Medya Koruma

Business Plan inter crop

2021 Dijital Medya Yönetim Raporu

2021’in ilk 6 ayını kapsayan Dijital Medya Yönetim Raporu yayınlandı. Deloitte şirketi tarafından, reklamcılık üzerine faaliyet gösteren dernekler ve vakıflar adına yayınlanan veriler, 2021 yılının ilk 6 ayına dair grafikleri ortaya çıkardı. Dernek ve vakıflar ise şu şekilde:

  • Reklamcılar,
  • Reklamverenler,
  • İnteraktif Reklamcılık,
  • açık hava Reklamcıları,
  • Ulusal Radyo Yayıncıları,
  • Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık.

Pandemi ile değişen üretim ve tüketim alışkanlıkları, 2021 Dijital Medya Yönetim Raporu’nda veri oluştururken de etkin rol oynamıştır. Dijital reklamcılıktan sinemaya her alanın değerlendirildiği bu rapor içerisinde, 2021’in dijital medyası hakkında detaylı bilgiler yer alır.

2021 Yılında Dijital Medya Sektörünün Başarısı

Dijital medya; marka yaratma, marka değerini büyütme, ekonomiyi canlandırma ve yaratıcı endüstrileri finanse etme konularında faaliyet gösterir. Türkiye’deki medya kuruluşu çeşitliliği ise “Türkiye medya sektörü” ve “Türkiye toplam medya pazarı” gibi tanımlarla tanışmamızı sağlamıştır. 2021 yılında ortaya çıkan toplam medya pazarının değeri ise 12 milyar TL’nin üzerindedir.

2021 yılında dijital medya alanındaki 7 milyar 306 milyon TL’lik toplam pazar hacminin 3 milyonluk kısmını ise yaratıcı işler ve baskı gibi alanlar oluşturmuştur. Son yıllarda hacmini gittikçe artıran dijital medya sektörü, toplam medya pazarı içerisindeki payını  yüzde 50’lerin üzerine çekmiştir.

Dijital Medyada Değişen Yönetim Metodolojisi

Pandemi döneminde karşımıza çıkan tüketim alışkanlıkları ile tüketici, dijital medya kanallarını daha fazla kullanmaya başladı. Tüketicilerin dijital medyayı tercih etmeleri 2021’de bu sektörü olumlu bir anlamda geliştirerek daha hızlı büyümesine yol açtı. Deloitte tarafından hazırlanan 2021 Dijital Medya Yönetim Raporu’na baktığımızda; dijital medya yatırımlarının kendi rekorunu egale etmesi değişen alışkanlıkları kanıtlar niteliktedir.

2021’in ilk 6 ayında tahsil edilen Dijital Hizmet Vergisi (DHV) ise 1,186 milyar düzeyine yükselmiştir. DHV’nin toplam hacminin neredeyse yüzde 45’i global yayıncılardan elde edilmiş, bu durum pandemi dönemindeki Türkiye için büyük bir başarı olarak karşımıza çıkmıştır.

Deloitte tarafından hazırlanan bu raporları ele aldığımızda dijital reklamcılık pazarı içerisinde mobil reklam yatırımlarının %68 pay aldığı da gözlemlenenler arasında. Pandemi dönemi ile değişen kullanım alışkanlıkları, tüketicilerde kalıcı bir değişiklikler meydana getirdi. Alışveriş yatkınlıkları gibi birçok alanda mobil ağırlıklı kullanımlarla karşılaşılmış ve sonuç olarak hedef kitlenin dijitale yönelmesiyle mobil ağırlıklı medya yatırımlarında ciddi bir artış gözlemlenmiştir.

Medya yatırımları incelendiğinde ise TV için reklam harcamaları son 20 yılın en yüksek artışını yaşamıştır. TV medya yatırımlarındaki değişime bakıldığında 2020 yılına göre harcamalar, 2021’in ilk 6 ayında yüzde 54 artmış ve yaklaşık 3 milyar 400 milyon TL seviyesine yükselmiştir. Ayrıca 2021’de TV için reklam yatırımları son 20 yılın en yüksek artışı görülmüştür.

Dijital Medyanın Yeni Üyeleri; Influencerlar

E-ticaret sektörü ele alındığında ise influencer pazarlama ile birçok markanın popülerlik kazandığını söylemek mümkün. Ayrıca pandemi dönemi Türkiye’sinde sosyal medya mecralarında ve diğer platformlarda içerik üretim ve tüketimi oldukça artmıştır.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de bireyler gününün 8 saatini sosyal medya mecralarında geçirdiğini ortaya çıkarmıştır. Bu istatistikler ise e-ticaret markalarını ve yöneticilerini harekete geçirmiş, hedef kitle analizlerine göre markalarına uygun influencerlar ile çalışmaya başlamışlardır.

2021 Yılında Basında Daralma

2021 yılının ilk yarısını kapsayan Dijital Medya Yönetim Raporu’nda yazılı basın için de birçok istatistik verilmiştir. Yazılı basın için yapılan yatırımlar %8,1 oranında yükselmiş ve 200 milyon TL seviyesine ulaşmıştır. Ancak yatırım seviyesi ile enflasyon değerinin aynı oranda yükselmesi, bize bu sektörün daraldığını gösterir.

Popülerleşmeye pandemi dönemi öncesinde başlayan ve bu dönem ile daha büyük bir potansiyele ulaşan dijital mecralar, hedef kitleyi yazılı basından uzaklaştırmıştır. Tiraj kaybı, reklamveren tercihlerini de dijital mecralara kaydırmıştır. Tirajları ve reklam gelirleri büyük bir düşüşe geçen yazılı basın sektörü, dijitalleşen dünyaya özel stratejiler geliştirmeye başlamıştır. İçerik üretimi konusunda çağı yakalamaya çalışan ulusal gazeteler, SEO ve içerik pazarlaması gibi terimlerle tanışmıştır.

Açık Havada Dijital Etki Hızla Artıyor

Türkiye’deki medya yatırımlarına bakıldığında açık hava pazarının 3,4 oranında bir payı olduğunu görürüz. 2020’nin aynı dönemine oranla açık hava reklamcılığı, %41,7 artarak 410 milyon TL seviyesine çıkmıştır. Açık hava reklamcılığının 2021 yılındaki bu büyüme oranı, pandemi etkisinin zirve yaptığı 2020 yılı ile kıyaslandığında açık hava pazarlaması ve pandemi arasındaki ilişkiyi görebiliriz. (Açık hava reklamcılığı 2020 yılını %28 küçülme ile tamamladı.)

Açık hava reklamcılığı zor dönemleri geride bırakmış ve yeniden yükselmeye başlamıştır. Dijital medyanın diğer kollarında olduğu gibi açık hava pazarlamasında da artış trendi olduğu söylenebilir. Açık hava reklamcılığının en çok kullanıldığı İstanbul, İzmir ve Ankara’da bu pazarlama tipi için yeni alanlar açıldığını da görmek mümkün.

Radyolara Yatırım Oranı Yükseliyor

Türkiye’deki medya yatırımlarına bakıldığında radyoların yaklaşık %1,4 oranında bir paya sahip olduğu gözlenir. Diğer dijital medya mecralarında olduğu gibi radyoyu da geçen yılki oranıyla karşılaştırdığımızda yüzde 25,8 artarak 164 milyon TL kadar arttığını fark ederiz. Radyoların dijital ortama hızlı bir şekilde geçişi ve hedef kitle ile etkileşimli yayın dönemini başlatması bu yatırımların sebebini açıklamaktadır.

Dijitalleşen dünyadaki tüketici alışkanlıkları kurumunuzu nasıl etkileyecek? Günün 8 saatini dijital mecralarda geçiren bireylere nasıl bir marka imajı çizeceksiniz? Markanızın veya kurumunuzun dijital itibarını en profesyonel şekilde yönetmek için uzman kadrosu ile Medya Koruma yanınızda!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
Business Plan inter crop

2021 Dijital Medya Yönetim Raporu

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email