Medya Koruma

Şikayetvar içeriği nasıl kaldırılır

Şikayetvar İçeriği Nasıl Kaldırılır?

Şikayetvar kullanıcıların satın aldıkları; ürünler, hizmetler ve kargo işlemleri gibi konularda çevrim içi olarak görüş, yorum ve geri bildirimde bulunabildikleri bir platform olarak 2001 yılında kurulmuştur. Markalar dijital itibar yönetim çalışmalarında, analizlerini öncelikle bu ve benzeri siteler üzerinden gerçekleştirir. Bir markanın imajı, hedef kitlesi için ne ifade ettiği ve hakkında yapılan yorumlar, tüm dijital platformlardan araştırılır.

Müşterilerin markalarla iletişim kurma yöntemleri genellikle ilgili markanın sosyal medya hesapları, web sitesi iletişim sayfaları, forumlar, sözlükler ya da şikayet siteleri üzerinden yapılır. Markalar bu yorumları ve içerikleri değerlendirerek, hedef kitleleri tarafından nasıl algılandığını analiz edebilir. Bazı durumlarda yanlış anlaşılmalar, iletişim sorunları nedeni ile tüketiciler tarafından ilgili platformlarda yanıltıcı ve yanlış yorumlar da yapılabilir. Bu noktada marka internetten içerik kaldırma yöntemini uygulayarak, dijital imajını koruma altına alabilir. Şikayetvar sitesinde yayınlanan içeriklerin, markanın potansiyel ve mevcut müşteri kitlesi tarafından olumsuz algılanmasına neden olabilecek durumlarda, internetten içerik kaldırma yöntemleri uygulanabilir.

Şikayetvar Sitesi Nedir ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

Tüketicilerin ilgili ürün ya da hizmet hakkında yorumda bulunduğu Şikeyetvar sitesi, kullanıcıların marka ile dolaylı şekilde iletişim kurdukları ve haklarını arayabildikleri bir platformdur. İlgili markanın müşteri hizmetleri ile çözülemeyen sorunlar, genellikle Şikayetvar sitesi üzerinden iletilir. Bir ürünün yanlış ya da hasarlı gönderilmesi, kargo tesliminin belirtilen zaman aralığından geç iletilmesi ya da farklı memnuniyetsizlik durumlarında, tüketiciler site üzerinden şikâyetlerini iletebilir.

Şikayetvar sitesinin çalışma prensibi; tüketicilerin fikirlerini ve yorumlarını site üzerinden paylaşması, sitenin kullanıcılar tarafından yapılan yorumu ilgili markaya iletmesi ve aralarında kurulacak iletişim kanallarının sağlanması üzerine işler. Tüketicinin marka ile ilgili yaptığı yorum değerlendirilerek, ilgili marka yetkilileri tarafından yanıtlanır. Akabinde sorunun çözümü ve telafisi için gerekenler yapılır. Ancak bazı durumlarda Şikayetvar sitesinin yanıltıcı ve kötü niyetli paylaşımlar için de kullanıldığı görülmektedir. Bu gibi durumlar, markaların imajının zedelenmesine ve itibar kaybına neden olabilir.

Şikâyetlerin Kaldırılma Talebi Nasıl Oluşturulur?

Tüketiciler, markalarla iletişim kurmak ve sorunlarına daha kısa sürede çözüm bulmak için Şikayetvar sitesinden yararlanabilir. Ancak tüketicinin mağduriyeti giderilmiş olsa da ilgili şikayet site içeriklerinde kalmaya devam eder. Site, otomatik olarak çözümlenmiş herhangi bir şikayeti kaldırmakla yükümlü değildir. Bu durum, sorun telafi edilse de markanın dijital imaj araştırmaları kapsamında çıkan sonuçlarda görüntülenmeye devam eder. Arama motorlarının algoritmaları markaya dair tüm içerikleri kullanıcılar için sıralar. Mevcut ve potansiyel müşteriler, bu sıralamalarda marka hakkında çıkan olumsuz yorumlar sonrasında yaklaşımlarını değiştirebilir. Bu durum, markalar için müşteri kaybına neden olabilmektedir. Markaların imaj ve itibar yönetimi stratejileri doğrultusunda Şikayetvar sitesinden çözümlenmiş şikayetleri kaldırma talebinde bulunması mümkündür.

Benzer durumlarda 5651 sayılı kanun çerçevesinde hukuki süreçler başlatılarak, internetten içerik kaldırma çalışmaları kapsamında ilgili şikayetlerin kaldırılması mümkün hâle gelir. Yasal düzenlemelerde, Şikayetvar gibi sitelerde paylaşım yapan tüketiciler birer içerik sağlayıcı olarak kabul edilir. Şikayet siteleri de tüketicilerin şikayetlerini paylaşmalarına imkân ve alan tanımış oldukları için yer sağlayıcı kategorisinde nitelendirilir. Markalar, noter kanalıyla yaptıkları başvurulara Şikayetvar gibi sitelerden internetten içerik kaldırma taleplerini iletebilir.

Hangi Durumlarda Şikâyetler Kaldırılır?

5651 sayılı İnternet yasası, markalarla Şikayetvar gibi siteler aracılığıyla iletişim kuran, yorum yapan kullanıcılar için bazı düzenlemeler getirmiştir. Markaların, kişi ya da kurumların imajına zarar vermeye neden olabilecek içerikler, ilgili kanun çerçevesinde internetten içerik kaldırma yöntemleri ile kalıcı olarak dijital kanallardan silinir. İlgili içeriklerin kaldırılması, Şikayetvar sitesinden silinmesi ve erişimlerinin tamamen kısıtlanması için aşağıda sıralanan durumlardan en az birinin söz konusu olması gerekir. Bunları, şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kullanıcı tarafından yapılan şikâyet ya da yorumun kişilik hakları ihlâlinde bulunması,
  • Özel hayatların gizliliğine dair ihlalde bulunulması,
  • Kanunlar çerçevesinde tanımlanan dijital suçlar kapsamında yer alması,
  • FSEK kapsamı içerisinde telif haklarını ihlâl etmesi,
  • Markaların itibar hakkının ihlâl edilmesi,
  • Milli güvenlik, genel etik ve ahlâk, kamusal düzen ihlallerinden bir ya da birkaçının bulunması,
  • Zaman aşımına uğrayan şikâyetin unutulma hakkının olması,
  • Kullanıcı tarafından yapılan yorum ya da şikâyetin kişi ya da kurumu kötüleyerek itibar zedelenmesine neden olması.

Kişilik Haklarının İhlali Durumunda Şikâyetin Kaldırılması

Kişi ya da kurumun kişilik haklarını ihlal edecek ifadelere yer veren Şikayetvar içerikleri, itibar kaybına neden olabileceği için internetten içerik kaldırma yöntemleri ile kalıcı olarak silinebilir. İçeriğin engellenmesi ya da kalıcı olarak kaldırılması için sulh ceza hakimlerine veya noterlere başvuru yapılır. Daha kolay bir yöntem olarak dijital itibar yönetimi desteği sunan profesyoneller ile de çalışılabilir. Bu şekilde marka ile iletişim kurarken, bilinçli ya da bilinçsiz şekilde kişilik haklarını ihlâl eden paylaşımların dijital içerik akışından kaldırılması mümkün hâle gelir.

Telif Haklarını İhlal Eden Şikâyetlerin Kaldırılması

Bir marka ya da kurumun telif haklarını ihlâl eden veya imajlarına zarar veren Şikayetvar içerikleri, Fikir ve Sanat Eseri Kanunları kapsamında işleme alınır. İnternet yasaları çerçevesinde değerlendirilen bu ihlâller, çoğu zaman çok kısa sürede tespit edilerek içeriklerin kalıcı olarak silinmesi ile sonuçlanır.

Marka Hakkı İhlallerini İçeren Şikâyetlerin Kaldırılması

Birçok şikayet sitesi, kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri yayın akışlarına alırken, markalara ait isim ve logo haklarını izinsiz kullanabilmektedir. Bu durum ilgili yasalar gereğince, direkt olarak marka hakkı ihlâline girer. Şikayetvar sitesinde böyle bir duruma rastlandığında ilgili marka, haklarını korumak için yasal süreci başlatma şansına sahiptir. Gerekli kamu kuruluşlarına başvuru yapılarak ve e-tespit süreci başlatılarak, bahsi geçen paylaşımların internetten içerik kaldırma yoluyla kalıcı olarak silinmesi mümkündür.

Zaman Aşımına Uğrayan Şikâyetlerin Kaldırılması

Kullanıcılar firmalarla iletişim kurmak için Şikayetvar gibi sitelerden yararlanırken, üzerinden zaman geçmiş olsa da ilgili şikayet arama motorlarında listelenmeye devam eder. Zaman aşımına uğrayan şikayetlerin unutulma hakları kapsamında, markalar internetten içerik kaldırma talepleri ile tüm bu içeriklerin silinmesi için yasal işlem başlatabilir. Markaların itibar ve imaj çalışmalarına olumsuz şekilde yansıyan geçmiş şikayetler, yeni müşteriler tarafından görülerek marka hakkında yanlış fikir oluşmasına neden olur. Bu gibi durumlarda, markaların profesyonel destek alarak ilgili kurumlar üzerinden zaman aşımına uğrayan içerikleri sildirmeleri en doğru davranış olacaktır.

Kayıtlı Kullanıcı Şikâyetini Nasıl Silebilir?

Markalar, dijital itibar yönetimi çalışmalarında haklarında çıkan asılsız ya da yanlış yorumları internetten içerik kaldırma yöntemi ile sildirebilirler. Bunun yanı sıra Şikayetvar gibi sitelerde, kayıtlı kullanıcıların çözümlenen şikayetleri kaldırabilmeleri de mümkündür. Tüketicilerin bu yaklaşımı, hem olumlu marka bilinirliği hem de konuyu çözen yetkili birim açısından daha adildir. Kullanıcılar, Şikayetvar sitesi panellerinden çözümlenen şikâyetlerini kolayca silebilir. Bu İşlem adımları aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • Siteye giriş yapılır,
  • Ekranın sağ köşesinde “Şikâyetlerim” sekmesine tıklanır,
  • İlgili alanda kullanıcıların daha önce oluşturmuş oldukları tüm şikâyetleri listelenir,
  • Kalıcı olarak silinmesi istenen şikâyet seçilerek, sol alt köşede yer alan “Çöp Kutusu” sembolüne tıklanır.

Bu noktada kullanıcılar için üç farklı seçenek sunulur:

  • Şikâyet çözüldü.
  • Düzeltme yapmak istiyorum.
  • Diğer olarak sınıflandırılır.

Sitenin sunmuş olduğu bu üç seçenekten biri seçilerek, tanımlı şikâyet kalıcı olarak silinir ya da değiştirilir. Siz de şikâyetlerinizin sildirilmesi ve dijital itibar yönetimi işlemlerinizin profesyonel şekilde yürütülmesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
Şikayetvar içeriği nasıl kaldırılır

Şikayetvar İçeriği Nasıl Kaldırılır?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email