Medya Koruma

asd

Çalınan Sosyal Medya Hesaplarınızın Hukuki Sorumlulukları Nedir?

Sosyal medya hesaplarının çalınması en sık rastlanan dijital dolandırıcılık sorunlarının başında gelir. Hesabın çalınması, kurumsal itibar ve markanın etkileşim gücünü etkilediği gibi bu hesaplardan gerçekleştirilen suç olayları da hesap sahiplerinin endişelenmesi gereken durumlar arasındadır. Hesap ister kişisel ister kurumsal profil olsun her iki durumda da hukuki sorumluluk ve güvenlik sorunları dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır.

Hesap dolandırıcılık faaliyetleri için kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde hesabı çalan kişiler, TCK kapsamında hukuka ve ahlaka aykırı bir işlem gerçekleştirmiş olur. Şikayet ve suçlama süreçlerinin ardından bu kapsama göre cezalandırılır. Ancak hesap sahiplerinin hukuki sorumlulukları da birtakım yasal yükümlülükler getiren ve dikkat edilmesi gereken başlıklar arasındadır. Hesabın çalınmasının ardından hızlı bir şekilde geri alınması veya iptali çalışmalarının başlatılması gerekir. Bu aşamada ne kadar geç kalınırsa karşılaşılacak problemler de o kadar fazla olur.

Hesap içerisindeki yazışmaların, gizli kayıt ve görsellerin hesabı çalanların eline geçmesi ve ortaya çıkarılması farklı suç ögelerini barındıran hamlelerdir. Dolayısıyla hesabın çalınması riskine karşı güvenlik önlemlerinin aktif olarak kullanılması, sosyal medya yönetiminde güvenlik unsurlarına dair stratejik bir plan içerisinde hareket edilmesi önemlidir.

Sosyal Medya Hesabını Çalan Kişilerin Sorumluluğu

Sosyal medya hesaplarının çalınması TCK kapsamında belirtilen bir suçtur ve bu suçu gerçekleştirilen kişiler, gerçekleştirdikleri faaliyetlerinin niteliğine göre suçlanır ve hesabı çalan kişilere yasal cezalar uygulanır. Bilinmesi gereken hesabı çalma işlemini yapan kişi sonraki suç unsurlarını gerçekleştirilen kişilerden farklı bireyler olsa da haksız fiil sorumluluğundan dolayı hukuki sorumluluk ve suçlamalar ile değerlendirilir. Hesap çalındıktan sonra gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetleri, tehdit ve kişisel bilgilerin korunması kararnamesine aykırı davranışlar, hesabı çalan kişi ve işlemleri gerçekleştiren kişilerin ortak suçu olarak görülür.

Hesapları çalınan kişiler, hızlı şekilde hareket etmeli ve profesyonel destek kanallarına başvurmalıdır. Hesabın geri kazanımı etkileşim ve takipçi sayısını kurtaran marka ya da kişi itibarının kurtarılması ile ilgili bir süreçtir. Ancak suç duyurusunda bulunulması ve hukuki sorumlulukların yerine getirilmesi için yasal süreçlerin başlatılması hukuki bir sorumluluktur. Hesap çalınmasının ardından hesaba dair bilgilerin, özel yazışmaların ve banka kimlik bilgilerinin erişime açılması oldukça kısa bir süredir. İstenmeyen durumlar ile karşılaşılmaması için hesap kontrollerinin periyodik aralıkla gerçekleştirilmesi ve güvenlik sorunlarına dair önceden önlem alınması hesap sahiplerinin yapması gereken sorumluluklar arasındadır.

Sosyal Hesabı Çalınan Kişilerin Hukuki Sorumluluk ve Yükümlülüğü Var Mıdır?

Sosyal medya hesapları çalındığında mağdur olan taraf sadece hesap sahipleri değil aynı zamanda çalıntı hesap üzerinden dolandırılan ya da tehdit edilen kişilerdir. Hesap çalınmasının ardından itibar kaybı, dolandırıcılık, kişisel verilerin kaybı ve afişe edilme riski gibi durumlar hesap sahiplerini mağdur eden durumların başındadır. Ancak hesap sahiplerinin de değerlendirildiği hukuki sorumluluk ve yükümlülükler bulunur. Hesap sahiplerinin suç işleme niyetinde olmaması veya suça ortak olmamasına rağmen karşı karşıya kaldıkları hukuki sorumluluk örnekleri de bulunur.

Örneğin kişisel hesaptan gerçekleştirilen yazışmaların gizli tutulması ile ilgili hesap sahibinin yapmış olduğu bir sözleşme bulunuyorsa müvekkile karşı hukuki sorumluluk doğabilir.

Hesabın çalınmasının ardından hesap üzerinden yapılan işlem ve paylaşımların sosyal medya hesabı sahibi kişilerin hukuki sorumluluk alanında olup olmaması yakın zamandaki tartışma konuları arasındadır. Ancak bu gibi durumlarda hesabı çalınan kişinin bir sorumluluğu bulunmadığı gibi özel hayatın gizliliğine dair hükümlerin ihlal edilmesinden kaynaklı mağdur konumundadır. İnternet aracılığı ile özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş olan hesap sahibi, TCK’nın 134. maddesine göre suç duyurusunda bulunabilir. Hem sosyal medya hesabı sahibinin hem de başka kullanıcıların zararlarını engellemek ve olaya en kısa sürede müdahale edebilmek  için şu adımlar izlenmelidir:

1.     Hesabın Çalındığının Bildirilmesi

Yapılması gereken öncelikli işlem, çalındığından şüphe edilen hesabın iletişim portalından bildirilmesidir. Bu şekilde bir delil başlangıcı ortaya çıkarılır ve sonraki aşamalarda iletilen bu şikayetten hukuki süreçlerde faydalanılır. Dolayısıyla savcılığa başvuru yapılmadan önce ilk ve öncelikli olarak hesap iletişim yetkililerine şikayet ve bildirim yapılması önemlidir.

2.     Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumuna Başvuru Yapılması

Hesabınızın çalınmasına dair yaptığınız şikayet ya da bildirim işleme konmayabilir veya bu konuda yeterli önlem alınmayabilir. Bu gibi durumlarda dolandırıcılık ya da özel hayatın gizliliğinin ihlali suçlarının önüne geçilmesi için BTK’ya başvuru yapmanız gerekir. Bu şekilde URL adresinizi bildirerek erişim engeli getirilmesi talebinde bulunabilirsiniz.

3.     Kamu Davası ve Manevi Tazminat Davası Süreçleri

Gerçekleştirdiğiniz bildirim ve şikayetler sonuç vermediğinde ya da hesabınızın sistemli biçimde tekrar çalındığı durumlarda detaylı bir kovuşturma için kamu davası açılmasına yönelik talepte bulunabilirsiniz.

Hesabınızın çalınmasının ardından yaşadığınız zararlar ve itibar kayıpları için manevi tazminat davası açabilirsiniz. Bu noktada sosyal medya hukuku alanında uzmanlaşmış avukat ve profesyonellerle çalışarak manevi tazminat elde edebilirsiniz.

4.     Sosyal Medya Güvenliği İçin Profesyonel Destek

Sosyal medya hesaplarının çalınması üzerinden işlenen dolandırıcılık faaliyetleri ve diğer suçlar son dönemin en sık karşılaşılan güvenlik sorunları arasındadır. Hesabınızı güvence altına almak için sosyal medya güvenlik uzmanları ile çalışabilir, güncel risklere karşı hesabınızı daha korunaklı hale getirebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarının çalınmasının ardından hesap kurtarma ve geri alma aşamaları için sosyal medya güvenlik ve danışmanlığı hizmeti veren profesyonellerden destek alabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesabı Çalınmasında Medya Platformunun Sorumluluğu

Sosyal medya hesabı çalındığında güvenlik ve gizlilik koşullarında belirtilen koşullar kapsamında sosyal medya platformunun sorumlulukları bulunur. Ancak her platform için bu koşullar değişkendir ve işlenilen suçun niteliğine göre sosyal medya platformu güvenlik vaatlerine göre değerlendirme yapılır.

Çalınan hesap üzerinden dolandırıcılık etkinlikleri ve özel hayatın gizliliğinin ihlali suçları gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla sosyal medya sağlayıcıları, hesap oluşturma aşamasında birtakım gizlilik ve güvenlik koşullarına dair onay alma işlemi gerçekleştirir. Dolayısıyla hesabın üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesinde tarayıcının güvenlik açığı ya da sızıntısı bulunmadığı durumlarda sağlayıcıya herhangi bir hukuki sorumluluk yüklemez.  Ancak hesap sahibi gerekli tüm önlem ve yükümlülükleri sağladığı takdirde sağlayıcının siber saldırılara karşı açık vermesi ve bundan dolayı hesabın çalınması, sağlayıcıyı hesap sahibine karşı sorumlu hale getirebilir.

Sosyal Medya Güvenliği İçin Uzman Yaklaşımı

Sosyal medya hesabının siber suçlara ve saldırılara karşı güçlü koruma altında olması için sosyal medya güvenliği için yapılan yatırımların artırılması gerekir. Alınan önlemler hesabın çalınmasını önleyeceği gibi kullanıcıları ve hesap sahiplerini risklere karşı korur. Hesabın çalınmasının ardından ise profesyonel destek ile hesabın kurtarılması ve yasal yükümlülüklerde doğru bir yol haritasının izlenmesi için medya güvenliği ve yönetimi uzmanlarından destek alınır. Siz de sosyal medya hesabınızı güvenli ve etkili bir şekilde yönetmek, siber saldırılar ve suçlara karşı korumak ve sosyal medya uzmanlarının desteği ile hesabınızı güvenle büyütmek için buradan destek alabilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
asd

Çalınan Sosyal Medya Hesaplarınızın Hukuki Sorumlulukları Nedir?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email