Medya Koruma

cancellare-video-da-youtube-1536x1536

Sosyal Medya Hesaplarınız Neden Güvende Değil?

İnternet, hayatımızı birçok yönden değiştirmekte ve kolaylaştırmakta. İş toplantıları, arkadaş görüşmeleri, hastane randevuları, yemek siparişi ve çevrim içi dersler derken internet artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Öyle ki Türkiye’de günlük internet kullanım süresi ortalama 8 saate ulaşmış durumda. Günlük internet kullanımının en büyük kısmını ise sosyal medya mecraları oluşturur. Bu platformlar, düşüncelerimizi ve yaşantılarımızı paylaştığımız bizi tanımlayan bir kimlik görevi de görür.

Bu durumdan maddi yarar sağlamaya çalışan hacker grupları ise sosyal medya hesaplarındaki önemli bilgileri ele geçirmek için çeşitli yollara başvurur. Sosyal medya hesaplarınızın güvenlik seviyelerini artırarak bu tip tehlikelere karşı bir kalkan oluşturabilirsiniz. Hesaplarınızdaki güvenliğin artırılması ve gizlilik kavramının korunması için nasıl bir yol izleyeceğiniz de bu noktada oldukça önem taşır.

Hackerlar ve Sosyal Medya

2012’de “Peace” rumuzlu hacker tarafından yapılan siber atak, 117 milyondan fazla LinkedIn profilinin şifresinin çalınmasına yol açtı. LinkedIn yönetimi tarafından yeni güvenlik protokolleri uygulamaya konulduktan ve bu saldırı kamuoyunda unutulduktan sonra, aynı hacker tekrar sahne aldı. Peace, çalınan 117 milyondan fazla hesabın şifre bilgilerini yayınlamaya başladı ve bu durum LinkedIn için çok büyük bir krize yol açtı.

LinkedIn örneğinde olduğu gibi kullanıcı verileri bir anda çalınabilir ve bu sizin için ciddi bir krize yol açabilir. Hacker toplulukları, yıllar boyunca oluşturduğunuz dijital ayak izinizi takip eder ve sizinle ilgili daha önceden topladığı çeşitli verileri bir araya getirir. Bu sürecin ardından sosyal medya hesaplarınız ele geçirilebilir, banka hesaplarınız boşaltılabilir veya önemli verileriniz şifrelenerek sizden para talep edilebilir.

Ek olarak hacker’lar, hesabınızı ele geçirdikten sonra dijital itibarınıza da zarar verebilir. Bundan dolayı, sosyal medya platformları arka planda hacker saldırıları ile mücadele ederken, sizin de aynı zamanda kişisel güvenlik önlemleri alarak gizliliğinizi korumanız gerekir.

Sosyal Medyada Dijital İtibar Güvenliği

Dijital itibar, çevrim içi olarak söylediğiniz ve yaptığınız her şeyin dijital ayak izidir. ‎‎Takip ettiğiniz kişiler ve siteler, yayınladığınız, beğendiğiniz, paylaştığınız içerikler ve yaptığınız yorumların tümü dijital geçmişinize katkıda bulunur.

Sosyal medya mecralarında edinilen dijital itibar; arkadaşlıklarınızı, ilişkilerinizi ve hatta iş beklentilerinizi etkileyebilir. Bu nedenle çevrim içi olarak oluşturduğunuz bu itibarı iyi bir şekilde yönetmeniz çok önemlidir.

Etiketlendiğiniz fotoğraflar, yazdığınız bloglar, paylaştığınız gönderiler ve aldığınız sosyal medya etkileşimleri, şimdi ve gelecekte başkaları tarafından nasıl algılanacağınızı şekillendirir.‎

Sosyal Medya Hesaplarınızda Hacker Faaliyetlerine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Sosyal medya güvenliği, hem bireysel hesaplar hem de kurumsal hesaplar için önemlidir. Sosyal hesaplarınızı güvende tutmak, dijital itibar ve marka bütünlüğü kavramınızı korumanıza yardımcı olur. Bireysel veya kurumsal fark etmeksizin, sosyal medya hesaplarınızı korumak ve bununla ilgili ortaya çıkabilecek sorunları çözmek için eylem planları ve kriz yönetimi senaryoları hazırlanmalıdır.

Yalnızca Facebook, her gün 600.000’den fazla hack girişimi aldığını bildirmiştir. Siz de böyle bir durumla karşılaşmamak için doğru adımları atmalı, gizliliğinizi koruyacak önlemleri almalısınız. Bu önlemlerin neler olduğunu aşağıda birlikte inceleyelim.

Güçlü Bir Parola Seçilmeli ve Sık Sık Değiştirilmeli

Sosyal medya hesabınızı güvenceye almanızın ilk adımı güçlü bir şifre kurgulamaktır. “123456” veya “qwerty” gibi basit şifrelere sahip olmak aslında hesabınızda hiçbir güvenlik unsuru bulunmadığı anlamına gelir ve söz konusu şifreler bir hacker tarafından kolayca bulunabilir.

Bundan dolayı genellikle sayılar, simgeler ve büyük harfler içeren güçlü bir şifre seçilmelidir. Ayrıca her hesap için aynı şifreyi kullanmaktan kaçınmalı, şifrenin hatırlayamayacağınız kadar karmaşık olmadığından da emin olmalısınız. Özellikle iş ile kişisel hesaplarınızın şifrelerini farklı olarak belirlemeye ayrıca özen göstermeniz gerekir.

Parolalarınızı en az üç ayda bir olmak üzere veya bir çalışan şirketten ayrıldığında değiştirmeniz güvenlik açısından oldukça faydalıdır. Çalışma ekibinizle de paylaştığınız bir parola değiştirdiğinizde, bilgilendirmeyi e-posta yoluyla değil telefonla arayarak yapmanız daha güvenli olacaktır.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanılmalı

Bir hesabı güvende tutmanın en iyi yollarından biri de iki faktörlü kimlik doğrulama sisteminin kullanımıdır. İki faktörlü doğrulama; sosyal medya hesaplarınıza yeni bir cihazdan giriş yapıldığında, SMS veya e-posta yoluyla gönderilen doğrulama kodu yoluyla gerçekleşir. Artık çoğu platformda sağlanan bu özellik, hesabınıza sizin dışınızda bir erişim yapıldığında, hem sizi bilgilendirir hem de erişimi kısıtlar.

Bazı sosyal medya hesapları, yeni bir cihazdan oturum açıldığında otomatik olarak iki faktörlü kimlik doğrulama ister. Bazıları ise ayarlardan siz aktif etmedikçe devreye girmez. Bu yüzden mutlaka kullandığınız sosyal medya uygulamalarının ayarlarına girerek bu özelliği aktifleştirmelisiniz. Yüz tanıma ve parmak izi tanıması gibi güvenlik unsurları da sosyal medya hesaplarınızın güvenliğini sağlamada iki faktörlü koruma haricinde kullanabileceğiniz etkili yöntemlerdendir.

Sosyal Medya Hesap Bilgileriniz Çevrim Dışı Tutulmalı

Veri sızıntıları ve yapılan araştırmalar, kullanıcıların pek çoğunun şifrelerini telefonundaki not defterine kaydetme eğilimine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Şifrelerinizi açık bir şekilde tutmanız ve yedekleme uygulamaları ile internet üzerinden de ulaşılabilir hale getirmeniz, sosyal medya hesaplarınız açısından büyük bir tehdit oluşturur.

Halka Açık Kablosuz Bağlantılara Karşı Dikkatli Olunmalı

Kablosuz ağlar üzerinden sosyal medya hesaplarınıza erişirken dikkatli olmalısınız. Halka açık Wi-Fi bağlantıları, verileri güvende tutacak korumalardan yoksundur. Hackerlar, bu tür güvenlik duvarı bulunmayan ağlara girmeyi daha kolay görürler ve tercih ederler.

İş Yerinizde Veri Güvenliği için Şirket Politikası Oluşturulmalı

Çalıştığınız kurumda, sosyal medya hesapları ve kimlik bilgileri gibi verilerin nasıl güvence altına alınacağına ilişkin güvenlik ve dijital itibar politikaları olmalıdır. İş yerinizde yetkili olan “Bilgi Teknolojileri Departmanı” ile ortak bir toplantı düzenlenmeli, kurumun dijital itibar politikalarını belirlemeli ve güvenlik önlemlerini eksiksiz uygulamalısınız.

Hesap Bilgileri ve Güvenlik Ayarları Hakkında Temkinli Olunmalı

Birçok sosyal medya sitesi; hesap açmak için yaşınız, adınız ve soyadınız, konumunuz gibi biyografik bilgilere ihtiyaç duyar. Bu noktada ne kadar kişisel bilgi verdiğiniz konusunda dikkatli olunmalıdır. Bir sosyal medya ağında banka bilgilerinizi, sosyal güvenlik numaralarınızı, kimlik kartınız ve diğer hassas finansal bilgilerinizi asla paylaşmamalısınız.

Bir sosyal medya sitesinde hesap açarken her zaman varsayılan gizlilik ayarları kontrol edilmelidir. Birçok sosyal medya mecrasında varsayılan gizlilik ayarları genellikle geniş ölçeklidir ve bilgilerin geniş bir çevrim içi toplulukla paylaşılmasına izin verebilir. Bu izinleri detaylıca incelemeli ve tüm güvenlik önlemlerini almalısınız.

Dijital İtibar Daima Önceliğiniz Olmalı

Unutmayın, internetteki geçmişinizi silmek hiç kolay değildir ve sadece profesyoneller tarafından sağlanabilir. Çevrim içi yayınladığınız her şey çevrim içi kalır. Dolayısıyla paylaşım yaparken dijital itibar önceliğiniz olmalıdır. Bu konuda yapılan son araştırmalar, işe alım görevlilerinin %70’inin adayları sosyal medya profillerindeki bilgilere dayanarak reddettiğini ortaya çıkarmıştır. Bu yüzden ailenizin veya gelecekteki iş arkadaşlarınızın görmesini istemeyeceğiniz içerikleri göndermeden önce iki kez düşünmeli ve dijital itibar konusuna önem vermelisiniz.

Arkadaş Listeniz ve Takipçileriniz Sık Sık Kontrol Edilmeli

Bir hacker size ulaşmakta kararlıysa yakın bir arkadaşınızın profilini kopyalayarak sizi tuzağa düşürebilir. Eğer bir arkadaşınız, ona ait olmayacağını düşündüğünüz bir içerik paylaşırsa mutlaka başka bir platformdan iletişime geçerek kendisi bilgilendirilmelidir.

Bir sosyal medya platformunda biri sizi taciz veya tehdit ediyorsa, ekran görüntülerini alarak elinizde kanıt bulundurmanız önemlidir. Daha sonra derhal site yöneticisine, kolluk kuvvetlerine veya bilişim suçlarına bildirilmelidir.

Güvenlik Yazılımı Kullanılmalı ve Daima Güncel Tutulmalı

Çevrim içi tehditlere karşı en iyi savunma; güvenlik yazılımı kullanımıdır. Buna ek olarak güvenlik yazılımları (anti-virüs programları) sahte bir siteye yönlendirildiğinizde veya bir oltalama saldırısı şüphesi oluştuğunda sizi uyararak güvende kalacağınız aksiyonlar almanızı sağlar.

Mobil Cihazlarınız Güvenli Hale Getirilmeli

Mobil cihazlarınız sosyal medya hesaplarınıza bağlıysa bu cihazların kaybolması veya çalınması durumunda şifre korumalı olması avantaj sağlar. Günümüzde tüm akıllı telefon ve tabletlerde, herhangi bir çalınma durumuna karşı harita üzerinden takip edebilme ve uzaktan kilitleme gibi güvenlik önlemleri sunulmaktadır. Mobil cihazlarınızı kaybettiğinizde kolayca bulabilmeniz ve siz ulaşana kadar herhangi bir işlem yapılmasını önlemek için mutlaka bu özellikler aktif edilmelidir.

Phishing Tuzağına Düşülmemeli

Oltalama (Phishing) olarak bilinen bu yöntem, internette en yaygın dolandırma yöntemidir. Bu yöntemi kullanan hacker şebekeleri, alışveriş sitelerine ve sosyal medya ağlarına gerçek reklamlardan kopyalanmış sahte reklamlar üzerinden tuzaklı linkler verir.

Bu bir bankanın kampanya tanıtımı olabilir, cazip indirimli bir ürünün reklamı olabilir veya resmi kurumlardan gelen bir e-posta gibi gözüken sahte bir yemleme linki olabilir. Bu bağlantılara tıklayıp bilgilerinizi girmeniz halinde tüm bilgileriniz dolandırıcı hacker ağının eline geçmiş olur. Böyle bir sorunla yüzyüze kalmamak için gördüğünüz reklamları, gelen e-postaları ve sms mesajlarını başka kaynaklardan teyit etmeden herhangi bir faaliyette bulunmamalısınız.

İnternetten olumsuz içerik silme, dijital itibar yönetimi ve hesap kurtarma gibi birçok hizmet sunan Medya Koruma, bu tür durumlarla karşılaşmamanızı sağlıyor. Sosyal medya hesaplarınızın güvenliği söz konusu olduğunda Medya Koruma tüm bilgi birikimi ile yanınızda.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
cancellare-video-da-youtube-1536x1536

Sosyal Medya Hesaplarınız Neden Güvende Değil?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email