Medya Koruma

icerik_kaldirma2

İstenmeyen Bir İçeriği Nasıl Kaldırabilirsiniz?

İnternet üzerinde, istenmeyen içerikleri kaldırmak için kullanabileceğiniz farklı yöntemler mevcuttur. İnternette yer alan içeriğin kaldırılmak istenmesinin birçok farklı sebebi olabilir ve bunlardan en öncelikli olanı itibar yönetimi olarak karşımıza çıkar. Marka ve kişiler için karalama kampanyalarının sıklıkla meydana geldiği son dönemlerde, çoğu kişi ve kurum, söz konusu içerikleri kaldırmanın yollarını arar. İçerik kaldırma hizmetinden yararlanmak isteyen kişiler, genellikle özel hayatın gizliliği ilkesini doğrultusunda talepte bulunur. Bir kişi, mahremiyetinin riskte olduğunu düşündüğü bir durumda içerik kaldırma hizmetine başvurabilir. Bu talep, markalarda ise genellikle itibarın korunması yönündedir.

Her bireyin rahatlıkla dijital dünyada görüşlerine yer verdiği günümüz koşullarında; içerik kaldırma, haber sildirme ve asılsız yorumların kaldırılması gibi birçok işlem ihtiyaç hâline gelmiştir. Karalama kampanyası gibi marka ya da kişi itibarına ciddi oranda zarar verebilecek olan içeriklere mutlaka hemen müdahale edilmeli ve söz konusu içerik kaldırılmalıdır. Bu gibi durumlara hızlı şekilde müdahale edilmezse, marka ya da kişi itibar kaybeder ve hakkında olumsuz algı oluşmasına izin vermiş olur.

İnternetten İçerik Kaldırma Sürecinde Gereken Şartlar ve Erişim Engelleme Şartları

İçerik kaldırma; asılsız haber, karalama kampanyası, markayı ya da kişiyi kötülemeye yönelik oluşturulmuş yanıltıcı bilgileri sunan içeriklerde başvurulan bir hizmettir. Sıkça karşılaşıldığı ve asılsız haberlerin kişi ve marka imajına olumsuz etkisi nedeniyle, söz konusu içerikler hakkında kanunlarda düzenlemeler bulunur. İnternet üzerinden içerik kaldırma ve erişim engeli getirme şartlarına yönelik düzenlemeler 5651 sayılı kanun çerçevesinde hazırlanmıştır. İnternetten içeriğin kaldırılması ya da erişim engeli getirilmesi için şu koşullar bulunur:

  • İntihara özendirme ve yönlendirmek.
  • Çocuk cinsel istismarı.
  • Uyuşturucu ve uyarıcı madde reklamı yapmak, özendirmek.
  • Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında düzenlenmiş kanunda yer alan suçları işlemek.
  • Sağlığa zararlı maddelerin temin edilmesi.
  • Fuhuş ve müstehcenlik.
  • Kumar reklamı ya da kumar oynamak için alan sağlamak.

Yukarıda bahsi geçen suçlardan herhangi birinin işlenmesi durumunda, söz konusu içeriğe derhal erişim engeli getirilir. Bu karar, soruşturma evresinde hâkim tarafından, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Eğer ortada başka bir suç varsa, internette içerik kaldırma hizmeti ve erişim engeli getirmek şu durumlarda da gerçekleşebilir:

  • Paylaşılan içeriğin ya da yapılan yayının kişinin hakları ihlal ediyor olması.
  • Paylaşılan içeriğin ya da yapılan yayının özel hayatın gizliliğini ihlal ediyor olması.
  • Kamu yararını ve kamu düzenini gözetmek.

YouTube Üzerinden Video Nasıl Kaldırılır?

İçerik kaldırma hizmeti, dijital dünyada yer alan tüm platformlarda uygulanabilirdir. Özellikle günümüzde sıkça kullanılan YouTube, Instagram, Facebook, Twitter gibi kanallarda da bu hizmeti sunmak mümkündür. YouTube, video içerik platformu olmasıyla günümüzde en sık kullanılan mecralardan biridir ve platforma kayıtlı kullanıcılar video içerik yükleyerek kanal sahibi olma hakkına sahiptir. Bu yoğun kullanım, kimi durumlarda platformda karalama kampanyalarının yer almasına ya da asılsız haberlerin kullanıcılara sunulmasında etkili olur.

Söz konusu videoların kaldırılmasını talep ettiğiniz durumlarda, suç teşkil eden videoları belirleyerek suç duyurusunda bulunmalı ve söz konusu videoların kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Bu süreç, profesyonellik ve birçok detayı gerektiren bir iş planını kapsar, profesyoneller tarafından yürütülmesi önemlidir. Büyük ve köklü bir platform olan Youtube, kendi topluluk kurallarına da sahiptir ve kurallara uyum sağlamayan videoları tespit ederek Youtube’a bildirmeniz mümkündür.

Instagram, Facebook ve Twitter Üzerinden İçerik Kaldırma

Instagram, Facebook ve Twitter gibi büyük platformlar kendi topluluk kurallarına sahiptir. Bu kurallara uyum sağlamayan kullanıcıları gördüğünüzde şikâyet ederek, gerekli işlemlerin platformlar tarafından yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu platformlar, topluluk kurallarını ihlal eden hesapları ya kapatır ya da bir süreliğine askıya almak gibi bir ceza uygular.

Ayrıca söz konusu şikayet sürecinin yanı sıra hakkınızda yanıltıcı ve asılsız içerikler üreten kullanıcılara karşı da suç duyurusunda bulunmanız mümkündür ve bu süreç, bir medya uzmanı öncülüğünde kolaylıkla yönetilebilir. Medya uzmanları; asılsız içerik tespiti, haber sildirme, içerik kaldırma ve itibar yönetimi gibi hususlarda donanımlı kişilerdir. Bu kişilerden destek alarak, haber sildirme ve içerik kaldırma gibi hizmetlerden kolayca faydalanabilir, itibar yönetimi konusunda rehberlik alabilirsiniz.

Instagram, Facebook ve Twitter platformları üzerinde karalama amaçlı yapılan konuşmalar, yorumlar ve daha fazlası mevcuttur. Bu sebeple, söz konusu olumsuz durumlardan herhangi biri yaşandığında durumu mahkemeye taşımayı tercih edebilirsiniz fakat mahkeme aşamasına gelmek için ortada ciddi bir suç teşkil eden içerik, gönderi ya da bir haber bulunması gerekir. Kişinin mahremiyet ve insanlık haklarını ihlal etmeyen bir durum olmadıkça mahkemeden bir sonuç alınamaz. Bu gibi durumlarda  alanında profesyonel hizmet sunan medya uzmanlarından destek almak en doğru seçimdir.

İnternette Şikâyet ve Forum Sitelerinde İçerik Kaldırma

Şikâyet ve forum sitelerinde yapılan karalama yorumları sebebi ile içerik kaldırma hizmetine ihtiyaç duyan markalar ve kişiler olması mümkündür. Düşünce özgürlüğü çerçevesini aşan karalama yorumlarını dijital medyadan silmek için içerik kaldırma hizmetine başvurulur. Şikayet siteleri üzerinden içerik kaldırma ile ilgili daha detaylı bilgiye bir medya uzmanı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Haber sildirme ve içerik kaldırma, çoğu zaman forumların kendi sitesinde çözüm bulmaz. Bu yüzden, bir medya uzmanı ile çalışmak süreci daha kolaylaştırır.

İnternet Üzerinde Kaldırılmayan İçerikler Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Karalama yorumları ve içeriklerinin birer sonucu olarak kişi mental anlamda zarara uğrayabilir, markalar itibar kaybı yaşayabilir ve bu kampanyalar sonucunda kişilerin güvenilirlikleri sarsılabilir. İnternet üzerinde kaldırılması gereken içerikler silinmediğinde ortaya çıkan sorunlardan bazıları şunlardır:

  • İtibar zedelenmesi yaşanılabilir.
  • Markaların iletişim stratejileri zarar görebilir.
  • Satış rakamları olumsuz yönde etkilenebilir.
  • Bireyler hakkındaki eski ya da yanlış bir bilginin yayılması kişi için zarar verici olabilir.

Yukarıda bahsi geçen birçok sebep, kişilerin ve markaların içerik kaldırma hizmetinden faydalanmak istemesinin başta gelen sebepleridir. İçerik kaldırma ve haber sildirme konularında bir medya uzmanı ile çalışmak, süreci en iyi şekilde yönetmenizi sağlar.

İstenmeyen Bir İçeriği Kaldırmanın Yolları Nelerdir?

Kişinin istemediği bir içeriği kaldırmak için başvurabileceği birkaç yöntem bulunur. Bunlardan ilki, içeriğin ya da haberin yer aldığı platform üzerinde şikâyet talebi oluşturmaktır. Talep edilen içerik kaldırma işlemi gerçekleşmezse, bir sonraki adım süreci mahkemeye taşımak olarak karşımıza çıkar. Ancak bu durumda, ortada suç sayılabilecek derecede ciddi bir sorun olması gerekir.

Medya uzmanı, kişiye ihtiyaç duyduğu içerik kaldırma hizmeti için yolu gösterir ve aynı zamanda, itibar zedelenmesi yaşanmaması için elinden geleni yapar. Haber sildirme hizmeti, kişi ve kurumların süreçten zarar görmeden kolayca çıkabilmesi için önem arz eder.

Profesyonel hizmet alınmazsa, platform üzerinden gerçekleştirilen şikayetlerden kısa bir sürede geri dönüş almak mümkün değildir. İnternette haber, içerik, karalama amaçlı yapılmış olan şikayet ve yorumların kalıcı olması kişinin ve markaların itibar zedelenmesi yaşamasına sebep olur. Bu süreci en az zararla geçirmek için bir medya uzmanı ile çalışmanız önemlidir. Alanında profesyonel hizmet sunan ekibimizle iletişim kurmak için buradan bize ulaşabilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
icerik_kaldirma2

İstenmeyen Bir İçeriği Nasıl Kaldırabilirsiniz?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email