Medya Koruma

2

Dijital Çalışmalar İçin Reklam Yeterli midir?

Bir ürün veya hizmetin kişiler tarafından keşfedilmesi, alınma isteği uyandırması ve dikkat çekmesi için yazılı, görsel ve işitsel araçlarla yapılan tanıtım çalışmalarının tümüne reklam adı verilir. Markayı pazarda konumlandırma, marka itibarı ve marka güveni sağlama amacı ile uygulanan reklam çalışmaları, dijital çalışmalariçin en önemli unsurlarındandır. Kullanıcı memnuniyetini esas alarak yürütülen reklam çalışmalarının birincil hedefi satış grafiklerinin daima yükselmesidir.

Teknolojinin hızlı gelişimi ve internet kullanımının yaygınlaşması dijital reklamların da şekillenmesine fırsat sunar. Kişi ve kurumlar; sosyal medya, arama motorları, internet siteleri, e-postalar ve bloglar gibi çevrim içi araçları kullanarak, ürün ve hizmetlerinin tanıtımı gerçekleştirmelerinin yanı sıra marka konumlandırma çalışmaları da yürütür. Düşük maliyetli olması, çok daha fazla kitleye ulaşabilmek, güncel durumlara göre şekillenmesi gibi avantajlar dijital alanda reklam çalışmalarının, geleneksel medyaya göre daha fazla tercih edilmesine olanak sağlar.

Dijital Çalışmalar İçin Uygulanan Reklamların Avantaj ve Dezavantajları

Kitle iletişim araçlarının dijitalleşmesi ile şekillenen tüketici tercihleri, dijital çalışmalar üzerinde de etkili olur. Dijital çalışmalar için kullanılan reklamlar, marka ile tüketici arasında bağ kurmayı ve bu bağı korumayı hedefleyen çalışmaları içerir. Tüketicileri de içerisine alarak sürdürülebilir ve interaktif şekilde daha çok dikkat çeken dijital  reklamlar, marka güveni ve itibarı için faydalıdır. Dijital çalışmalar için reklamların avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Büyük bütçeler gerektiren reklam çalışmaları, dijital alanda uygulandığı zaman çok daha uygun maliyetlerle üretilebilir.
  • Geleneksel reklam çalışmalarına göre çok daha büyük kitlelere ulaşılırken, kullanıcı memnuniyeti hakkında daha fazla fikir sahibi olmasına olanak sağlar.
  • Hedef kitle hakkında yeterli bilgi sahibi olma avantajı ile müşteri ilişkileri kontrol altında tutulur.
  • Kullanıcı memnuniyeti geri bildirimlerini diğer müşterilere aktarabilme fırsatı sunar.
  • Ölçülebilme özelliği ile marka itibarı ve güveninin konumlandırılması konusunda yönlendirici nitelik taşır.

Dijital çalışmalar için uygulanan reklamların avantajlarının olması kullanım alanlarını artırırken, oluşabilecek dezavantajları da beraberinde getirir. Bu çalışmaların dezavantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İnternet ortamlarının hızından kaynaklanan iletişim hatalarına yol açabilir. Dengelerin çok hızlı değiştiği bu ortamlarda müşteri ilişkileri konumlandırılırken oluşan iletişim hataları, markalar üzerinde olumsuz değerlendirmeler yapılmasına sebebiyet verir.
  • Geniş kitlelere ulaşabilme ve maliyet düşüklüğünden, fazla sayıda marka alternatifinin doğması dezavantajı mevcuttur. Rekabetin çetin, alternatifin fazla olduğu bu ortamlarda kalıcı ve dikkat çekici olmak da bir o kadar zordur.
  • Bir çok dijital ortam üzerinde hedef kitleye sunulan reklamın süre kısıtlılığı mevcuttur.
  • Kullanıcı memnuniyeti konusunda rahat geri bildirim alanı sunan platformlarda bu bildirimler her zaman memnun edici veriler sunmaz. Markalar için gelen yorum ve eleştiriler, marka güvenini sarsıcı ve marka itibarına zarar verici nitelikte olabilir.  
  • Veri ve tıklama sahteciliği konusunda güvenilir bir alan sunulamaz. Bu durum markaların dijital çalışmalarına zarar verir niteliktedir.

Reklam Tek Başına Ne Kadar Yeterlidir?

Reklam aktiviteleri kapsamında gerçekleştirilen dijital çalışmalar ile marka bilinirliğinin artması, geniş kitlelere ulaşmak, marka itibarı ve güvenilirliğinin konumlandırılması mümkündür. Ancak bu çalışmalar yürütülürken beraberinde itibar kayıplarının ortaya çıkmasına da sebebiyet verebilir. Uygulanan çalışmalar sonrasında kötü yorumlar, karalama kampanyaları ve yanıltıcı bilgilerin yayılması gibi durumların oluşması muhtemeldir. Bu durumlar, markalaşma sürecinde büyük tehdit oluştururken yürütülen dijital çalışmaların zarar görmesine ve satış kaybına da yol açar.

Dijital ortamlar kişi ve kurumlara paylaşımlarını özgürce yapabilme fırsatı sunarken, büyük kitlelerce görünür olmasının da önünü açar. Hedef kitleyle iletişim, satış sonrası geri bildirim, müşteri ilişkileri konusuna hâkimiyet alanı sunan bu görünürlük, itibar ve saygınlığı korumayı daha hassas bir hâle sokar. Marka itibarı ve saygınlığı, bir şirketin üzerinde durması gereken birincil konulardandır. Bu kadar işlevsel ve büyük bir pazaryerinde görünür olmak, firmalar ile ilgili olumsuz verilerin de hızlı yayılmasına sebebiyet verebilir. Eski ve uygunsuz görüntüler, karalama kampanyaları, kötü niyetli paylaşım ve yorumlar dijital çalışmaların sekteye uğramasına ve itibar kaybına sebep olur. 

Alternatiflerin çok çeşitli olduğu dijital ortamlarda rekabet de bir o kadar sert ve karmaşıktır. Seçilebilir ve fark yaratır reklam çalışmaları uygulamayı hedeflerken rakip firmalarla bir çatışma içerisinde olmak marka itibarını zedeleyici hamlere maruz kalmayı da beraberinde getirir. Bu gibi dezavantajların göz önünde alınması sonucunda reklam çalışmaları, itibar ve marka güveni konusunda tek başına bir unsur olmayacağını gösterir. Destekleyici dijital çalışmalar ile birlikte medya uzmanlarından profesyonel destek almak, dijital çalışmaların daha güvenli şekilde yürütülmesini sağlar.

Dijital Çalışmalar Sırasında Medya Koruma ve İtibar Yönetimi 

Dijital çalışmaların büyük kitlelere ulaşması ve kalıcı olmasında büyük önem taşıyan reklam çalışmaları; itibar yönetimi, marka güveni, kullanıcı memnuniyeti ve müşteri ilişkileri gibi konularda dikkatli olmayı da beraberinde getirir. Kalıcılık, maliyet ve hedef kitle gibi  konularda avantajlar sunan dijital platformlarda denetim ve yönetime verilen önemin de ön planda tutulması gerektiği görülür. Dış faktörlerden kaynaklanan kriz anlarını ön görmek veya zaman kaybı yaşamadan müdahale etmek, markanın sektörde öne plana çıkmasını sağlayan en önemli unsurlardandır.

Dijital çalışmalar için reklam hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Marka  konumlandırma, itibar yönetimi, etik değerler, halkla ilişkiler, sosyal sorumluluk, kurum imajı, kurumsal iletişim ve kriz yönetimi gibi konularda profesyonel adımlar atmak oluşabilecek sorunların önüne geçmeye yardımcı olur ve marka güvenini artırır.

Reklam Çalışmalarının Yetersiz Kaldığı Durumlar

Kullanıcı memnuniyetini doğru analiz etmek, satış sonrası çalışmaları düzenlemek, müşteri ilişkileri ile ilgili doğru adımlar atmak, tartışmalardan kaçınmak, gerekirse birebir iletişim kurmak yöntemleriyle dijital çalışmalarda fark yaratmak mümkündür. Bu şekilde kurgulanan müşteri iletişimi sağlıklı yürütülebilir ve dijital platformlarda itibar yönetimi de etkin şekilde sağlanmış olur.

Provoke amaçlı yorumlar, karalama kampanyaları ve istenmeyen yazılı, görsel, işitsel içeriklerin gün yüzüne çıkması durumlarında reklam çalışmaları yetersiz kalır. İtibar yönetiminin sağlıklı yürümediği durumlarda profesyonel kişilerden destek alarak zaman kaybetmeden duruma müdahale etmek gerekir. istenmeyen dış etkenlerden kaynaklanan itibar kaybını önlemek, reklam çalışmaları kadar önemli bir adımdır. Bu gibi durumlardan kalıcı olarak kurtulmak, marka itibarı ve marka güveni için tekrar harekete geçmek zor görünse de imkansız değildir.

Satış rakamlarını artırmak için kurgulanan stratejiler, karalama kampanyaları ile karşılaştığında başarı kadar mücadele edilmesi gereken problemler de sunabilir. Bu gibi durumlarda, söz konusu sürecin profesyonel şekilde yönetilmesi için bir uzman desteği almak önemlidir. Karalama kampanyaları kapsamında dijital medyada yer alabilecek yazılı, görsel ve işitsel içeriklerin yanı sıra haber sildirme gibi alınacak profesyonel destekler ile süreci desteklemeniz gerekir. Marka itibarının korunması ve reklam çalışmalarının başarılı şekilde yürütülmesi için medya uzmanlarından destek alınmalıdır. Siz de reklam kampanyalarınızın başarılı şekilde yürütülmesi ve dijital dünyadaki itibarınızın profesyonel şekilde korunması için alanında uzman, güvenilir ekibimizden  destek alabilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek için buraya tıklayın ve dijital dünyadaki varlığınızı profesyonel şekilde yönetin!


Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
2

Dijital Çalışmalar İçin Reklam Yeterli midir?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email