Medya Koruma

scale_1200

İtibar Zedeleyici Haberlerin Marka Güvenine Etkisi

İçerisinde bulunduğumuz dönemde, teknolojinin ve olanakların gelişip büyümesiyle neredeyse bütün alanların dijitalleşmeye doğru kaydığı gözle görülür şekilde fark edilmektedir. Bu durum, atılan her adımın ve üretilen tüm içeriklerin, daha çok kayıtlarda kalmasına neden olur. Küresel çapta her kullanıcıya açık olan siteler, platformlar ve yüzlerce sosyal medya mecrası ile kullanıcılar her konu hakkında paylaşımlar yapabilir. Bu nedenle dijital ortamlarda atılacak her adım, kişi ve marka itibarı açısından büyük önem taşır. Kişilerle, markalarla veya kurumlarla ilgili internette olan her çalışma, oluşturulan marka güveni ve itibar konusunda etki eder.

İtibar ve Marka İtibarı Nedir?

Marka itibarı kavramını doğru bir biçimde anlayabilmek için öncelikle itibar kavramını ele almak gerekir. İtibar, kişinin bir konuya olan öznel inancı ve ona beslediği değerdir. Bu öznel inanç; markaya, hizmete, ürüne, kişiye veya bir şirkete karşı duyulabilir ve olumlu veya olumsuz düşünceler barındırabilir. Marka itibarı ise markanın üçüncü taraflar açısından nasıl algılandığı ile ilgilidir. Bu itibarı oluşturmak ve yönetmek, kişiler ve markalar için oldukça önem taşır.

Marka itibarı oluşturmak; oldukça zor olan, strateji doğrultusunda ilerlenmesi gereken ve bu yüzden emek verilmesi bir süreçtir. İtibar doğru yönetildiğinde, marka güveni konusunda ilerleme kaydedilmesini sağlar ve bu durum hem satış gelirleri hem de kurum kimliği açısından oldukça önemli rol oynar.

Kişiler, kurumlar ve markalar için oldukça önemli olan itibar yönetiminin avantajları şunlardır:

  • Müşterileri, ürünlere ve hizmetlere; nitelikli çalışanları ise markalara çeker.
  • Şirketlerin veya kurumların uzun ömürlü olmasında etkilidir.
  • Kaynaklara hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilmesinde üstünlük sağlar.
  • Olası bir kriz durumunda koruyucu bir unsur görevi görür.
  • Operasyonel maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Satın alma konusunda maliyet avantajı sunar.
  • Kişilerin ve tüzel kişilerin içerisinde bulunduğu zor zamanlarda, kullanıcılar tarafından hoşgörülü yaklaşımı ve sosyal destek görmeyi sağlar.
  • Gelirleri artırmaya katkıda bulunur.
  • Pazarlık şansı sağlar.
  • Yüksek fiyatta sunulan ürün veya hizmetlere rağmen tercih edilmeyi sağlar.
  • Marka güveni ve sadakatini artırır.

İtibar Yönetiminin Marka Güveni Üzerine Etkisi

İtibar yönetimi; markalar, kişiler veya kurumlar tarafından gerçekleştirilen yönetim ve bilgilendirme kontrolü işlemlerinin tümünü kapsar. Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesindeki ortak amaç; firmalara, kişilere veya markalara dair hedef kitle gözünde oluşan itibarı olumlu ölçüde artırmaktır.

Bu süreç, süreklilik gerektirir ve zaman içine yayılır. İtibar ve marka güveni konularında stratejiler kurgulanmalı ve kurgulanan bu adımlar, hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Sürekliliği sağlanan itibar yönetimi, bireylere ve tüzel kişilere uzun vadede sakat ve hedef kitle ile etkileşim sunar.

Müşteri İlişkileri ve İtibar Yönetimi

İtibar yönetimi söz konusu olduğunda, müşteri ilişkileri özellikle dikkat edilmesi gereken bir faaliyet sürecidir. Müşteri ilişkileri yönetiminde markalar, halihazırda bulunan müşteriler ve müşteri olma potansiyeline sahip kişiler ile etkileşimini yönetir. Markaların en önemli varlıkları arasında müşterileri bulunmaktadır. Bu yüzden müşteri ve itibar yönetimi arasında kuvvetli bir bağ vardır. Müşteri ilişkilerinin kuvvetli olduğu kurumlarda, kriz yönetimi daha kolay ele alınabilir ve marka güveni rahatça oluşturulabilir.

Marka Güveni ve Marka İtibarı Arasındaki İlişki

Marka güveni, itibar gibi önemli olan ve üzerinde durulması gereken bir başka kavramdır çünkü söz konusu güven ve itibar, birbirlerini destekleyen iki unsurdur. Kişilerin veya markaların hedef kitleleri gözünde olumlu izlenimler yaratması adına yaptıkları bütün tutarlı davranışlar, kişilerde güven duygusunun yaratılmasını sağlar. Markaların kişilerde oluşturacakları güven, satış gelirlerinin artmasında ve tercih edilirlik oranın yükselmesinde etkin rol oynar. Müşteriler satın alma davranışları sırasında markaya duydukları güveni birinci sıraya koyar.

Yapılan araştırmalara göre kişilerin %73’ü daha önceden bildiği bir markanın yeni ürününe veya hizmetine çok daha fazla güvenmektedir. Türkiye’de ise bu oranın %81’e çıktığı görülür ve bu durum kişilerin markalara duyduğu güven üzerinde titizlikle çalışılması gerektiğini ortaya koyar.

Dijitalleşme ve İtibar

Her şeyin dijital dünyaya taşındığı günümüzde internet; marka itibarı oluşturmak, itibar yönetimini sürdürmek ve marka güveni sağlamak için öncelik verilmesi gereken bir alana dönüşmüştür. Özellikle birçok kişinin takip ettiği ve aktif olarak kullandığı sosyal medya platformları markalar için önemli itibar yönetimi yerleri haline gelmiştir. Bu yüzden de birçok platformda itibar yönetimi altında; müşteri ilişkileri faaliyetleri, müşteri güveni kazanma ve itibar inşası çalışmaları yapılmaktadır.

Satış sonrasında müşterilerin olumsuz bir deneyim yaşamaları veya bekledikleri hizmeti alamamaları gibi durumlarla karşılaşılması oldukça muhtemeldir. Söz konusu olumsuz durumların yaşanmamasında kalite yönetim sistemleri uygulansa da riskleri sıfıra indirmek oldukça zordur. Bu nedenle olumsuz tecrübe yaşayan müşteriler ile satış sonrası ilişkilerin güçlü şekilde kurulması gerekir. Günümüz koşullarında müşteriler, yaşadıkları olumsuz deneyimler hakkındaki şikayetlerini veya önerilerini sosyal platformlarında kolaylıkla paylaşabilir. Şikayetlerin sıklıkla belirtildiği yerler arasında; kişisel sosyal medya hesapları, firmaların internet siteleri, forumlar ve şikayet siteleri yer alır. Milyonlarca kişinin içinde bulunduğu bu platformlarda, itibarın olumsuz deneyimlerle ve yorumlarla zedelenmemesi için müşteri ilişkilerine önem verilmeli ve marka güveni kaybedilmemelidir. Tüm bunlar için sosyal medyayı aktif olarak kullanmak tek başına yeterli değildir. Tüm sosyal platformlarında yer almak, sanıldığının aksine fayda sağlamaz çünkü asıl önemli olan hedef kitlenin etkin rol aldığı platformlarda iletişime geçmeye çalışmak daha doğru bir adımdır.

Sosyal Platformlarda Markaların ve Kişilerin İtibarlarına Zarar Veren İçerikler

Dijital dünya, kişilere ve markalara pazarlamadan marka inşasına kadar birçok faaliyette bulunma şansı verir. Ancak söz konusu platformlar, markalara ve kişilere erişilebilirlik açısından avantaj sağlamasının yanı sıra bazı olumsuzluklara da yol açar. İnternet herkese açık olan ve herkesin neredeyse dilediği her şeyi yükleyip paylaşabildiği bir ortamdır. Bu durum da çoğu zaman, kişileri ve kurumları ilgilendiren bazı bilgilerin kontrol dışında yayılmasına sebep olur. Doğru olmayan veya yanlış ifade edilen herhangi bir veri, milyonlarca kişiye ulaşabilir.

Marka Güveni Zedeleyici Haber

İtibarı ciddi şekilde zedeleyebilen durumlardan biri de kişi veya firmanın kontrolü dışında yayınlanan haberlerdir. Bir itibar zedeleyici haber, karalama amaçlı olarak bilerek çarpıtılmış bir gerçeği veya yanlışlıkla yazılan gerçek olmayan bir bilgiyi içerebilir. Kasıtlı veya kasıtsız şekilde internette yayınlanan her yanlış haber, marka güvenini olumsuz etkiler. İtibar ve marka güveni, birbirlerini destekleyen iki unsur olduğu için itibar zedeleyici haberler ile biri kaybedildiği zaman diğerinin de kaybedilmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden kişi veya firmaların hakkında yayınlanan itibar zedeleyici haberler hakkında gerekli çalışmaların yapılması gerekir.

İtibar zedeleyici haberlerin sadece haber sitelerinde veya sosyal medyada yayınlandığına dair yanlış bir düşünce vardır. İtibar zedeleyici haber, birçok platform üzerinde yayınlanabilir ve bu platformlardan bazıları şunlardır:

  • Sosyal medya hesapları,
  • Haber siteleri,
  • Bloglar,
  • Sözlükler,
  • Forumlar.

İtibar zedeleyici haberler dışında da internetteki bazı içerikler marka güveni konusunda şirketlere zarar verebilir. Bu unsurların bazıları şu şekildedir:

  • Sitelerde yayınlanan içerik yazıları,
  • Videolar,
  • Fotoğraflar,
  • Çalınan sosyal medya hesapları.

Her şeyin en hızlı şekilde yayıldığı ve değiştiği internet ortamında kişi veya markalar hakkındaki gönderilerin, içeriklerin ve haberlerin titizlikle takip edilmesi gerekir. Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı araştırmaya göre markalar veya kişiler hakkındaki yanlış haberler daha hızlı yayılır. Tüm bunlar marka güveni ve itibar konusunda yönlendiricidir.

İtibarı zedeleyen herhangi bir verinin profesyonel bir yardımla yayınlandığı platformdan silinmesi sağlanabilir. Bu sayede marka güveni konusunda şirketlere zarar veren küçük veya büyük her tehdit ortadan kalkmış olur. Zamanında müdahale edilen itibar zedeleyici haberler, marka güveni konusunda süreklilik sağlar. Eğer siz de doğru olmayan ve itibarınızı olumsuz etkileyen haberlerle karşı karşıyaysanız buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir ve alanında uzman ekiplerimizle iletişime geçebilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
scale_1200

İtibar Zedeleyici Haberlerin Marka Güvenine Etkisi

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email