Medya Koruma

6

Lokal İşletmelerde Dijital İtibar Ne Kadar Önemli?

Sosyal medya; iletişimden alışverişe hayatımızın her alanında aktif şekilde yer alır. Bu denli yoğun kullanım ise beraberinde markalaşmayı ve tanınırlığı da getirir. Şirketlerin ya da girişimcilerin söz konusu platformlarda aktif şekilde yer alması, dijital itibar kavramını popülerleştirmiştir. Sadece büyük ve tanınmış markalar değil küçük işletmeler de itibar yönetimi konusunda adımlar atmaya başlamıştır. Bugüne kadar yapılmış tüm araştırmalar ve toplanan veriler, başarılı bir marka olabilmek için dijital itibar kavramının önemini de ortaya koyar.

İşletmelerin Sosyal Medyadaki Marka İtibarının Artması

İşletmeler her ne kadar kendilerini duyurur ve hedef kitleye ulaşmayı başarırsa; bir o kadar daha başarılı olur ve dijital bilinirlik kazanır. Bu bilinirlik sayesinde işletme, satış yapacağı hedef kitleyi kolayca bulabilir, kitlesine uygun ürün tanıtımını yapabilir ve böylelikle kazanç elde etmeye başlayabilir.

Sosyal medya mecraları her geçen gün kendisini günceller ve bu güncellemelere en büyük örneklerden biri Instagram’dır. Daha öncesinde sadece “Post” paylaşımları yapılabilen Instagram, önce “Story” şimdi de “Reels” güncellemesi ile daha farklı bir kimliğe bürünmüştür. Örneğin; birçok kullanıcının saatler geçirdiği “Reels” bölümü için özgün bir içerik üretilmesi, işletmeye hem bilinirlik hem de dönüşüm sağlar.

Özellikle lokal işletmelerin sosyal medyada dijital itibar ve dönüşüm kazanması için yapması gerekenler belirli bir sıralama ile anlatılabilir;

  • Planlama: Sosyal medya hesabının içerik planlaması en iyi şekilde yapılmalıdır. Planlaması olmayan ve farklı zamanlarda paylaşım yapan bir sosyal medya hesabı, lokal işletmeler için kötü bir dijital itibar bırakabilir. Sosyal medya hesaplarınızı tek bir platformdan yönetebileceğiniz birçok araç bulunmakta. Bu araçları kullanarak hem planlama yapabilir hem de otomatik talimatlar vererek tutarlı bir paylaşım zamanı çizebilirsiniz.
  • Kurumsal Kimlik: Oluşturulan sosyal medya hesaplarının kurumsal bir kimliğe bürünmesi oldukça önem taşır. Renkler, yazı tipleri, anlatım dili vb. değişkenler kurumsal kimliğini yansıtır. Kurumsal kimliği tam olarak oturmamış lokal işletmeler, dijital itibar açısından zaman içerisinde sorunlar yaşayabilir. Kurumsal kimlik ögelerini ilk olarak belirlemek ve uzun dönemli bir şekilde bu kimliği bozmamak dijital itibar açısından çok büyük bir önem taşır.
  • Etkileşim: Sosyal medya araçlarının işletmelere sağladığı katkılardan en önemlisi de hedef kitle ile kolay iletişim olanağı kurulmasıdır. Paylaşılan gönderiler, hikayeler ve uzun videolar hedef kitleniz tarafından anlaşılabilir ve üzerine konuşulabilir olmalıdır. Bu nedenle içerik stratejilerinizi hedef kitle analizi sonucunda oluşturmanız gerekir. Paylaşımların ardından hedef kitleden gelen yorumlara da açık olmalısınız. Bu yorumlara cevaplar verebilir ve hedef kitle ile birebir iletişime geçebilirsiniz. Doğru şekilde uygulanan birebir iletişim teknikleri, markanıza dijital itibar kazandıracaktır.
  • Müşteri Memnuniyeti: Sosyal medya mecralarında satış sürecini yönetmek kadar satış sonrası süreci de yönetmek dijital itibar için bir o kadar önemlidir. Müşteri memnuniyeti oranı %100 olan işletmeler, aldıkları geri dönüşler ve yorumlar ile ağızdan ağıza pazarlama süreçlerini dijital platformlara taşır. Söz konusu faktörler göz önüne alındığında, satış süreçleri kadar satış sonrası müşteri memnuniyeti faktörlerini de dikkate alma gerekliliği ortaya çıkar. Bu durum ise doğrudan dijital itibar ile ilintilidir.

Sosyal Medyada Reklam Yönetimi

Satışı gerçekleşen ürünün en iyi şekilde pazarlanabilmesine olanak tanıyan sosyal medya reklamları, doğrudan hedef kitleye yönelik stratejilerle kurgulanmalıdır. Bu platformlar üzerinden gerçekleştirilen reklamlar, daha fazla kişiye ulaşılmasını ve dijital bilinirlik oluşturulmasını sağlar. Reklam verirken belirli bir bütçe doğrultusunda hareket etmeli ve bu reklamların geri dönüş oranlarını iyi hesaplamalısınız. Bu reklamlar sonucunda içeriklerinizi ön plana çıkarabilir, satışlarınıza ve bilinirliğinize doğrudan katkı sağlayabilirsiniz.

Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, bu mecra içerisinde takip edilen ve sevilen birçok sosyal medya hesabı da ortaya çıkmıştır. “Influencer” olarak adlandırılan bu kişilerin gerçekleştirdiği marketing çalışmaları, markaların en çok tercih ettiği tanıtım ve dijital itibar stratejilerinin arasında yer almayı başarmıştır.

Lokal işletme sahipleri de en sık tercih edilen modern pazarlama yöntemlerinden olan “Influencer marketing” kavramını kullanabilir, bu sayede doğrudan iletişim kuramadığı hedef kitlesine kendisini tanıtma şansına sahip olabilir.

Influencer seçimini doğru yapabilmek, lokal işletmeler için oldukça büyük bir önem taşır. Kendi ürünleriyle ilgili olmayan ve dijital itibar unsuru barındırmayan influencer seçimiyle birlikte marka itibarının da düşmesine sebebiyet verebilir. Örneğin; kozmetik alanıyla ilgili olmayan bir influencerin, kozmetikle ilgili bir ürünün tanıtımını yapması, müşteriye olumsuz bir etki sağlayabilir. Burada önemli olan ürününüzün doğru bir şekilde tanıtılabilmesi ve dijital itibar artışının gerçekleşmesidir.

Sosyal Medyanın Her Bir Olanağını Kullanabilmek

Sosyal medyada yaratıcı içerik üretebilmek, işletmelerin rakiplerinden ayrışmasında en önemli faktörlerin başında gelir. Instagram ve Facebook ile birlikte anlık hikaye paylaşımı ve canlı yayınlar gibi birçok özellik, farklılaştırılmış içeriklerin geliştirilmesinde önemli yer tutar. Son zamanlarda gittikçe popülaritesini artırmayı başaran reels özelliği ise işletmelerin yaratıcı işler ortaya koyabilmesini sağlayan bir alan olarak ortaya çıkmıştır.

Reels adı verilen kısa videolar sayesinde ürünlerinizi dikkat çekici bir şekilde tanıtabilir ve paylaşabilirsiniz. Reels içerisine eklenen müziklerin yanı sıra özel şekilde hazırlanacak kurgularla birlikte insanların dikkatini çekebilir ve devamlı izlenmesi sağlanacak bir video içeriği ortaya çıkarabilirsiniz. Böylelikle insanlar profilinizi daha fazla ziyaret eder ve dijital itibar kazanımı için kendinize potansiyel hazırlamış olursunuz. Profiliniz her ziyaret edildiğinde ise ürünleriniz tanıtılır ve potansiyel bir müşteri ağını yakalarsınız.

Sosyal medyayı belli bir plan doğrultusunda kullanabilmeye başladıktan sonra, markanızın itibarı hızlı bir şekilde yükselmeye başlar. Buradaki en önemli unsur kurumsal ve güvenilir bir marka modeli oluşturabilmektir. Kişiler özellikle internet alışverişi yaparken yapılan yorumlara, müşteri memnuniyetine ve güvenilirlik oranına bakar. Kalıcı bir müşteri kitlesi yaratabilmek istiyorsanız öncelikle güven faktörü, dijital itibar ve bir marka kimliği oluşturmak şarttır. Müşterileriniz size daima ulaşmalı ve merak ettikleri birçok şeyin yanıtını almalıdır. Eğer bu unsurlar tamamlanırsa, hedef kitleniz gittikçe genişleyerek akılda kalıcı bir marka ve dijital itibar ortaya çıkabilir.

Dijital itibarınızı profesyonel bir şekilde yönetmek ister misiniz? Medya Koruma’nın uzman kadrosu markanızın dijital itibar yönetimini en yenilikçi şekilde sağlar. Sosyal medya dinamiklerine hakim olan bir kurum ile iş birliği içerisinde olmak hem profesyonelliğinizi hem de itibarınızı kalıcı bir şekilde artıracaktır.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
6

Lokal İşletmelerde Dijital İtibar Ne Kadar Önemli?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email