Medya Koruma

Dijital İtibar Nedir? Nasıl Yönetilir?

Dijital İtibar Nedir? Nasıl Yönetilir?

Dijital itibar; firmaların, markaların, kurum ya da kuruluşların, internet ortamında kendileri veya başka kişiler tarafından oluşturulan dijital izlerin tamamıdır. Dijital izler, ilgili marka ya da firmaların; web siteleri, blogları, sosyal medya hesapları gibi platformlarda paylaşılan içerik ve yorumlardan oluşur. Arama motorları, bir marka ya da firmanın internet üzerinde yer alan tüm içerik ve yorumlarını internet kullanıcıları ile buluşturur. Dijital danışman olarak destek veren kişiler, ilgili marka ya da firmanın dijital itibarını yönetmekle yükümlüdür.

Dijital itibar yönetimi, olumlu ya da olumsuz internet dünyasında var olan tüm paylaşımların takip edilmesini kapsar. Gelişen teknolojiler, bireysel kullanıcıların kişi ve kurumlar hakkında birçok web sitesi ve uygulama üzerinden yorum yapmasını mümkün kılar. Bu çalışma; kişiler, markalar ya da firmalar hakkında yapılan olumlu, olumsuz yorumları ve paylaşımları bularak, önlem alınmasını sağlar. Bu şekilde marka ya da firmanın misyonunun yanı sıra vermek istedikleri mesajlar da doğru bir şekilde hedef kitle ile buluşur.

Dijital İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır?

Dijital itibar yönetimi, markalar hakkında üretilmiş olan olumlu içeriklerin artırılması, olumsuz içeriklerin önlenmesi prensibi ile yapılır. Sosyal medya platformları gibi dijital medyada yer alan olumsuz içerikler, dijital medya yönetimi ile olumlu hâle getirilir. Kişisel ya da kurumsal kimlik çalışmaları sırasında internet ortamında paylaşılan her içerik, kullanıcı tarafından bir algıya neden olur. Bu algı, kişi ya da kurumun itibarını temsil eder. Markaların kullanıcı gözünde iyi bir imaja sahip olması için dijital itibar yönetimi stratejilerinden yararlanılır.

Bireysel veya kurumsal hizmetler söz konusu olduğunda, sunulan işlerin kalitesi ve özgünlüğü kullanıcıların da olumlu yorumları ile ödüllendirilir. Bu şekilde dijital mecralarda itibar oluşturulurken, sağlam bir zeminde ilerlenmiş olunur. Ancak sunulan hizmet ya da yapılan iş ne kadar başarılı olursa olsun, tüm hedef kitle tarafından aynı ölçüde memnuniyet yaratmaz. Bu noktada dijital danışman ekibi devreye girer. Arama motorları sonuçlarında, markaların ağırlıklı olarak olumlu yorumlara sahip olması, dijital danışman ekibin çalışmaları ile hayata geçirilir. Kurumsal kimliğe zarar verici nitelik taşıyan içerikler de ilgili sitelerden bu kapsamda kapsamda kaldırılabilir.

Dijital İtibar Neden Önemlidir?

Dijital dünyada kullanıcıların bir marka hakkında yorum yapmasını sağlayan pek çok kanal bulunur. Sosyal medya platformları, forumlar, sözlükler ve şikayet siteleri kullanıcıların bireysel ya da kurumsal kimlik çalışmalarına zarar verebilecek paylaşım yapmalarını mümkün kılan alanlardır. Müşteri memnuniyet analizi için iyi bir geri bildirim kaynağı sunan bu araçlar, bazı durumlarda markanın itibarını haksız şekilde zedeleyebilir. İnternet ortamı markaların vitrini olarak algılanır. Vitrinde sunulan her içerik, hedef kitle tarafından değerlendirilir. Markalar hakkında yapılan olumsuz yorumlar ise ilgili kitlenin yanlış şekilde yönlendirilmesini sağlayabilir.

Potansiyel ve mevcut müşteri kaybına neden olabilecek bu durum, dijital danışman ekip tarafından müdahale edilmediği zaman istenmeyen başka sonuçları da doğurur. Bu nedenle bir kurum ya da kuruluşun dijital mecralarda edindiği itibar oldukça önemlidir. Günümüzde özellikle satın almaya yönelik küçük ya da büyük tüm kararlar, önce internet üzerinden araştırma yapılarak verilir. Arama motorları, ilgili araştırmada kullanıcılara öğrenmek istedikleri konu hakkında tüm içerikleri gösterir. Dijital itibar yönetimi, kullanıcıların arama sonuçlarında çıkan olumsuz yorumların iyileştirilmesi ya da gerekli durumlarda kaldırılması için destek verir. Dijital danışman ekibi, bu konuda çalışarak dijital itibarın istenilen noktaya getirilmesini mümkün kılar.

Dijital İtibar Yönetiminin Bileşenleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalar, internet kullanıcılarının sanal ortamlarda geçirdikleri sürelerin her geçen gün daha fazla artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Dijital mecralarda her kullanıcı, onay mekanizmalarından geçmeden düşüncesini özgürce paylaşabilme imkânına sahip. Bu durum ifade özgürlüğünü desteklese de markalar için bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Dijital itibar yönetimi bu noktada, markaların internet ortamındaki bilinirliği ve olumlu itibarı için çalışır.

İnternet siteleri ve sosyal medya uygulamalarında her gün markalar hakkında binlerce yoruma rastlamak mümkündür. Bu yorumlar kimi zaman olumlu ve destekleyici paylaşımları içerirken kimi zaman markanın itibarını zedeleyecek nitelik taşır. Dijital danışman ekibinin belirlediği stratejilerle hayata geçirilen dijital itibar yönetimi için öne çıkan bileşenler şu şekildedir:

  • İnternet ortamında yer alan her web sitesi, çeşitli platform ve uygulamalarda yer alan yorumların ve haberlerin incelenmesi.
  • Bireysel ya da kurumsal itibarı zedelemeye yönelik yapılan her türlü kasıtlı yayının araştırılması.
  • Web sitelerinde paylaşılan içeriklerde, alakasız ve kötü amaçlı spam yorumların saptanması.
  • Sosyal medya uygulamalarında, spesifik olarak oluşturulan hashtagler ile spam yorumların tespit edilmesi.
  • Online dergiler, gazeteler, bloglar ve sözlükler gibi dijital medya kanallarında kişilerin ya da markaların yapmış oldukları röportajların, makalelerin, söyleşilerin ve videoların oluşturulan itibar ile örtüşmemesi durumlarının saptanması.

Dijital İtibar Nasıl Araştırılır?

Dijital itibar yönetimi çalışmalarına başlamadan önce dijital danışman ekibi bazı araştırmalar gerçekleştirir. Bunlar, markaların dijital platformlardaki ve sosyal medya kanallarındaki itibarını istatistiklerle ortaya koyan çalışmalardan oluşur. Araştırmalar sonucu sahip olunan itibar belirlendikten sonra, bu doğrultuda stratejiler geliştirilerek aksiyon alınır. Dijital itibar araştırmasında kullanılan araçları aşağıda sizler için detaylı şekilde ele aldık.

Arama Motorları

Google Chrome, Yandex ve Bing gibi popüler arama motorları, kişisel ya da kurumsal hizmetler ve kurum kimliğiyle alakalı pek çok bilgi barındırır. Kişi ya da kurum hakkında yapılacak anahtar kelime analizi ile ilgili içeriklerin arama motorları tarafından listelenmesi sağlanır. Arama sonuçlarında çıkan bilgiler doğrultusunda, içeriklerin incelenir. Bu sayede olumlu ya da olumsuz yaklaşımlar kolayca tespit edilir.

Google News

Google Haberler aracı içinde bulunan arama alanı kullanılarak, spesifik anahtar kelimelerle marka ya da kişiler hakkında çıkan haberlere kolayca ulaşmak mümkündür. Hangi sitede hangi haberin ya da içeriğin çıktığı ilgili arama sonuçlarından elde edilir. Kasıtlı olarak kurum ya da kişi itibarını zedelemeye yönelik oluşturulan haberlere bu şekilde ulaşılır.

Google Trends

Google Trends uygulaması, arama motorları sonuç sayfalarında çıkan trend konuları kullanıcılar ile buluşturur. Google Trends uygulamasına abone olunarak, belirlenen anahtar kelimelerle arama hacimlerinin artışları ve azalışları kolayca analiz edilebilir. Bu uygulamanın kullanımı, dijital itibar yönetimi için oldukça önemlidir. Çünkü trendler hakkında bilgi sahibi olunduğunda, markalar hakkında yapılacak paylaşımların hedef kitle ile doğru orantılı olarak eşleşmesi sağlanır. Bu da kurum ya da kuruluşların dijital mecralardaki itibarını yükselten dinamikler arasında yer alır.

Anahtar Kelime Bulma Araçları

Kurumsal kimlik ve dijital itibar yönetimi söz konusu olduğunda, hedef kitleye doğru şekilde bir imaj sergilemek önem taşır. Markalar, oluşturmak istedikleri imaj ve itibar için arama motorları tarafından daha fazla bilinirlik kazanmayı ister. Bunu sağlamanın yolu da ilgili anahtar kelimelerle oluşturulan daha çok içeriğin dijital araçlarda kullanılması ile sağlanır. Doğru ve spesifik anahtar kelime kullanımı için KeywordTool gibi araçlardan yararlanılabilir. KeywordTool gibi araçlar ile belirlenen anahtar kelimelerin farklı versiyonları elde edilir. Anahtar kelime bulma araçları dijital itibar yönetimi çalışmalarının en büyük destekleyicileri arasında gösterilir.

Sosyal Medya Yönetim Araçları

Dijital itibar yönetiminin en temel dinamikleri arasında sosyal medya araçlarının doğru kullanılması ve yönetilmesi gelir. Buffer gibi sosyal medya yönetim araçları, tüm kişisel ya da kurumsal hesapların tek bir yerden kontrol edilmesi ve yönetilmesine yardımcı olur.

Dijital İtibar Yönetimi Neleri Kapsar?

Danışman ekibin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda şekillenen dijital itibar yönetimi, markaların, firmaların ya da bireysel itibarın doğru şekilde oluşturulmasını destekler. Dijital itibar yönetimi kapsamında yapılan çalışmalar ise şunlardır:

  • Gerekli durumlarda web sitelerinde paylaşılan içeriklerin kaldırılması.
  • Web sitelerinden ve arama motorları sıralamalarından yorumların silinmesi.
  • Arama motorlarının dizinlerinden ilgili yayınların kaldırılması ve indexlerin silinmesi.
  • Gerekli durumlarda YouTube kanallarının kapattırılması, ilgili videoların yayından kaldırılması.
  • Haber sitelerinde çıkan ilgili yayınların kaldırılması, tekzip yayınlatılması ve haber içeriklerinin düzelttirilmesi.
  • Sosyal medya araçlarında yapılan yorumların moderasyonu ve takibi.
  • Web sitelerinde yapılan yorumların moderasyonu ve takibi.
  • KVKK çerçevesinde topluluk şikayet yönetimlerinin denetlenmesi.
  • Gerekli durumlarda dijital verilerin raporlanması ve ilgili hukuk servisine aktarılması.
  • Stratejik marka danışmanlığının yürütülmesi.
  • Dijital danışman hizmetlerinin yürütülmesi.
  • Dijital itibar yönetimi danışmanlığının yürütülmesi.
  • Dijital itibar yönetimi eğitimleri.

Siz de dijital mecralarda marka ya da kişi konumlandırmanızı doğru yapmak için profesyonel dijital itibar yönetimi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Konuyla ilgili profesyonel destek almak için bizimle iletişime geçin.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kategoriler

Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı?

Markanız Hangi Sosyal Medya Platformunda Olmalı? Sosyal medya, insanların çevrimiçi olarak etkileşim ve iletişim kurmasını sağlayan online bir ağdır. Geleneksel pazarlama yöntemleri (reklam, e-postalar) yavaş

Read More »
Sosyal Medya Hesap Kurtarma
medyakoruma

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları

Instagram’da Marka Bilinirliğini Artırmanın Yolları Instagram marka bilinirliğini artırmak için kullanılabilecek en iyi kaynaklardan biridir. Beğeniler ve paylaşımlar gibi etkileşimi teşvik ederek, marka erişiminizi büyük

Read More »
Dijital İtibar Nedir? Nasıl Yönetilir?

Dijital İtibar Nedir? Nasıl Yönetilir?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email