Medya Koruma

zedeleme22

Kullanıcı Gözünde İtibarınızı Zedeleyen Hareketler

Dijital platformlarda marka itibarı sağlamak, her sektörden firma için son derece önemli bir konudur. Sosyal medyanın sınırsız paylaşım olanakları, kullanıcılara paylaşımları konusunda da geniş bir alan yaratır. Bu geniş alan, hem marka tarafından hem de kullanıcılar tarafından ürün, hizmet ya da işletme ile ilgili pek çok verinin yayılmasını mümkün kılar. Marka itibarı, yapılan bu paylaşımlar ile kimi zaman zarar görebilir. Bir marka ile sosyal medyada ortaya çıkan algının kısa sürede çok geniş kitlelere yayılma potansiyeli vardı ve bu durum dijital itibar yönetimi çalışmalarının gerekliliğini ve önemini ortaya çıkarır.

Dijital dünyada marka itibarı sağlamanın en önemli koşullarından biri doğru bir itibar yönetimi stratejisi belirlemektir. Yapılan karalama paylaşımları, verimsiz ve olumsuz algı yaratabilecek olumsuz içerikler, marka ile bütünleşen kişilerin sosyal medya gönderileri gibi unsurlar dijital itibar yönetimi için hassas noktalardır. Bu içeriklerin internetten kalıcı olarak silinmesi ve gelecek içeriklerin marka güveni yaratacak şekilde ortaya çıkarılması ise itibar yönetimi çalışmalarının temelini oluşturur. Peki, sosyal medyada marka güveni üzerinde olumsuz etki yapan ve müşteri ilişkileri konusunda markalara zorluklar yaşatan hareketler nelerdir? Bu detayı içeriğimizde sizler için ele aldık.

Marka İtibarı Nasıl Sağlanır?

Sosyal medyada marka güveni ve itibarını sarsacak hareketlerden önce dijital dünyada marka itibarının nasıl sağlandığını bilmek gerekir. Günümüzün en önemli pazarlama araçlarından biri hâline gelen dijital dünya, markalara pazarlama ve satış konusunda sınırsız olanak sunar.  Bu olanakları en verimli şekilde değerlendirmek için sosyal medya yönetiminin etkili biçimde yapılması gerekir.

Etkili bir sosyal medya yönetimi sayesinde markaya ait dijital içerikler hedef kitleye kolayca ulaştırılabilir. Ayrıca marka isminin yaygınlaşması da bu yolla mümkün olur. Sosyal medya ve dijital pazarlama stratejisi ile marka itibarı sağlamak da doğru uygulamalar ile son derece kolaydır. Marka itibarı, geleneksel pazarlamada olduğu gibi dijital pazarlama için de oldukça kritik bir konu olduğu için işletmelerin itibar yönetimi konusunda profesyonel bir yaklaşım sergilemesi gerekir. Dijital dünyada marka itibarı sağlamak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sosyal medyada aktif olarak paylaşım yapmak.
  • Ürün ve hizmetler ile ilgili doğru bilgi ve yönlendirici içerikler üretmek.
  • Olumlu ve olumsuz müşteri geri bildirimlerine tartışma yaratmayacak yapıcı tepkilerde bulunmak.
  • Güncel olaylara yönelik sosyal medya paylaşımlarını geliştirmek.
  • Arama motorları ve forumlarda marka ile ilgili yapılan paylaşımları tespit etmek ve takip etmek.
  • Marka itibarı üzerinde olumsuz etki yaratacak içerik ve paylaşımları internetten kaldırmak ve dolaşımlarını sona erdirmek.
  • Sosyal medya ve dijital pazarlama araçlarını etkili bir biçimde kullanarak hedef kitlenin hassasiyetlerine karşı olmayan bir strateji oluşturmak.

Genel hatları ile bu şekilde sıralanabilecek marka itibarı, tek seferlik değil her aşamada kontrol altında tutulması gereken bir konudur. Günden güne yenilenen sosyal medya ve diğer dijital ortamlarda markalar modern gelişmeleri her zaman yakından takip etmeli ve itibar yönetimi konusunda uzun vadeli projeler yürütmelidir.

Marka İtibarını Zedeleyen Hareket ve Paylaşımlar Nelerdir?

Markalaşma sürecini sürdüren ya da hâlihazırda markalaşmış firmalar, itibar konusunda oldukça hassas bir yol haritası izlemelidir. Aksi hâlde dijital pazarlama ve müşteri ilişkileri noktasında büyük sorunlar ile karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır. Kullanıcıların gözünde markalara prestij kaybettiren hareketler ve unsurlara aşağıda sizler için yer verdik.

Sürekli Değişen Pazarlama Politikaları

Markalaşmanın en önemli ayağını bilinen ve yaygınlaşmış bir marka dili yaratmak oluşturur. Bu marka dili markanın hitap ettiği kitleye göre değişiklik gösterir. Genel olarak pazarlama stratejileri de bu marka dili üzerinden gerçekleştirilir. Geleneksel pazarlamada da oldukça önemli olan marka dili, kullanıcılar ve potansiyel kullanıcılar üzerinde marka ile ilgili kalıcı bir algı yaratır. Bu algının olumlu bir düzeyde olması ise hedef kitlenin beklentilerine hitap eden kampanyalar ile mümkün olabilir.

Bu dil aynı zamanda marka güveni ve marka itibarı için de büyük bir öneme sahiptir çünkü kullanılan dil; markanın duruşunu ve kampanyalar boyunca izleyeceği yolu açıkça ortaya koyan, markayı dijital mecralarda öne çıkaran bir unsurdur. Toplumca olumsuz karşılanan beyanları içeren kampanyalar, olumsuz ya da saldırgan bir üslup ile oluşturulan bir dil, marka için itibar yönetimi açısından büyük sorunlar doğurabilir. Bununla birlikte marka dili konusunda sürekli olarak değişiklik yapmak müşteri ilişkileri için güveni zedeleyecek bir durum yaratacağı için marka itibarı oluşturma noktasında tehdit yaratır. Kullanıcıların genel olarak köklü ve stabil marka diline sahip firmaların ürünlerini daha çok tercih ettiği yapılan pek çok çalışma ile ortaya koyulmuştur. Bu nedenle müşteri ilişkileri için güçlü bağlar yaratmak, marka güveni sağlamak için çok sık değişkenlik göstermeyen pazarlama politikaları tercih etmek etkili bir seçimdir.

Müşteri İlişkilerinde Olumsuz ve Saldırgan Bir Tavır Sergilemek

Sosyal medya pazarlamasının en kilit noktalarından biri müşterilerin ürün ve hizmetler ile ilgili kolayca geri bildirimde bulunabilmesi ve kullanıcı deneyimlerini kolayca diğer kullanıcılara aktarabilmesidir. Sosyal mecralarda marka güveni ve itibarını zarara uğratacak bir diğer hareket ise müşterilere karşı olumsuz ve saldırgan bir tutum içinde olmaktır. Markanın kullanıcılar ile kurduğu iletişimde her zaman yapıcı ve samimi bir tavır sergilemesi müşteri ilişkileri için kritik bir detaydır. Ürün ya da hizmetler ile ilgili olumsuz geri dönüşlere karşı markanın olumsuz dönüşleri müşteriler için marka güveni noktasında soru işaretleri yaratabilir.

Karalama Kampanyalarına Karşı Etkili Yanıtlar Bulamamak

Sosyal medyada marka itibarını zedeleyecek bir diğer hareket ise karalama kampanyalarına karşı hazırlıksız olmaktır. Markalar sektördeki rekabet nedeniyle, hizmetleri ile ilgili ya da doğrudan markanın kendi özellikleri ile ilgili çeşitli karalama hamleleri ile karşı karşıya kalabilir. Sosyal medyada bir markayı ya da bir kuruluşu kötülemek ve hakkında olumsuz bir algı yaratmak için toplu olarak ya da önemli kişiler tarafından gerçekleştirilen bu kampanyaları doğru idare etmek, marka için oldukça önemlidir.

Doğru yönetilmeyen karalama kampanyaları marka için ciddi prestij kayıplarına neden olur. Karalama kampanyaları ile en etkili biçimde baş edebilmek için sosyal medya yönetiminde ve dijital pazarlama konusunda profesyonellerden destek almak son derece iyi bir seçim olacaktır. Karalama kampanyalarına karşı ılımlı ve müşteri ilişkileri açısından güven verici bir tutum sergilemek ve buna yönelik içerikler üretmek gerekir. Profesyonel destek ile markalar bu içerikleri en doğru şekilde üreterek kısa sürede müşterilerine ulaştırır.

Sosyal medyada müşteri kazanmak, sadık müşteri kaybı yaşamamak ve itibar yönetimi için doğru stratejiler üretmek için siz de bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz. Markanızın prestijine zarar verebilecek tüm içeriklerden dijital itibar yönetimi sayesinde kurtulabilir ve her türlü içeriği bu yolla online ortamlardan kalıcı olarak sildirebilirsiniz. Bununla birlikte sosyal medya koruma konusunda çok daha fazla bilgiye ulaşabilmeniz ve markalaşma süreçlerinizde başarı sağlamanız mümkünüdür. Markanızın daha önceki paylaşımları, kullanıcı yorumları ve karalama kampanyaları ile ilgili olarak alanında uzman ekibimizin stratejileri ile kolayca büyüyün!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
zedeleme22

Kullanıcı Gözünde İtibarınızı Zedeleyen Hareketler

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email