation: Bu web sitesinden blogları takip edebilir ve birçok sektörün trendleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Springwise: Sürdürülebilirlikten tasarıma kadar her konuda inovasyonların paylaşıldığı bir sitedir. Her geçen gün şekillenen modern dünyayı anlamak için iyi bir kaynaktır.
- Google Trends: Google Trends’in kullanımı diğer sitelere oranla daha farklıdır. Bu web sitesinde kelime bazlı aramalar yapılır.
En Hızlı Değişen Trend: “Beklenti Ekonomisi”
Dijitalleşmenin artışı ile tüketiciler sürekli bir beklenti içerisinde bulunuyor. Beklenti ekonomisi verilen bu durum aslında müşterilerden markalara giden bir serzeniş olarak değerlendirilebilir. Sadık müşteri kitlesi ve potansiyel müşteri grubu hizmet alacakları firmalardan yenilikçi çözümler bekliyor. Uber’in konfor ve ödeme kolaylığı, Netflix’te öneri sistemi ve Spotify’ın senelik özetleri beklenti ekonomisine örnek olarak gösterilebilir.
Teknolojiye ve yeniliğe hızlı şekilde uyum sağlayabilen kesimler, beklenti ekonomisi çarkının dişlileri olarak nitelendirilebilir. Tam da bu noktada karşımıza bir döngü çıkıyor: bir inovasyon insanların hayatına girdiğinde öncesi unutuluyor ve sonrası için beklentiye giriliyor. Bu sürecin itibar yönetimi özelinde sorunsuz geçmesi tamamen medya uzmanlarının perspektifine ve profesyonelliğine kalmış durumda.
Hızlı bir değişim yaşanan dijital dünyada tutarlı bir strateji uygulamak Medya Koruma ile mümkün. İtibar yönetimi, siber güvenlik, içerik silme ve haber kaldırma gibi servisler sunan Medya Koruma, alanında uzman kadrosu ile sizi geleceğe güvenle taşır. Medya Koruma ile hemen iletişime geçmek için buraya!