Medya Koruma

d

Markanızın İtibar Araştırmasını Nasıl Yaparsınız?

Dijital alanda yaşanan gelişmeler, özellikle markalar için online platformları geniş bir tanıtım ve satış pazarı haline getirdi. Bu durum ürünlerin sosyal medya kanalları, arama motorları ve forumlar gibi alanlarda sergilenmesini sağladığı gibi kullanıcı deneyimlerinin de önem kazanmasına yol açtı. Ortaya çıkan bu durum, marka ve kuruluşlar için internet ortamlarında tanınma ve etkin faaliyet göstermeyi de zorunlu hale getiriyor.

Tanıtım etkinlikleri, halkla ilişkiler çalışmaları, pazarlama faaliyetleri, sosyal medya ve daha pek çok farklı dijital kanal hızlı bir biçimde geniş bir kitleye erişme imkânı sunuyor. İnternetin bu kapsamlı ve hızlı dünyası, marka için büyük bir avantaj yaratıyor olsa da yapılan tüm paylaşımlarda ve üretilen içeriklerde itibar kaybına neden olmayacak stratejilerin izlenmesi büyük bir öneme sahip. İnternette marka ve firmalar gibi kullanıcılar da kısa sürede ürün ya da hizmetler ile ilgili geri bildirimlerini kolayca diğer kullanıcılar ile paylaşabiliyor. Hem kullanıcı paylaşımlarının hem de kurum faaliyetlerinin olumlu bir algı yaratması için online ortamlarda doğru itibar yönetimi yapmak ilk koşullardan biridir. Peki, itibar yönetimi ile ilgili araştırmaları nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Konu ile ilgili tüm ayrıntıları bu yazıda bulabilirsiniz.

İtibar Araştırması Nedir?

İtibar araştırması, marka ile ilgili olarak kullanıcıların ve potansiyel kullanıcıların kurum, ürün ve hizmetler ile ilgili olumlu ya da olumsuz algılarının tespit edilmesi olarak tanımlanabilir. Dijital teknolojilerin yaygınlaşmasından önce bu araştırmalar, daha çok yüz yüze yapılan anketler, reklam izlenme ve ürün tercih etme oranlarına göre yapılırken günümüzde ise arama motorları, sosyal medya araçları ve diğer sanal kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor. Kullanıcılar marka ile ilgili nasıl bir algıya sahip, ürünler ile ilgili yapılan yorumlar neler, ürün ya da hizmetlerin tercih nedenleri neler gibi soruların yanıtları doğrultusunda yapılan itibar araştırması genel olarak şu amaçları içeriyor:

  • Ürün ya da hizmetin etkisinin tespit edilmesi.
  • Kullanıcı görüşleri doğrultusunda marka ile ilgili prestij algısının düzeyinin anlaşılması.
  • Gelecek kampanyalar için muhtemel uygulamaların belirlenmesinde rehber olarak elde edilen sonuçların kullanılması.
  • Ürünler ile ilgili olumsuz görüşlerin belirlenmesi ve sonraki süreçlerde bu görüşlerin ortadan kaldırılması için yeni stratejilerin belirlenmesi.

Online itibar araştırması için firmaların etkin bir sosyal medya ve web yönetimi gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak internetin geniş kapsamı ve içerik üretimindeki hız, kimi itibar araştırmaları için yetersiz kalabiliyor. Bu noktada ise itibar yönetimi konusunda uzmanlaşmış dijital danışman ve diğer profesyoneller, markaların imdadına koşuyor.

İtibar Araştırmasının Avantajları Nelerdir?

Kelime anlamı ile itibar, saygın ve güvenilir olma anlamını taşıyan bir sözcük. Markalar için de bu tabir, büyük oranda aynı anlamı taşıyor. Pazarlama ve satış faaliyetlerinin başarıya ulaşması için marka prestijinin etkili bir faktör olduğu biliniyor. Tüketiciler ürün ya da hizmet tercihi yaparken ilk olarak güvenilir ve saygın buldukları marka ve ürünlere yöneliyor. Bu durum ise marka tarafından yapılan satışların artması firma için karlılık oranının yükselmesi anlamına gelmekte.

İtibar bu denli büyük bir öneme sahip olduğundan, yeni nesil pazarlar olan sosyal medya, arama motorları ve forumlarda yer alan marka ile ilgili içerik ve yorumlar da büyük bir önem arz ediyor. Markaların itibar araştırması sonucunda elde ettikleri veriler, hem güncel hem de gelecek satış ve kârlılık oranlarında kontrol sağlamak için kullanılabilecek etkili unsurlar oluyor. Genel olarak itibar araştırmasının avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Markanın satışlarını yükseltilmesi.
  • Kurum ve marka imajının korunması ya da daha iyi bir noktaya taşınması.
  • Ürün ve hizmet ile ilgili geri bildirimlerin detaylı incelemeye alınması.
  • Pazardaki rakipler karşısında markanın sahip olduğu konumun belirlenmesi ve bu konumun güçlendirilmesi.
  • Kârlılığın artırılması.
  • Tüketicilerin sadakat ve sürekli tercihlerinin sağlanması.

Bu çalışmalar yalnızca kapsamlı ve büyük firmalar için değil, aynı zamanda genç girişimler ve küçük işletmeler için de son derece etkili bir ortam yaratıyor. Bulunduğunuz sektörde hangi seviye olursanız olun, itibar yönetimini doğru yapmak size pek çok açıdan kazanç sağlıyor.

İtibar Araştırması Nasıl Yapılır?

Arama motorları, sosyal medya hesapları ve diğer sanal ortamlar; bireysel girişimciler, orta ya da küçük ölçekli firmalar ve büyük firmalar için oldukça etkin bir tanıtım ve bilgi akışı alanı yaratıyor. Bu akış içerisinde firmalar ya da kişisel girişimler bolca reklam fırsatına sahip olurken, ürün ve hizmetler ile ilgili olumlu olduğu kadar olumsuz içeriklerin de üretilmesi mümkün oluyor. Marka prestijine zarar verebilecek içeriklerin tespitinin sağlanması ve ortadan kaldırılması için uzman bir dijital danışman ile çalışmak etkili sonuçlar elde edebilmek için oldukça önemli. Marka ile ilgili tüm içeriklerin değerlendirilmesi, arama motorları ve sosyal medya etkileşimlerinin incelenmesi sonucu online itibar araştırmasının ilk aşaması ortaya çıkar.

Bu ilk aşamanın ardından elde edilen uzman görüşü ile birlikte marka imajı için yeni planlamaların yapılması sağlanıyor. Bu noktada ise dijital danışman tarafından tüm online platformları kapsayacak geniş bir araştırmanın yapılması büyük önem taşıyor. Sosyal medya hesaplarındaki kullanıcı yorumlarından forumlarda marka ile ilgili üretilen içeriklere kadar tüm alanlarda kontrol sağlamak itibar araştırmasının temellerini oluşturuyor. İtibar yönetimi için dijital danışman tarafından yapılan araştırmada dikkat edilmesi gereken unsurları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sanal ortamda marka ile ilgili tüm verilerin araştırmaya dahil edilmesi.
  • Tüketici görüşlerinin öğrenilmesi.
  • Marka ve ürünler ile ilgili kullanıcı deneyiminin tespit edilmesi.
  • Marka ve ürünün potansiyel müşterilerinin marka ile ilgili algısının sanal ortamlarda hangi düzeyde olduğunun belirlenmesi.
  • Verilerin marka imajına katkı sağlayacak biçimde silinmesi, değiştirilmesi ya da yeni içeriklerin üretilmesi.

İtibar Araştırması için Profesyonel Yardım

Genel olarak bakıldığında itibar araştırması, işletme ve markalar için piyasada tutunmayı kolaylaştıran ve yükseliş vadeden bir işlem olarak nitelendirilebilir. Çünkü sağlanan prestij, tüketicileri marka ile ilgili olumlu düşüncelere yönlendirerek satış rakamlarının yükselmesine olanak sağlar. Bu noktada markalar kendi arama motoru, sosyal medya ya da web içeriklerini üretebilecekleri gibi konusunda uzman kişilerden de yardım almayı tercih edebilir. Bunun yanı sıra itibar araştırması için de mutlaka uzman bir dijital danışman ile çalışmak yapılan çalışmanın kalitesini sağlamak için önemli bir unsurdur.

Siz de kendinize ait markanız için itibar araştırması faaliyetlerinde profesyonellerden yardım alarak en etkili sonuçları elde edebilirsiniz. Dijital danışman aracılığı ile işin teknik boyutunda çalışmalarınızı büyük oranda kolaylaştırabilir ve zaman kaybı yaşamadan süreçlerinize devam edebilirsiniz. Kâr amaçlı girişimlerin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri ve bireysel organizasyonlar için de tercih edebileceğiniz bu çalışmalar sayesinde sanal alemdeki prestijinizi çok daha iyi bir noktaya getirebilir, size ve markanıza zarar verecek her türlü içeriği erişimden kaldırabilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
d

Markanızın İtibar Araştırmasını Nasıl Yaparsınız?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email